BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 10:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Przerywa i trzęsie - problem w 530d
PostNapisane: 8 września 2010, 16:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530d
Witam wszystkich, od dawna śledzę wasze forum natomiast nigdy nie potrzebowałem pomocy bowiem zazwyczaj miałem usterki proste do diagnozy. Niestety od jakiegoś czasu miałem dziwny objaw - drgania silnika. Były one raz na jakiś czas, głównie stojąc na światłach jak silnik był bardzo rozgrzany. Raz stojąc w korku podczas letnich upałów gdy temperatura sięgała 35 stopni drgania te spowodowały zgaśnięcie silnika (tylko raz mi się to przytrafiło). Ponownie uruchomiłem silnik i drgania ustąpiły ale za jakiś czas znów powróciły. Gdy tylko udało mi się wydostać z korku i rozpędzić trochę na prostej drgania te zanikły. Natomiast od jakiś dwóch tygodni drgania te przeistoczyły się z jakby przerywaniu pracy silnika. Dziwne ponieważ teraz mam je na zimnym silniku natomiast gdy silnik się nagrzeje i wcisnę trochę drgania/przerywanie ustępują bądź zdarzają się rzadko. Na trasie jazda jest bezproblemowa (chodź trasę ostatni raz robiłem jak występowały tylko dragnia a nie przerywanie). Pytam się Was ponieważ boję się że pojadę do mechanika i zaczną mi wymieniać na ślepo pół auta. Dodam że auto posiadam od 3 lat wiec można powiedzieć że wiem co mam. Auto z 2000 roku, 184km. Przebieg 250 tys sprawdzany w serwisie. Moje typy to: czujnik na pompie paliwa, wtrysk, poduszki?? (ale to by chyba nie przerywało tylko trzęsło), może skrzynia? Mam automat, oleje filtry wymieniane regularnie (łącznie z olejem w skrzyni biegów - ostatni wymiana jakieś 15 tys temu). O auto dbam jak o narzeczoną:) Żadnych driftów czy katowania. Wiem że trubinę mogę mieć słabszą bowiem jest fabryczna no ale raczej powodem tych problemów ona nie jest... Please help, pozdrawiam. PS: nie mam wrażenie jakby chodził na 5 garach. Bardziej jakby miał problem z dostarczeniem paliwa ogólnie lecz mogę być w błędzie. Problem ten występuję na różnych paliwach, zawsze tankuję paliwo (Stat Oil Gold, V power D bądź Oreln Verva) więc paliwo nie jest powodem tych problemów

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Przerywa i trzęsie - problem w 530d
PostNapisane: 8 września 2010, 20:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
Kolego ja tez mam 2000r 530d 184km automat i miałem podobne problemy , na postoju pod światłami czasami zatrzęsło silnikiem (nie zgasł mi ) wymieniłem filtr paliwa sprawdziłem pompę paliwa podprogową okazało się że przyczyna to wtryski, pierwszy wtrysk lał jak cholera po wymianie ok i do tej pory ok :) jedź na komp sprawdź wtryski :)

PostNapisane: 8 września 2010, 21:38 
Pierwsze kroki

Dzięki wielkie kolego, pojadę sprawdzić. Dam znać co i jak

PostNapisane: 9 września 2010, 08:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Witam miałem ten sam problem w e39 530d 135 kw . Radze zrobić diagnostyke wtrysków i pompy wysokiego ciśnienia . U mnie okazało sie ze jest walnięta kostka od czujnika przy listwie sterującej . Zrób diagno i daj znać co wyszło .

PostNapisane: 9 września 2010, 19:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: 3d
Witaj w klubie kolego. Podobnie jak ty borykałem się z nierównymi obrotami w 3L-jednostce. Tylko moja E39 fiksowała na zimnym a póżniej było sii. Odwiedziłem wielu magików no i straciłem trochę nie mało kasy jak w końcu problem usunięto. Wymieniałem świece, czujnik tem. silnika, akumulator, filtr paliwa-podłączenie pod kompa nic nie objaśniało. W końcu jeden koleś zaczął sprawdzać układ paliwowy-ciśnienie na pompach-ciśnienie na tłokach no i wtryski. Na jednym wtrysku zacinała sę igliczka i ot cała filozofia. Tak jak już koledzy ci podpowiadają jedz na sprawdzenie wtrysków tylko na pożądny sprzęt( za samo sprawdzenie wtrysku wołają ok80-100zL plus demontaż i montaż. Na twoim miejscu mimo wszystko zacząłbym jednak od wymiany filtra paliwa, bo i tak cię to czeka( niektórzy powiadają że są nawet dwa?) Potem pojechałbym na kompa-być może jest to czujnik a potem sprawdzałbym wtryski--dlaczego w tej kolejności? bo ten ostatni zabieg najbardziej ciągnie po kieszeni. Nowy wtrysk w ASO to 1600złotyszy. Daj znać co postanowiłeś i jaki był efekt pozdrawiam ..

