BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 16 czerwca 2025, 00:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 87  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Jakie opony letnie polecacie ?
PostNapisane: 29 września 2014, 09:20 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
A co sądzicie o tych oponkach ?

Kleber KRISALP HP 2 ?

Moje poprzednie oponki właśnie były Klebera i tak myślę... ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 września 2014, 09:28 
Szczurek1986, miałem takie w e46 i złego słowa nie mogę powiedzieć.

PostNapisane: 29 września 2014, 11:56 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
Szczurek1986 napisał(a):
A co sądzicie o tych oponkach ?

Kleber KRISALP HP 2 ?

W tej samej cenie praktycznie jest uniroyal ms plus 77 który zajmował 4 miejsce w testach. Wiele osób poleca ten model opony. Poprzednik ms plus 66 tez był niezły, ale nie tak dobry jak nowy model.

PostNapisane: 29 września 2014, 12:00 

Smokin napisał(a):
Szczurek1986, miałem takie w e46 i złego słowa nie mogę powiedzieć.

A powiedz mi głośno było ? Wiadomo że zimówki są głośniejsze ale jak to wygląda w przypadku tego modelu ? :)

PostNapisane: 29 września 2014, 12:22 
Szczurek1986 napisał(a):
A powiedz mi głośno było ? Wiadomo że zimówki są głośniejsze ale jak to wygląda w przypadku tego modelu ?

w moim odczuciu jak na zimowe gumy było bardzo przyzwoicie.

PostNapisane: 29 września 2014, 15:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Szczurek1986 napisał(a):

Kleber KRISALP HP 2 ?

Miałem takie w dokładnie tym samym rozmiarze czyli 205/55/16 w 318i i innym aucie domowym. Wyprodukowane w Polsce. Żywotność na naprawdę fajnym poziomie czyli 40-50 tys km i nie są zjechane do zera. Guma dobra, ale bez rewelacji i nie najnowsza. Z racji tego, że to rozmiar tylko 16 :oczami: wybrałbym albo Uniroyala, ktory jest nawet ciut tańszy albo Goodyear 8 /9 ewentualnie to co mam obecnie w 330i czyli Dunlop Winter Sport 3D( zrobiłem na nich ok 7tys km, zużycia nie zauważyłem, a trzymają naprawdę fajnie i kosztują ok 330zł za sztukę. )

PostNapisane: 29 września 2014, 20:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
bierz michelin a4 albo primacy alpin pa3, teraz juz nie sa takie drogie bo weszly alpin 5, sa to zywotne opony, nie twardnieja nie peka na bokach guma jak w innych oponach po wielu latach. primacy alpin pa3 szly jako OE do e46 jedne z najdrozszych zimowek. dunlopa odpusc sa zbyt drogie i sa gorsze od goodyearów. 3d byla solidniejsza niz 4d. ze starszych pewnych modeli mozna kupic teraz z nowej praodukcji goodyeary 7+ tam juz jest to nowe opasanie goodyeara i lamele 3d jak w 8 i 9 modelu, tez bardzo ok oponki i tez jako OEM szly do wielu BMW

PostNapisane: 30 września 2014, 18:27 
Forumowicz

Zakup michelin alpin a4 jest nie opłacalny w rozmiarze 205/55/16 kosztuje 350pln, a alpin 5 380pln.
Z indeksem prędkości do 190km/h jest za 361pln. Jak ktoś nie szaleje w zimę to w zupełności wystarczy.
Alpin a4 w większości są z 2011 roku, a Alpina 5 dostanie z 2014.

PostNapisane: 30 września 2014, 18:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
indeks prędkości to nie tylko V-max opony, to również inna charakterystyka przy mniejszych prędkościach
zawsze powinno się kupować (w miarę możliwości) opony z wysokim indeksem

Obrazek

PostNapisane: 30 września 2014, 19:00 
Forumowicz

Inna charakterystyka przy niższych prędkościach, pierwsze raz słyszę taką teorię.
Powiedz mi po co mam kupować na zimę do 530d oponę z indeksem prędkości W albo Y.
Raz że jest to nie uzasadnione ekonomicznie to dwa, że producent przewidział opony z indeksem prędkości Q/T/H

