BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 23:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z wydechem, katalizatorem.
PostNapisane: 2 października 2011, 11:56 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47TU
Witam Panowie.
Od kilku dni zauważyłem że wydech trochę za bardzo mi lata, szczególnie od środkowej części (od tej puszki w której jak dobrze kojarzę siedzi katalizator) do końca. Tutaj problemem mogą być gumy trzymające wydech. Dodatkowo co w sumie też może powodować telepanie wydechem, w tej środkowej puszce słychać czasem jakieś terkotanie. Szczególnie objawia się to jak na jałowym wcisnę gaz, puszczę a wtedy słychać metaliczne, chwilowe terkotanie (nie zawsze to występuje). I teraz tak albo dzieje się to z powodu tego że wydech nie jest dobrze zamocowany albo katalizator padł.
We wtorek staję do kanału i będę musiał zrobić to od ręki. W związku z tym jakie propozycje macie jeśli okaże się że katalizator do wywalenia?
Raczej wstawianie nowego nie wchodzi w grę. W innym samochodzie kiedyś po wywaleniu wstawiłem strumienice co objawiało się tym że auto było sporo głośniejsze a tego przede wszystkim chciałbym uniknąć.
Wstawiać samą puszkę, rurkę czy może jeszcze coś innego? Najlepiej jakby ktoś się wypowiedział kto czynił taki zabieg u siebie.
Przy tym kacie są jakieś sondy? z tego co się orientuję to nie ale jeśli tak to chyba będzie problem żeby go wywalić.
Przede wszystkim chciałbym żeby głośność się nie zmieniła a jeśli już to tylko minimalnie no i oczywiście żeby nie zaczęło auto nagle dymić.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam. Krzysiek.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Problem z wydechem, katalizatorem.
PostNapisane: 2 października 2011, 12:16 
Forumowicz

Moje BMW: 3
ja przy zuzytym kacie nie mialem mocy przerywalo w ogole sie jechac nie dalo ja bym pustej puszki nie wstawial bedzie chodzic jak padaczka
mozna kupic katy polskich producentow ktore spelniaja wszystkie normy cena przystepna w porownaniu do oryginalu z robocizna w e36 400 zl za nowke i chodzi dobrze

PostNapisane: 2 października 2011, 13:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d e90
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100019
Witam, ja miałem bardzo podobna sytuację, na wolnych obrotach ostatni tłumik mocno drgał a z pod środka auta dobiegał metaliczny odgłos (coś stukało sobie bardzo intensywnie)
Okazało sie ze środkowa rura która jest połączona z katalizatorem tam w miejscu spłaszczenia jest pęknieta i to wywoływało takie odgłosy i drgania całego ukladu wydechowego - wystarczylo wyjąć ten kawałek wydechu (mi poszło dość łatwo i szybko), pospawać i po kłopocie. Trzeba jeszcz pamiętać żeby później dobrze ustawić tą rure z katalizatorem bo ja szybko skręciłem i źle to zrobilem bo stukało o bude, trzeba ładnie wyśrodkowac i najlepiej wejść pod auto i patrzeć ( a w tym czasie niech ktoś odpali i zgasi auto ze dwa razy)
pozdrawiam

PostNapisane: 3 października 2011, 10:46 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47TU
Być może właśnie podobnie będzie w moim przypadku, bo jak zauważyłem to przy katalizatorze spawanie już było robione więc może gdzieś coś puściło, zobaczymy jak zejdę do kanału. Gdyby jednak okazało się że kat do wywalenie to jakie macie propozycje? Tłumik przelotowy? Myślę że jest sporo osób na forum którzy zdecydowali się na usunięcie katalizatora i coś kombinowali z wydechem. Głównie chodzi żeby nie było głośno i czarna za mną.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1