BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 22:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d problem z turbo dziurą
PostNapisane: 14 kwietnia 2012, 14:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d
Witam!!
To mój pierwszy temat więc, prosze o wyrozumiałość. posiadam bmw e46 320d 2003 po lifcie. jakiś czas temu w moim aucie wyczułęm ogromną turbo dziure. objawiało sie to tym że naciskając gaz auto prawie nie przyśpieszało, dopiero po około pięciu sekundach auto dostawało takiego buta że wciskało w fotel a za mną była ogromna chmura czarnego dymu. potem kiedy trzymałem go na obrotach to na każdym następnym biegu rozpedzało się pięknie i ciągneło równo. ale wystarczyło że dojechałem do krzyżówki, i po ruszeniu ze świateł sytuacja była dalej taka sama. przeszukałem to forum całe, tygodniami, szukałem pomocy. i póki co wymieniłem wężyki podciśnienia.z których dwa były popękane. już myślałem żę to było to ale jednak jest dalej było to samo. pojechałem na komputer do specjalisty bmw w poznaniu i mechanik mówił że sprawdzi za sto złotych ale nie ma czasu jakby co go naprawiać bo ma buni dość do naprawy na dwa tygodnia. po podłączeniu pod kompa pojawiły mu sie świeczki w oczach i mówił że może mi to naprawić w godzine ale ale to będzie mnie kosztować 600 zł, komputer pokazywał tylko uszkodzenie elektrozaworu. wiedziałem że to musi być prosta sprawa więc odpuściłem. pozatym 600 zł to nie jest mały pieniądz dla mnie :((. rozebrałem EGR który był zawalony na maxa i dokładnie wczyściłem, sciągnąłem obydwa elektrozawory. z których jeden z nich sterujący EGR był zalany w środku olejem. ;/// więc go zamieniłem na nowy, zaś ten przy turbie zregenerowałem. za każdym razem byłem podniecony żę wreszcie będzie ok, ale wciąż jest tak samo z tą różnicą że turbo ma mniejszą turbo dziure ale żeby dobrze ciągło nie moge mu przesadzić z pedałem gazu, dosłownie musze mu dawać po troszku więcej w podłoge wtedy turbo załączy sie dość szybko ale jeśli przesadze z gazem to musze znowu czekać z pięć czasem sześć sekund, potem jest wciskanie w fotel i znowu chmura za mną :(((, skończyły mi sie już pomysły panowie, :zalamany:. myśle jeszcze o przepływomierzu zaglądnołem do niego i zobaczyłęm że jest jakby uwalony olejem. i nie wiem czy go wymieniać czy nie, i czy musze go znowu programować przy wymianie jeśli kupie identyczny nowy. prosze nie piszcie głupich tekstów. nie jestem tak sprytny jak większość z was. więc prosze o mądre podpowiedzi. dziękuje

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 320d problem z turbo dziurą
PostNapisane: 14 kwietnia 2012, 16:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
mialem podobny problem z tego co widze, tez mi doradzali egr, elektrozaworki, odme, przeplywomierz itd, dopiero jak wymienilem przeplywomierz i wywalilem katalizatory na mala "regeneracje" czyli przeczyszczenie z nagarow itd to bmka przestala ruszac jak czolg, i dostala drugie zycie:)
sprobuj moze i twojej to samo dolega

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, 16:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47D20TÜ
Przepływomierze w nowszych wersjach zostały poprawione i nie trzeba ich kodować na nowo jeżeli wymienisz na oryginalny. Najlepiej było by gdybyś sprawdził go z podpiętym lapciakiem i INPą tak jak mi to doradzili koledzy z forum. Tam wyjdzie ci jeżeli jest uwalona przepływka lub inne parametry nie będą się zgadzać. Na forum jest napisane jak to sprawdzić. Możesz też spróbować patentu jaki wymyślił jeden z forumowiczów a mianowicie zrobić mała dziurkę w przepływce. Tu masz instrukcje:
viewtopic.php?t=61186
Ja też walczę z brakiem mocy ale w wysokim zakresie obrotów :kwasny:
Przeczyść i przesmaruj dźwignię gruszki turbo [może być zatarta].
Zaworki wymieniłeś czy wyczyściłeś [To również jest opisane na forum :P ]
Spróbuj może odłączyć EGR [zaślep wężyk podciśnienia idący do niego i spróbuj czy coś dało]
Moim zdaniem powinieneś przyjrzeć się układowi podciśnienia dokładnie bo to bardzo podobne objawy jakie opisujesz. Jakby turbo nie miało regulacji.

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, 22:17 
Forumowicz

Moje BMW: ST FR
Kod silnika: ACT
Garaż: Była Beta
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105035
Jest Leon 3 ST FR
Będzie ...
U mnie podobny problem to elektrozawór EGR - odłącz wtyczkę lub zaślep wężyk idący do EGR.
"Czyszczenie elektrozaworów nie zawsze pomaga podobno".

Jeśli po powyższym nie będzie zmian, to sprawdź przepływkę INPĄ - na forum znajdziesz wartości jakie powinna wskazywać.

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 10:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d
Dziękuje bardzo za pomoc, dziś wypróbuje z dziurką w przepływce oraz zaślepie egr. z Inpą jest problem bo nie mam głowy do tego ale poczytam co i jak, tylko że ja kupiłem moduł OBD bluetooth i niewiem czy inpa go obsługuje

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1