PostNapisane: 10 września 2010, 11:25 
Pierwsze kroki

Dzięki wielkie koledzy za podpowiedzi. Wszystko zapamiętane i przyjęte do głowy, jestem umówiony na wtorek na diagnostykę. Przy okazji wymienię od razu filtr paliwa. Dam znać co i jak.

PostNapisane: 10 września 2010, 21:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 Touring lift
Kod silnika: M57 D30
Zanim pojedziesz zalej środek do czyszczenia wtrysków STP - czarny
Koszt śmieszny - 20zł
A może rozwiązać Twój problem. ja też leję dobre paliwo - wyłącznie V powera a i tak raz na 10 tyś jak zaleję STP silnik znacznie równiej i ciszej pracuje na wolnych obrotach.
Zalej STP i dolej paliwa do pełna.

Powodzenia.

Ostatnio edytowano 15 września 2010, 23:10 przez muda44, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 września 2010, 01:11 
Pierwsze kroki

muda44 napisał(a):
Zanim pojedziesz zalej środek do czyszczenia wtrysków SEP - czarny
Koszt śmieszny - 20zł
A może rozwiązać Twój problem. ja też leję dobre paliwo - wyłącznie V powera a i tak raz na 10 tyś jak zaleję STP silnik znacznie równiej i ciszej pracuje na wolnych obrotach.
Zalej STP i dolej paliwa do pełna.

Powodzenia.

http://allegro.pl/stp-30-004-czyszczeni ... 35554.html ten? I powiedz mi jeszcze jaki dystans muszę pokonać by preparat ,,zrobił swoje" ? Bo we wtorek jadę do mechanika a nie planowałem żadnej trasy więc po prostu wsiądę i zrobię gdzieś rundkę tylko pytanie jak długą ?

PostNapisane: 11 września 2010, 06:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 Touring lift
Kod silnika: M57 D30
Tak , to ten.
Wczoraj taki zalałem ;)
Dla pewności musisz niestety wyjechać cały zbiornik z tym STP żeby zdażył coś wyczyścić - rozpuścić.
Najlepiej za pierwszym razem na 70 litrów a kolejne co 50 - dla bezpieczeństwa.

PostNapisane: 15 września 2010, 08:37 
Pierwsze kroki

Witam ! Więc tak oddałem auto jednak w poniedziałek, po przybyciu do mechanika pech chciał że akurat nie przerywało i nie mogłem mu pokazać... no ale nic,opisałem problem... podłączyli pod kompa (za całą diagnostykę wszystkich wtrysków i parametrów silnika zapłaciłem 100zł wiec dało się przeżyć - stały klient od paru ładnych lat) i stwierdzili wzorową pracę wtrysków..... :| oczywiście nie wymienili mi jak prosiłem filtra paliwa, akurat się im skończyły a dostawca nie przywiózł i że na inny dzień...ale powiedzieli mi że auto chodziło bez przerwy i nic nie szarpie/przerywa i że wszystko jest ok według nich. No zadowolony wyjeżdżam i jakieś 30 minut jazdy i ten sam objaw. Zalałem zgodnie z kolegi radą płyn STP (dopiero po wizycie bo trasa mnie czekała) + 50 litrów paliwa....zrobiłem wczoraj trasę (400km).
Podsumowując przerywa w momencie kiedy muskam pedał gazu....dosłownie jadę powiedzmy np. 130 na 5 biegu i leciutko wciskam to wtedy szarpie, oraz podczas postoju na światłach (nie zawsze, raz na jakiś czas).... Co do samego preparatu STP - muda44 ! Dzięki kolego ! Tego było trzeba, kultura pracy silnika jest doskonała (no oprócz tego problemu),chodzi bardziej gładko, miętko i niesamowicie cicho ! Co do szarpania to niestety dalej ono występuje (nieregularnie na postoju....oraz przy delikatnym dodaniu gazu Już zamówiłem filtr paliwa i wtedy dam znać co i jak

PostNapisane: 29 września 2010, 08:22 
Pierwsze kroki

Zapomniałem Wam napisać, ....filtr paliwa + czujnik na pompie paliwa. Wymienione, teraz śmiga jak powinien. Mieliście racje. Dzięki