PostNapisane: 30 września 2014, 19:01 
Przyjaciel forum

no to chyba najlepiej micheliny primacy alpin pa3 z 2013 za kolo 3 stowki

Obrazek

PostNapisane: 30 września 2014, 20:27 
Przyjaciel forum

neez napisał(a):
Inna charakterystyka przy niższych prędkościach, pierwsze raz słyszę taką teorię.
Powiedz mi po co mam kupować na zimę do 530d oponę z indeksem prędkości W albo Y.
Raz że jest to nie uzasadnione ekonomicznie to dwa, że producent przewidział opony z indeksem prędkości Q/T/H

musisz zgłębić swoją wiedzę
pierwsza lepsza wypowiedź

Cytuj:
opona o wyższym indeksie może posiadać gęściej tkany kord znajdujący się w szkielecie opony, grubszy, sztywniejszy wypełniacz w formie klina w strefie stopki opony, osnowa będąca szkieletem opony może być dalej wywinięta wokół drutówki i kończyć się o wiele wyżej na boku opony

lub
Cytuj:
opony z wyższym indeksem prędkości posiadają pewne modyfikacje konstrukcyjne, które umożliwianą nam poruszanie się z wyższymi prędkościami. Wyższa prędkość pojazdu to wyższa prędkość obrotowa opony. Prawa fizyki, a szczególnie siła odśrodkowa działająca na oponę opony wymuszają na producentach opon wprowadzanie ulepszeń.
Zmienione opasanie , modyfikacje mieszanki bieżnika wzmocnione stopki, to są najistotniejsze różnice. Podpatrując producentów samochodów można zaobserwować jedna istotną prawidłowość.
Na pierwsze, oryginalne wyposażenie pojazdu montowane są opony np. w indeksie V czyli do 240 pomimo tego iż prędkość max pojazdu jest ok. 190 km/h.
Podsumowując biorąc pod uwagę również moc pojazdu, musimy zostawiać pewien zapas jeżeli chodzi od indeks prędkości.

źdródło: http://www.opony.com.pl/opony-porady-ek ... szy/?id=17

każdy po swojemu, ale wg mnie opony z wyższym indeksem są lepsze, ale droższe

Obrazek

PostNapisane: 30 września 2014, 20:45 
Przyjaciel forum

neez napisał(a):
Jak ktoś nie szaleje w zimę to w zupełności wystarczy.

no jesli ktos gaz wciska do polowy to wystarczy... mialem nokiany w indeksie Q czy R na lod i snieg to sie zawijaly przy napedzaniu wlasnie dlatego ze indeks byl do 160 czy jakos tak. wyjezdzam na asfalt i czuje "miekkosc" rzucanie tylem... a potem juz ok, nie kupujcie T-190km/h, ostatecznie do 16" h-210km/h

PostNapisane: 30 września 2014, 21:58 
Forumowicz

neez napisał(a):

rorafalki napisał(a):
musisz zgłębić swoją wiedzę
pierwsza lepsza wypowiedź

Cytuj:
opona o wyższym indeksie może posiadać gęściej tkany kord znajdujący się w szkielecie opony, grubszy, sztywniejszy wypełniacz w formie klina w strefie stopki opony, osnowa będąca szkieletem opony może być dalej wywinięta wokół drutówki i kończyć się o wiele wyżej na boku opony

lub
Cytuj:
opony z wyższym indeksem prędkości posiadają pewne modyfikacje konstrukcyjne, które umożliwianą nam poruszanie się z wyższymi prędkościami. Wyższa prędkość pojazdu to wyższa prędkość obrotowa opony. Prawa fizyki, a szczególnie siła odśrodkowa działająca na oponę opony wymuszają na producentach opon wprowadzanie ulepszeń.
Zmienione opasanie , modyfikacje mieszanki bieżnika wzmocnione stopki, to są najistotniejsze różnice. Podpatrując producentów samochodów można zaobserwować jedna istotną prawidłowość.
Na pierwsze, oryginalne wyposażenie pojazdu montowane są opony np. w indeksie V czyli do 240 pomimo tego iż prędkość max pojazdu jest ok. 190 km/h.
Podsumowując biorąc pod uwagę również moc pojazdu, musimy zostawiać pewien zapas jeżeli chodzi od indeks prędkości.

