BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 22:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e65] 745iA kopci na postoju
PostNapisane: 9 lipca 2011, 22:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: siódema;)
Mam do was pytanie czy ktoś miał taką przypadłość w silniku n62 4.4 v8 333km? Problem jest taki że jak stoi na biegu jałowym np korek i jak ruszam kupa niebieskiego dymu za mną ale nie zawsze raz na jakiś czas (zaznaczam że tylko gdy postoi około 2-3 minut na postoju i silnik pracuje). Podczas jazdy kręcenie na 6 tyś i więcej i nic ani dymka nie puści moc super chodzi tak że monetę można stawiać i gazu dawać. Płynu nie ubywa olejem zalany 0w40 troche go ubywa ale jest też mały wyciek na kompie jeden błąd jakiś zawór ale nie pamiętam jak się nazywa mam to już zamówione ale to raczej żadnej przyczyny nie ma. Czy to mogą być te słynne membrany czy to poważniejsza usterka macie jakiś pomysł?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e65] 745iA kopci na postoju
PostNapisane: 9 lipca 2011, 22:21 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
zacznij od membran.idą 2 szt.koszt w aso coś ok.70zł za sztuke.miałem tak kiedyś w e34 540 jak walnięta była membrana.jak niedawno kupiłem e65 to odrazu wymieniłem te membrany.tak profilaktycznie.pozdr

PostNapisane: 9 lipca 2011, 22:41 
Pierwsze kroki

mam jeszcze do Ciebie pytanie zmieniałeś je ze sprężynkami czy same?

PostNapisane: 10 lipca 2011, 21:52 
Forumowicz

a kurde nie pamiętam czy byłe z czy bez.przy tm zabiegu posprawdzaj przewody od membran

PostNapisane: 17 grudnia 2011, 16:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 645
Kod silnika: n62
witam wszystkich... :super:
mam podobny problem w mojej 645ci :mur: czy ktos poradzil sobie z tym spalaniem oleju i dymieniem po postoju w korku przy ruszaniu ????? :zdziwko: szukam po forum i nikt nie napisal czy sobie z tym poradzil, dodam ze odmy mam wymienione i sprawdzone przewody zaczyna mnie juz meczyc ten problem bo auto 645 a tu taki wstyd w korku heheh :cwaniak:
pozdrawiam

PostNapisane: 28 grudnia 2011, 19:14 
Poszukaj zanim zapytasz

jest tam ktos???? :cisza: uporal sie ktos z tym fantem? :zdziwko:

PostNapisane: 29 grudnia 2011, 00:52 
Forumowicz

jaki masz przelot ? może uszczelniacze zaworowe załatwią sprawe dymienia

PostNapisane: 29 grudnia 2011, 19:35 
Poszukaj zanim zapytasz

witam ;) :super:
mam 160 tys km ....
tez mysle o zmianie uszczelniaczy bo juz nic innego mi nie przychodzi na mysl,tylko chce to zrobic bez sciagania glowicy bo slyszalem ze tak tez mozna blokujac zawor tlokiem.. chce odrazu zrobic obie strony mimo to ze z prawego komina kopci najbardziej lub najpierw zrobie prawa strone i zobacze efekty czy cos pomoze a jesli nie no to glowica out :wstyd: :cwaniak: ..
pozdro

PostNapisane: 29 stycznia 2012, 20:04 
Poszukaj zanim zapytasz

oj nie mam juz pojecia dlaczego puszcza dym na wolnych obrotach i rozgrzanym silniku....bo na zimnym jest ok... :/
jedyne co przychodzi mi na mysl to ze gdy nagrzeje sie silnik to metal zmienia rozmiary tak jak i cylindry dlatego tez pewnie na ktoryms tloku przepuszcza olej i go spala na wolnych obrotach bo przy jezdzie na autostradzie nie pobiera ani grama nawet przy zamknietym liczniku przy 260km/h :hyhy: ,, pewnie dlatego ze sa wysokie obroty i inna kompresja niz przy wolnych obrotach w korku czy na postoju... bo co jeszcze moglo by powodowac spalanie oleju na wolnych obrotach i rozgrzanym silniku??????? :zakrecony:

PostNapisane: 4 lutego 2012, 12:44 
Pierwsze kroki

Czyli mam rozumieć że zmieniłeś uszczelniacze i nie pomogło?

