neez napisał(a):
Inna charakterystyka przy niższych prędkościach, pierwsze raz słyszę taką teorię.
Powiedz mi po co mam kupować na zimę do 530d oponę z indeksem prędkości W albo Y.
Raz że jest to nie uzasadnione ekonomicznie to dwa, że producent przewidział opony z indeksem prędkości Q/T/H
rorafalki napisał(a):
musisz zgłębić swoją wiedzę
pierwsza lepsza wypowiedź
Cytuj:
opona o wyższym indeksie może posiadać gęściej tkany kord znajdujący się w szkielecie opony, grubszy, sztywniejszy wypełniacz w formie klina w strefie stopki opony, osnowa będąca szkieletem opony może być dalej wywinięta wokół drutówki i kończyć się o wiele wyżej na boku opony
lub
Cytuj:
opony z wyższym indeksem prędkości posiadają pewne modyfikacje konstrukcyjne, które umożliwianą nam poruszanie się z wyższymi prędkościami. Wyższa prędkość pojazdu to wyższa prędkość obrotowa opony. Prawa fizyki, a szczególnie siła odśrodkowa działająca na oponę opony wymuszają na producentach opon wprowadzanie ulepszeń.
Zmienione opasanie , modyfikacje mieszanki bieżnika wzmocnione stopki, to są najistotniejsze różnice. Podpatrując producentów samochodów można zaobserwować jedna istotną prawidłowość.
Na pierwsze, oryginalne wyposażenie pojazdu montowane są opony np. w indeksie V czyli do 240 pomimo tego iż prędkość max pojazdu jest ok. 190 km/h.
Podsumowując biorąc pod uwagę również moc pojazdu, musimy zostawiać pewien zapas jeżeli chodzi od indeks prędkości.
źdródło:
http://www.opony.com.pl/opony-porady-ek ... szy/?id=17rorafalki napisał(a):
każdy po swojemu, ale wg mnie opony z wyższym indeksem są lepsze, ale droższe
To że ma gęściej tkany kord w szkielecie opony, grubszy, sztywniejszy wypełniacz itd. nie znaczy, że będzie lepsza.
Bo według Twojej opinii im wyższy indeks prędkości tym lepiej. Ja się z tym akurat nie zgadzam. Jeśli taki kompot 1.6 ma prędkość max. powiedzmy 180km/h to w jakim celu zakładać oponę z indeksem W. Po to żeby była sztywniejsza, twardsza i mniej komfortowa ?
Tak samo jak bym napisał, że lepiej założyć opony z większym indeksem nośności w końcu jest mocniejsza to musi być lepsza.
Według mnie konstruktorzy i projektanci wiedzieli lepiej i cyferek z nieba nie brali. Każdy samochód ma instrukcję obsługi i wyraźnie określone na jakich typach opon może się poruszać.
Indeksu Q też bym nie założył ponieważ często śmigam grubo powyżej 160km/h. Ale jeśli ktoś ma słabszy samochód i zimą nie wiruję, producent dopuszcza indeks T to w czym problem.
Cytuj:
Nie ma wyznacznika, który mówi, że opona z wyższym indeksem prędkości jest "lepsza" od tej, która posiada indeks prędkości niższy.
Jeżeli posiada ten sam rozmiar i wzór bieżnika oraz została odpowiednio dobrana do naszego samochodu (oczywiście również z uwzględnieniem indeksu nośności) to jest oponą dobrą, przeznaczoną do użytkowania zgodnie z zaleceniami producenta. Jej właściwości dotyczące trakcji, poziomu hałasu, komfortu jazdy, itp. będą podobne.
Cytuj:
Czy coś zyskujemy lub tracimy kupując oponę o indeksie prędkości wyższym, niż przewidział to producent naszego auta? Przy doborze opon (przez producenta SAMOCHODU dla danego typu pojazdu), uwzględnia się m.in maksymalną prędkość danego pojazdu. Zatem zastosowanie w tym samym pojeździe opon o wyższym kodzie prędkości, w aspekcie ekonomicznym, raczej nie ma sensu.
Jednak przemyślana zmiana kodu prędkości (na wyższy) może dać pożądane rezultaty trakcyjne (np "usztywnienie" pojazdu). Po wymianie trzeba być jednak przygotowanym na ew. zmianę w prowadzeniu auta (należy przetestować opony aby ta zmiana nie zaskoczyła prowadzącego na drodze).
Można się także spotkać z pewnymi ujemnymi skutkami zmiany kodu prędkości na wyższy (np zmniejszenie komfortu podróżowania).
Nie podałeś wszystkich cytatów

Przemyślana zmiana kodu prędkoćci może dać pożądane rezultaty tak jaki i zmiana opon na inna markę.
Zmieniłem z kumho na verdki i też jest różnica w komforcie, przyczepności i prowadzeniu, a indeksy były takie same. Dodam, ze kumho zakładały się na felgę jak tylko chciały, a verdki ledwo się wcisnęły bo były tak twarde. Mimo tego verdki są przyjaźniejsze w wybieraniu nierówności.