BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 14:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Automat dziwna praca skrzyni/silnika
PostNapisane: 26 listopada 2013, 16:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 2.0i
Kod silnika: M52
witam,
mam drobny, ale bardzo irytujący problem. rozpisywałem się na innym forum, ale nikt nie udzielił mi żadnej odpowiedzi. może tu ktoś coś poradzi. pozwolę sobie zacytować całość:

wczoraj podczas przyspieszania z 80km/h bez kick downa dało się słyszeć jakby chrobotanie czy tarcie pod maską. dźwięk był na tyle cichy, że gdybym nie przyspieszał podczas zmiany cd to bym w życiu nie usłyszał. trzeba było się trochę wsłuchać, żeby go usłyszeć. skrzynia teoretycznie pracowała dobrze. jakieś sugestie gdzie rozpocząć poszukiwania?
------------------------------------------------------
padła propozycja sprawdzenia napędu pasowego, ale
podejrzewam, że przy napędzie pasowym dało by się to usłyszeć również na wolnych obrotach. jeżdżę teraz bez muzyki i wsłuchuję się w silnik, ale przy niskich prędkościach (do 60km/h) nie usłyszałem nic podobnego, chociaż może miasto zagłusza. jutro będę się wybierał w trasę i dopiero będę mógł na 100% zweryfikować czy dźwięk słychać dopiero powyżej określonej prędkości.
sprawa wygląda tak. po przejechaniu 50km zaczęło telepać całą karoserią. stanąłem na poboczu, wyłączyłem i włączyłem silnik - problemu nie było już do końca drogi. ani razu nie pojawił się ten podejrzany dźwięk. Za to teraz podczas przyspieszania (nie zawsze) było słychać głuchy stukot, sekundowe skrobnięcie i dopiero się zbierał. tak jak by się dławił przez chwilę zbyt dużą/małą dawką paliwa. nie zdążyłem wyczuć, czy to podczas automatycznej zmiany biegu, czy w trakcie jazdy na danym biegu. pobawiłem się trochę opcją step tronic i ani razu silnik się nie zająknął. po dojechaniu do celu podłączyłem komputer. wysypało błędy i za trzęsienie karoserią były odpowiedzialne dwa cylindry (możliwe, że ich czas dobiega końca), a reszta to standardowe błędy sondy lamda (te z którymi spora część forumowiczów walczy od dłuższego czasu: 227,228 itd.) Gdy sprawdzałem skrzynię biegów nie pokazało żadnego błędu.
dźwięk na filmie jest całkowicie nie istotny. po przejechaniu 150km zaczyna się wyżej opisany problem, który widać przy pracy prędkościomierza. delikatnie dodając gaz skrzynia zachowuje się jak by nie mogła się zdecydować na bieg, który ma wrzucić. odnotowano tylko w przedziale obrotów 1,5-2tys/min. kiedy mocniej wciśnie się gaz idzie bez problemu. kiedy przejdę na step tronic żaden z powyższych objawów się nie pojawia, więc raczej odrzuciłem sprzęgło.
http://www.youtube.com/watch?v=xBbqqFbN ... e=youtu.be (jakoś nie zniewala, ale to co ma być widać widać ;) )

ktoś może coś podpowiedzieć?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 automat dziwna praca skrzyni/silnika
PostNapisane: 26 listopada 2013, 17:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
Na poczatek skasuj adaptacje skrzyni, choc nie jestem do konca przekonany czy to problem ze skrzynia.

PostNapisane: 26 listopada 2013, 17:36 
Forumowicz

Może się kończyć konwerter, chociaż tak na odległość ciężko zdiagnozować.
Po wrzuceniu D i puszczeniu hamulca, auto rusza (zaczyna pełzać) bezzwłocznie, zarówno na zimnej jak i gorącej skrzyni? (na zimnej może pełzać nieco wolniej, ale też powinien w ciągu sekundy po wrzuceniu D zacząć sam jechać na równej powierzchni)

PostNapisane: 26 listopada 2013, 18:16 
Pierwsze kroki

w tym tygodniu jadę robić adaptację skrzyni razem z wgraniem nowego softu. zrobiłbym to sam, ale znając moje szczęście nie pojeździłbym już ;) po puszczeniu hamulca auto samo się toczy niezależnie od tego czy silnik jest zimny, czy rozgrzany. może na zimnym potrzebuje niecałą sekundę na ruszenie z miejsca, ale to sporadycznie. tydzień temu jak stałem na sporym wzniesieniu to zgasł motor. nigdy wcześniej ani później mu się to nie zdarzyło.

