Witam!!
To mój pierwszy temat więc, prosze o wyrozumiałość. posiadam bmw e46 320d 2003 po lifcie. jakiś czas temu w moim aucie wyczułęm ogromną turbo dziure. objawiało sie to tym że naciskając gaz auto prawie nie przyśpieszało, dopiero po około pięciu sekundach auto dostawało takiego buta że wciskało w fotel a za mną była ogromna chmura czarnego dymu. potem kiedy trzymałem go na obrotach to na każdym następnym biegu rozpedzało się pięknie i ciągneło równo. ale wystarczyło że dojechałem do krzyżówki, i po ruszeniu ze świateł sytuacja była dalej taka sama. przeszukałem to forum całe, tygodniami, szukałem pomocy. i póki co wymieniłem wężyki podciśnienia.z których dwa były popękane. już myślałem żę to było to ale jednak jest dalej było to samo. pojechałem na komputer do specjalisty bmw w poznaniu i mechanik mówił że sprawdzi za sto złotych ale nie ma czasu jakby co go naprawiać bo ma buni dość do naprawy na dwa tygodnia. po podłączeniu pod kompa pojawiły mu sie świeczki w oczach i mówił że może mi to naprawić w godzine ale ale to będzie mnie kosztować 600 zł, komputer pokazywał tylko uszkodzenie elektrozaworu. wiedziałem że to musi być prosta sprawa więc odpuściłem. pozatym 600 zł to nie jest mały pieniądz dla mnie

(. rozebrałem EGR który był zawalony na maxa i dokładnie wczyściłem, sciągnąłem obydwa elektrozawory. z których jeden z nich sterujący EGR był zalany w środku olejem. ;/// więc go zamieniłem na nowy, zaś ten przy turbie zregenerowałem. za każdym razem byłem podniecony żę wreszcie będzie ok, ale wciąż jest tak samo z tą różnicą że turbo ma mniejszą turbo dziure ale żeby dobrze ciągło nie moge mu przesadzić z pedałem gazu, dosłownie musze mu dawać po troszku więcej w podłoge wtedy turbo załączy sie dość szybko ale jeśli przesadze z gazem to musze znowu czekać z pięć czasem sześć sekund, potem jest wciskanie w fotel i znowu chmura za mną

((, skończyły mi sie już pomysły panowie,

. myśle jeszcze o przepływomierzu zaglądnołem do niego i zobaczyłęm że jest jakby uwalony olejem. i nie wiem czy go wymieniać czy nie, i czy musze go znowu programować przy wymianie jeśli kupie identyczny nowy. prosze nie piszcie głupich tekstów. nie jestem tak sprytny jak większość z was. więc prosze o mądre podpowiedzi. dziękuje