BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 23:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Błędne wskazania poziomu paliwa
PostNapisane: 23 sierpnia 2013, 11:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 328iA
Kod silnika: M52tuB28
Panowie,

po zatankowaniu do pełna i przejechaniu 150km wskaźnik do paliwa zwariował - pokazuje różne wartości, najczęściej km rosną po odpaleniu auta. Parę razu już po odpaleniu wskazówka wskoczyła na full po przejechaniu 300km...wchodząc w menu testowe i test 6 wartości pierwsze dla 6.0 (czyli podział paliwa na przegrody zbiornika) wariuje - druga stabilnie pokazuje 15 litrów , a pierwsza wartość non stop się przelicza, raz mniej raz więcej, nie stabilizuje się. Czy to oznacza, że coś jest z pływakiem? dla którego oznaczone są pierwsze wyświetlane wartości w teście? za siedzeniem kierowcy czy pasażera? Ściągałem ostatnio parę razy kanapę - może uszkodziłem jakiś kabel...muszę się przyjrzeć.

Pzdr,

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Błędne wskazania poziomu paliwa
PostNapisane: 26 sierpnia 2013, 14:07 
Pierwsze kroki

Panowie nikt nic nie powie??
mała poprawka do wcześniejszego wpisu - w testach 6.0 wartości ciągle świrują :/

co mam wymienić/jak się do tego zabrać?

T

PostNapisane: 26 sierpnia 2013, 14:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Najprościej będzie zrobić to co sam napisałeś, czyli zdjąć jeszcze raz kanapę, odpalić sprzęt lub ustawić kluczyk w pozycję zapłonu i poruszać kabelkami od lewej i prawej komory obserwując wskaźnik poziomu paliwa. Jeśli to nie będzie dawało żadnej podpowiedzi to pewnie trzeba będzie wyciągać oba pływaki/czujniki i sprawdzać kolejno opory na gniazdach wtyczek podnosząc jednocześnie pływaki.
Gdzieś na youtube gość pokazuje jak robił to w e39, ale nie mam tego obecnie bo interesowałem się tym gdy grzebałem w zbiorniku swojej padliny :D.

PostNapisane: 26 sierpnia 2013, 14:46 
Pierwsze kroki

Ruszanie kablami nic nie daje :/ a z elektroniką to muszę się chyba udać do kogoś kto ma miernik i umiejętności (nawet minimalne) ;)

T

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1