PostNapisane: 24 września 2013, 11:38 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E87 120i
Kod silnika: N46B20
Panowie na milion procent macie wyrobione uszczelniacze zaworowe dlatego po części pobiera olej a zaufajcie ze z miesiąca na miesiąc będzie brac coraz więcej i więcej. Wymienialismy ostatnio w 120i i 318i a na dzień dzisiejszy konczymy zmieniac w x5 4.4 N62 . Trojka potrafila brac nawet 1,2l na 1000km a teraz robi na jednym oleju od wymiany do wymiany i nie ma czegos takiego ze w bmw dolewa się olej standardowo,bo to nie prawda, panowie z bmw wiedza o tej wadzie ale nie było oficjalnego biuletynu na temat uszczelniaczy zaworowych i dlatego się mowi ze kazde bmw bierze olej. Ja u siebie również zmieniam w następny weekend uszczelniacze zaworowe bo szlak mnie trafia jak stoje na swiatlach, a tam przy musnieciu gazu nagle się chmura dymu pojawia i wstyd straszny,a i jak będziecie zmieniac uszczelniacze w N62 to sprawdzcie sobie przy okaji pompe wody bo nowa jest nie droga ,a czasem się możecie zdziwić jaki jest luz na niej .Wiem ,ze temat był ruszony dawno temu ,ale nie widze żeby ktoś konkretnie odpowiedział,a ja w razie czego sluze pomocą i gwarantuje ze jeśli ktoś ma taki problem ze bierze mu olej a na postoju kopci na bialo lub przy ruszaniu ,a później już nic to będą to tylko i wyłącznie uszczelniacze zaworowe oraz dobrze jest zmienić przy okazji oringi metalowe, które przychodzą na każdy walek po dwa czyli razem osiem sztuk oraz wymienić lub rozruszać popychacze hydrauliczne na valvetronicach(choć osobiście bym proponowal wymienić). To bardzo czesty problem we wszystkich modelach ,lecz w szczególności wszystkie motory z oznaczeniem N. Jeśli będzie ktoś chciał to zrobić w UK to zapraszam . Mamy profesjonalne blokady do większości modeli bmw, wiec nie trzeba się bac ze będzie robione amatorsko, posiadamy również diagnostykę komputerowa do bmw ,wiec wszystkie adaptacje i testy będą przeprowadzone jak w serwisie. Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy BMW oraz tych mniej szczęśliwych ;) :ok: :dobani:

PostNapisane: 24 września 2013, 11:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E87 120i
Kod silnika: N46B20
sasklacz21 napisał(a):
witam ;) :super:
mam 160 tys km ....
tez mysle o zmianie uszczelniaczy bo juz nic innego mi nie przychodzi na mysl,tylko chce to zrobic bez sciagania glowicy bo slyszalem ze tak tez mozna blokujac zawor tlokiem.. chce odrazu zrobic obie strony mimo to ze z prawego komina kopci najbardziej lub najpierw zrobie prawa strone i zobacze efekty czy cos pomoze a jesli nie no to glowica out :wstyd: :cwaniak: ..
pozdro

Wymiane robimy oczywiście bez sciągania głowicy, ale nie na zasadzie opierania zaworu o tlok tylko wpuszczamy ciśnienie około 8 barow wkrecajac w miejsce swiecy przewod,poniewaz przez caly czas wal korbowy jest zblokowany przy kole pasowym i nie ma możliwości kręcenia korba,a i przy okazji tak samo jak w N42 i N46 to i w N62 jest zmieniony zmodyfikowany napinacz a raczej dwa tylko z jednym jest olbrzymi problem z wymiana. Pozdrawiam

Tytuł: Re: [e65] 745i kopci na postoju
PostNapisane: 5 listopada 2013, 23:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E65 745i
Kod silnika: N62
Witam wszystkich :hurra: jestem tu nowy i tez mam problem z BMW E65 4.4 N62, kopci na postoju :mur: Przebieg 165 tys km, podejrzewam uszczelniacze, czy już ktoś poradził sobie z tym problemem? Jak i gdzie? Może jakiś samarytanin pomoże Pozdrawiam.

PostNapisane: 5 listopada 2013, 23:41 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
a ja wam powiem ze jeśli chodzi o n62 to nie zawsze są to uszczelniacze, a często gęsto pęknięta głowica pomiędzy kanałem olejowym a wodnym.... przerobiliśmy już ich kilka także wiem coś o tym...

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 8 listopada 2013, 20:51 
Pierwsze kroki

Widzę że nikt nie chce mi pomóc...

PostNapisane: 9 listopada 2013, 01:55 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
napisałem ci do góry.... zrób mały test. Nagrzej auto tak zeby olej miał temp roboczą, następnie pozostaw na postoju ok 3-5 min a następnie daj mu porządnie raz do odcinki i zobacz z której rury kopci ;)

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 9 listopada 2013, 12:52 
Pierwsze kroki

kopci z dwóch rur bo jak ci pewnie wiadomo jedna ma klapkę która sie otwiera po dodaniu gazu do odcinki ja tą jedna klapkę zutylizowałem ponieważ fajniej mruczy tłumik czyli kopci nie miłosiernie membramy były dobre ale i tak wymieniłem i nic nie pomogło oleju ubywa jakieś 2l na 10000km

PostNapisane: 12 listopada 2013, 14:09 
Pierwsze kroki

i nadal brak pomocy

PostNapisane: 12 listopada 2013, 22:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e65 745i
a na jakim oleju jezdzisz? na 99% to uszczelniacze. a masz jakieś błedy w kompie?

PostNapisane: 13 listopada 2013, 14:37 
Pierwsze kroki

Miło że kogos zainteresował temat i chce pomóc olej to Castrol Magnatek 10W40 zero błędów w kompie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1