BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 20:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Dziwny problem z WEBASTO
PostNapisane: 2 listopada 2013, 17:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Witam, beemka e46 98rok z grudnia, webasto mi chyba wariuje, włącza się samo kiedy chce, przyjechałem z trasy gdy auto kupiłem i się włączyło a nic nie naciskałem, silnik był odpowiednio dogrzany a webasto się włączyło, dziś tak samo, włączyłem auto i webasto się włączyło, wyłączylem auto a webasto jeszcze chwile chodziło, odpaliłem znów i problem się powtórzył, te webasto samo ustala kiedy sie ma włączyć a kiedy nie czy jak? :)

Drugi problem, przepraszam bardzo że tutaj to pisze, ale nie wiem gdzie się poradzić, SEAT IBIZA 1.4 TDI 3cylindrowy, 55kW, 2002rok z grudnia, problem polega na tym, że wybierałem się do pracy i auto ciężko miało odpalić a zawsze cyk i już odpalone, dobra jade a auto w ogóle mocy nie ma, pod górkę na jedynce musiałem jechać bo normalnie siły nie miało, stoję na światłach i nagle temperatura do 130 poszła, wyłączyłem auto, uspokoiło się do 50 i jechałem bo nie miałem innego wyboru, ledwo odpaliłem i znów do 130 a silnik był "zimny", dojechałem później do tej pracy i otworzyłem maskę a tam pod akumulatorem coś "buczy, huczy, wyje" jak się przekręca zapłon, jak się odpali to nie słychać tam nic, ale nawet jak przekręce na zapłon nie odpalająć auta temperatura od razu idzie do 130, wymieniłem filtr paliwa lecz to nie było to, myślałem nad termostatem i ERG ale ERG sprawne, podpiąłem auto do komputera i wyskoczyło 5 błędow a jest to niemożliwe by na raz 5 błędów było ;/ wyskoczyło właśnie, termostat, erg, przepływomierz, czujniki wtrysku i coś jeszcze nie pamiętam. Ktoś wie co by to mogło być? Nie chcę jechać do mechanika bo on powymienia wszystko i wyceni mnie na 2tyś a to może być jedna rzecz zepsuta a pokazuje więcej.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Dziwny problem z WEBASTO
PostNapisane: 2 listopada 2013, 20:51 
Częsty bywalec

W sprawie Webasto: nie będę oryginalny, ale podłącz auto pod komputer.
W sprawie Seata: oczywiście jest to możliwe, żeby komputer pokazał 5 błędów i więcej. Ja bym zaczął od sprawdzenia każdej rzeczy po kolei.

PostNapisane: 2 listopada 2013, 23:34 
Pierwsze kroki

Teraz takie sceny mam z tym webasto, że gdy wyłączam auto to webasto się włącza :|
Tak, może być 5 błędów, ale jest to mało możliwe, pytałem się mechaników i mowili, ze nawet to moze być zaśniedziały jakiś kabel, od akumulatora albo klemy i może pokazywać błędy, lecz może to być i prawdopodobnie tak właśnie jest, że jedna z tych rzeczy jest zepsuta i przez tą jedną rzecz wyskakuje więcej błędów.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś opinie co to może być to byłbym bardzo wdzięczny.

PostNapisane: 3 listopada 2013, 12:10 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131576
Nic nadzwyczajnego się tu nie dzieje. Webasto masz w funkcji dogrzewacza, czyli pomaga Twojemu Dieslowi osiągnąć temperaturę nominalną szybciej, kiedy jest bardzo zimno. Nowsze mają elektryczny podgrzewacz. W E46 da się to przerobić na pełne ogrzewanie postojowe bardzo łatwo :) W tej chwili piecyk odpala, kiedy temp. zewnętrzna spada poniżej 10*C i silnik jest zimny. Jeśli piecyk nie ma żadnych błędów, to będzie tak szedł, aż wskazówka prawie osiągnie pion (85*C temp. wody jak mnie pamięć nie myli). Jeśli odpala i po chwili gaśnie, to może mieć błędy i źle pracować. Jeśli masz problemy z Webasto i jesteś z moich okolic, to mogę spróbować pomóc - pół roku wałkowałem temat, żeby doprowadzić wszystko z nim do porządku u siebie ;)

Non in verbis, sed in rebus est!
Ein Auto ist erst dann schnell genug, wenn man morgens davor steht und Angst hat, es aufzuschließen - Walter Röhrl
Gdzie kończy się przyczepność, tam zaczyna się zabawa ;)

PostNapisane: 3 listopada 2013, 22:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Na początku sugerowałbym sprawdzenie temperatury cieczy na teście zegarów. Jeżeli masz niesprawny termostat i silnik nie osiąga zakładanej temperatury aby webasto przestało dogrzewać silnik to może pracować ciągle lub z przerwami, pomimo, że wskazówka stoi w pionie, a stoi ona w przedziale temperatur 75-115 stopni. A w seacie skasuj błędy i sprawdź czy się pojawią znowu. Słabo zakręcił może byłspadek napięcia i stąd te błędy lub jak mechanik Ci mówił od zaśniedziałego przewodu.

PostNapisane: 5 listopada 2013, 13:10 
Pierwsze kroki

pryjom, podjechałem do mechanika i podpiąłem seata pod komputer i nie idzie wykasować tych błędów. Mechanik też się zdziwił, że nie idzie skasować, poradzicie coś na to ?

PostNapisane: 5 listopada 2013, 19:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Problem z temperaturą, że tak skacze sugeruje, że może być zapowietrzony układ chłodzenia. Mechanik u którego byłeś powinien to spokojnie ogarnąć. Błąd czujnika wtrysku to trzeba zdiagnozować, generalnie na odległość trudno cokolwiek powiedzieć. Egr może być elektrozawór uszkodzony, po prostu do wymiany, ale to tęż trzeba sprawdzić czy daje on podciśnienie w trakcie pracy. Przepływomierz sprawdzić odczyty na live data na komputerze. Jak błędne to do wymiany.

PostNapisane: 6 listopada 2013, 09:03 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131576
Ewentualnie czujnik temp. cieczy w piecu. Jeśli INPA wywala błąd webasta "k-bus breakdown" to najpewniej padł właśnie sterownik (do naprawienia). Jeśli są inne błędy, to najlepiej kabelek od WEBASTO i ich program diagnostyczny, bo INPA nie do końca radzi sobie z diagnostyką pieca...

Non in verbis, sed in rebus est!
Ein Auto ist erst dann schnell genug, wenn man morgens davor steht und Angst hat, es aufzuschließen - Walter Röhrl
Gdzie kończy się przyczepność, tam zaczyna się zabawa ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1