PostNapisane: 29 września 2010, 20:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
Lukas85 napisał(a):
Zapomniałem Wam napisać, ....filtr paliwa + czujnik na pompie paliwa. Wymienione, teraz śmiga jak powinien. Mieliście racje. Dzięki

Na pompie czy na listwie paliwowej?. :niepewny:

Super że działa miłego śmigania :D

PostNapisane: 5 listopada 2010, 03:11 
Pierwsze kroki

Witam !! Ja mam podobny problem, otóż wlasnie przed chwila szwagier musial kawałeczek mnie scholowac, ok 3km. Pacjent to 530d 194km automat. Otoz auto mialo wczesniej objawy, ze nie wazne czy na zimnym czy na cieplym czasem delikatnie szarpało(tak jakby impulsowo na chwilke paliwo odcinalo), niezaleznie od tego czy na postoju czy nie. Kiedy wracalem, jechalem z gorki, na wskazniku ok 10L paliwa. Auto zgasło i już nie odpaliło. Swieci sie kontrolka swiec zarowych i nie gaśnie. Filtr paliwa dawno nie wymieniany więc jutro z samego rana na pewno zamówie. Z gory dziekuje za pomoc.

P.S. Moja trasa powrotna od sprzedającego mi te auto ;)

PostNapisane: 6 listopada 2010, 15:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
dlesamek napisał(a):
P.S. Moja trasa powrotna od sprzedającego mi te auto
ja bym jechał oddać takie auto.

PostNapisane: 7 listopada 2010, 16:48 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530dA M-Pakiet
Garaż: W garazu juz 6 lat
dlesamek, pewnie masz problem z pompa paliwa tez mialem podobnie viewtopic.php?f=1&t=85262

PostNapisane: 9 listopada 2010, 21:37 
Pierwsze kroki

Odwiedzilem mechanika, okazala sie wadliwa pompa w zbiorniku, ALE. Szarpniecia sa nadal na postoju oraz drgania w trakcie jazdy, takie minimalne. Dzisiaj na postoju przez te szarpniecia auto mi zgasło. Wymienilem filtr paliwa.

Lukas85, czy wyskoczył Ci blad tego czujnika po podlaczeniu na komputerze?

podol, jakbys mial te auto w takiej cenie co ja je dostalem to na pewno nie chcialbys go oddac ;)

PostNapisane: 10 listopada 2010, 20:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
dlesamek napisał(a):
podol, jakbys mial te auto w takiej cenie co ja je dostalem to na pewno nie chcialbys go oddac
to zmienia postać rzeczy, ale oby to się nie zrobiła skarbonka, trzymam kciuki.

PostNapisane: 10 listopada 2010, 21:30 
Pierwsze kroki

Ja tez trzymam kciuki, i z tego co wyczytalem i Benedykt pisał to raczej siadły mi obydwie pompki czyli zostala do wymiany jeszcze podprogowa, ale nie wiadomo. W poniedzialek jedzie spowrotem do mechaniora. Auto juz tak traci obroty, ze az gasnie. Po dodaniu gazu jest ok, ale tez czuc takie drgania. Auto wciaz ma przyspieszenie. Mozliwe ze to pompka podprogowa sie zawiesza? Watpliwe to jest, zeby byly to wtryski. Auto raz ma a raz nie ma czegos takiego

PostNapisane: 21 września 2011, 19:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330xd
Kod silnika: m57
Witam kolegów, odświeżę troszkę temacik. Auto to 530d 2001 rok. Trzęsie silnikiem tak jak u kolegów wyżej tylko na postoju, dodam że trzęsie tylko na rozgrzanym silniku (około 85-90 stopni). Ciekawostką jest fakt, że jak wyłączę klimatyzacje to przestaje trząść. Zaczęło się to około miesiąc temu pierw bardzo sporadycznie. Wystarczyło dodać gazu i ustępowało. Od paru dni trzęsie jak pogrzane ale jak wyłączę klimę to przestaje. Teraz troszkę faktów z INPY. Jak nie trzęsie to wszystkie wtryski wyglądają jak nowe, gdy zaczyna trząść - wychodzi na to że wszystkie wtryski leją i są do wymiany. Na kompie żadnych błędów. Ciekawostką jest fakt że w INPie jak sprawdzam wtryski na F5 i wszystkie do wymiany bo akurat trzęsie to po przełączeniu na F6 czyli wymuszenie równej dawki paliwa na wszystkie wtryski - wtedy przestaje trząść.
Co koledzy obstawiacie - powiem szczerze, że byłem prawie u najlepszych mechaników. Ich definicje są różne od wtrysków po nowe programowanie kompa.
Dodam tylko że jutro wyminie filtr paliwa, ale wąptie że to coś da.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1