źdródło: http://www.opony.com.pl/opony-porady-ek ... szy/?id=17

rorafalki napisał(a):
każdy po swojemu, ale wg mnie opony z wyższym indeksem są lepsze, ale droższe

To że ma gęściej tkany kord w szkielecie opony, grubszy, sztywniejszy wypełniacz itd. nie znaczy, że będzie lepsza.
Bo według Twojej opinii im wyższy indeks prędkości tym lepiej. Ja się z tym akurat nie zgadzam. Jeśli taki kompot 1.6 ma prędkość max. powiedzmy 180km/h to w jakim celu zakładać oponę z indeksem W. Po to żeby była sztywniejsza, twardsza i mniej komfortowa ?

Tak samo jak bym napisał, że lepiej założyć opony z większym indeksem nośności w końcu jest mocniejsza to musi być lepsza.

Według mnie konstruktorzy i projektanci wiedzieli lepiej i cyferek z nieba nie brali. Każdy samochód ma instrukcję obsługi i wyraźnie określone na jakich typach opon może się poruszać.
Indeksu Q też bym nie założył ponieważ często śmigam grubo powyżej 160km/h. Ale jeśli ktoś ma słabszy samochód i zimą nie wiruję, producent dopuszcza indeks T to w czym problem.

Cytuj:
Nie ma wyznacznika, który mówi, że opona z wyższym indeksem prędkości jest "lepsza" od tej, która posiada indeks prędkości niższy.
Jeżeli posiada ten sam rozmiar i wzór bieżnika oraz została odpowiednio dobrana do naszego samochodu (oczywiście również z uwzględnieniem indeksu nośności) to jest oponą dobrą, przeznaczoną do użytkowania zgodnie z zaleceniami producenta. Jej właściwości dotyczące trakcji, poziomu hałasu, komfortu jazdy, itp. będą podobne.

Cytuj:
Czy coś zyskujemy lub tracimy kupując oponę o indeksie prędkości wyższym, niż przewidział to producent naszego auta? Przy doborze opon (przez producenta SAMOCHODU dla danego typu pojazdu), uwzględnia się m.in maksymalną prędkość danego pojazdu. Zatem zastosowanie w tym samym pojeździe opon o wyższym kodzie prędkości, w aspekcie ekonomicznym, raczej nie ma sensu.
Jednak przemyślana zmiana kodu prędkości (na wyższy) może dać pożądane rezultaty trakcyjne (np "usztywnienie" pojazdu). Po wymianie trzeba być jednak przygotowanym na ew. zmianę w prowadzeniu auta (należy przetestować opony aby ta zmiana nie zaskoczyła prowadzącego na drodze).
Można się także spotkać z pewnymi ujemnymi skutkami zmiany kodu prędkości na wyższy (np zmniejszenie komfortu podróżowania).

Nie podałeś wszystkich cytatów ;)

Przemyślana zmiana kodu prędkoćci może dać pożądane rezultaty tak jaki i zmiana opon na inna markę.
Zmieniłem z kumho na verdki i też jest różnica w komforcie, przyczepności i prowadzeniu, a indeksy były takie same. Dodam, ze kumho zakładały się na felgę jak tylko chciały, a verdki ledwo się wcisnęły bo były tak twarde. Mimo tego verdki są przyjaźniejsze w wybieraniu nierówności.

PostNapisane: 30 września 2014, 22:09 
Przyjaciel forum

chodzi o to ze opona R indeks czy Q jest przewidziana czasem na lod i snieg a nie na asfalt, zobacz sobie prawdziwe skandynawskie opony nokiana (nordyckie). na felge 16 cali. nie znajdziesz tam indeksu H V... bedzie R np i XL wzmocnienie. chcesz kupic opone z nizszym indeksem predkosci ale nie o sama predkosc chodzi tylko o budowe opony, taka opona nie bedzie trzymala parametrow bedzie "plywala" na asfalcie auto nawet przy niskich predkosciach przy agresywnej jezdzie 120 bedzie sie kladlo. to raz. dwa że zyzuwa sie tez szybciej hamowanie rozpedzanie niszczy taka opone, takie opony wykorzystuje sie do jazdy w warunkach gorskich ale sa to opony wzmacniane wtedy o budowie lekko podobnej do opon z wyzszym indeksem. nie ma mowy o jezdzeniu na takim "flaku" po asfalcie (zakrety i rozpedzanie hamowanie), auto ma swoja wage i przewidziany indeks dla zimowych np minimalnie H i letnich V i tak ma byc, natomiast przy letnich 18 cali czy 17 cali indeksy W są i Y. ale indeksy Y sa tansze od W. wiec gra nie warta swieczki :wstyd: :wstyd:

PostNapisane: 30 września 2014, 22:24 
Forumowicz

Ale czy ja się upieram przy indeksie Q. Pisałem o indeksie T i podałem przykład, że mogą być zastosowane opony według producenta Q/T/H.
Dobrze wiem o co chodzi, ale takie wypowiedzi, że opona z większym indeksem prędkości jest lepsza mnie denerwują.
Nie trudno się domyślić dlaczego opona typowo skandynawska na ostre warunki zimowe ma mniejsze indeksy prędkości. Musi być miękka i zapewnić większą przyczepność.
Na pewno nie jest gorsza o tej która ma większy indeks prędkości. Ma robić to do czego został zaprojektowana.

PostNapisane: 1 października 2014, 07:31 
Przyjaciel forum

nie trzyma na asfalcie i hamuje duzo gorzej, sprawa jest nieplacalna, miekki bok przeznaczone do tonowego golfa na felgach 16-tkach. to tak jakbys sobie zanizyl indeks 91 i kg na opone przy kazdym aucie indeks nosnosci i predkosci musi isc w parze, dla opon zimowych mozna zalozyc indeks predkosci H zamiast V, dodatkowo w niemczech przykleja sie nalepki z ograniczeniem predkosci w aucie do 210 lub 190 jak z h na t. wiecej jak 1 indeks nie mozna schodzic i jest to niezgodne z prawem. to tak jakby nie bylo homologacji na opone

Ostatnio edytowano 1 października 2014, 07:41 przez pawelos666, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 1 października 2014, 07:35 
Przyjaciel forum

neez, nikt Cię nie atakuje, ani nie przekonuje do swoich racji, tylko obiektywnie przedstawia fakty. Jeśli uważasz inaczej - zrób po swojemu.

PS zacytowałem pierwszą z brzegu informację, masz ochotę to doczytaj, nie to kup opony w najniższym możliwym indeksie i zaoszczędź 50pln na komplecie opon :)

Obrazek

PostNapisane: 1 października 2014, 12:37 

Panowie pozostały mi takie o to typy...

Uniroyal MS Plus 77

Kleber KRISALP HP 2

i jeszcze myślę nad

Nokian WR A3

fajnie by było gdyby było w miarę cicho :D

hmmm pomóżcie :D

PostNapisane: 1 października 2014, 13:12 
Forumowicz

Niech kolega Szczurek1986 sprawdzi sobie na słupku co może założyć do swojego modelu.
Według kilku źródeł powinien to być opona 205/55/16 91H dla e46 320D, zresztą kolega pawelos666 też stał kiedyś przed takim dylematem.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=135995

Z książki obsługi wynika fakt, że w Niemczech jeśli dopuszczalna prędkość samochodu jest większa niż prędkość dopuszczalna dla opon, należy w polu widzenia kierowcy umieścić odpowiednią nalepkę informacyjną.
W książce obsługi do e46 nigdzie nie podali rozmiarów kół i opon jakie mogę być zastosowane. Jedynie tabele z ciśnieniami.

Do E39 nie ma problemu ponieważ wszystko jest ładnie wypisane.
Obrazek

Do e36 również
Obrazek

Oczywiście zrobię to co uważam za słuszne i założę taką oponę jaką przewidział producent nie będę się pchać na siłę w indeksy V na zimę. Skora nie jeżdżę z takim prędkościami, a producent przewidział oponę w indeksach Q/T/H.
Oszczędność jest dużo większa ponieważ opona np. Uniroyal MS PLUS 77 index H kosztuje 360pln, a z indeksem V 440pln.

Szczurek1986 z tego zestawienia to zdecydowanie Uniroyal MS Plus 77

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 87  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1