PostNapisane: 26 listopada 2013, 20:35 
Forumowicz

Jak zdusiło silnik na D, to też może wskazywać na kończący sie konwerter.
Ale równie dobrze może być to coś w silniku. Myślę że na odległość nawet dobremu mechanikowi będzie ciężko coś ustalić. Przejedź się do jakiegoś skrzyniarza od automatów w Twojej okolicy, niech się przejedzie chociaż 2 kilometry i oceni temat naocznie.
Zwykli mechanicy samochodowi to może być kiepskie źródlo w tej kwestii, kilkukrotnie miałem juz do czynienia z takimi którzy mimo ogólnej wiedzy i doświadczenia o automatach nic nie wiedzieli myląc podstawowe pojęcia - pewnie wynika to z tego że jeszcze kilka lat temu automaty w Polsce to było może 2-3% aut

PostNapisane: 28 listopada 2013, 14:07 
Pierwsze kroki

diagnoza postawiona. sprzęgło hydrokinetyczne do regeneracji. razem z wymianą filtra, uszczelek, oleju i robocizną powinienem się zmieścić w 3.500 zł. dzięki za pomoc

PostNapisane: 28 listopada 2013, 14:30 
Forumowicz

O, czyli dobrze obstawiłem (konwerter = sprzęgło hydrokinetyczne, dla niewtajemniczonych)
Tylko podzwon po warsztatach bo cena coś wysoka, regeneracja konwertera w takiej małej benzynie to raczej 800-900zł...

PostNapisane: 28 listopada 2013, 16:48 
Pierwsze kroki

niestety aż za dobrze. sama regeneracja wyniesie tak jak mówisz 800zł+100zł koszta wysłania (we Wrocławiu dobrze to robią podobno, a jestem z pomorza). do tego wymienię od razu olej, którego wejdzie ok 10l, gdzie 45-50zł kosztuje 1l, czyli wyjdzie jakieś 500zł. filtr razem z uszczelkami również wypada wymienić jak już wszystko będzie na stole, a to dodatkowe 160-200zł. doliczmy do tego robociznę, która zamknie się w granicach 400-500zł, a już taką wisienką na torcie będzie aktualizowanie softu w skrzyni za 300zł (sam bym to zrobił, ale z moim szczęściem coś spieprze, albo wgram nie ten co trzeba). tak więc same koszta tutaj to 2400. do tego doliczyłem 1000 na górkę, bo nie wiadomo co zobaczą po rozebraniu skrzyni, a cena regeneracji jest również zależna od stopnia uszkodzeń

PostNapisane: 29 listopada 2013, 16:04 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320DA; E87 118D
Kod silnika: M47N; N47
Za to programowanie to bardzo duzo, jak na coś co w garażu mozna zrobic i zajmuje max 15 minut. Kwestia zrypania to po prostu trzeba się dobrze przygotowac. Srałem sie z tym długo, a tak naprawdę nie było tak źle.

PostNapisane: 29 listopada 2013, 19:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
kolego tu masz olej cena 250zl
http://allegro.pl/mobil-atf-lt-71141-10 ... 47638.html
uszczelka z filtrem koszt ok 80zl
regeneracja konwertera ok 700zl

cena robocizny nie wiem bo wszystko robie sam :)

PostNapisane: 30 listopada 2013, 09:09 
Pierwsze kroki

sam się za to nie wezmę z braku miejsca i odpowiednich umiejętności manualnych. wymienić klocki czy amortyzatory nie stanowi dla mnie wyzwania, ale przy remoncie skrzyni wolę oddać w ręce specjalistów. Z tym programowaniem to może faktycznie przejrzę trochę literatury i sam zrobię. W przyszłym tygodniu pewnie będę oddawał auto na warsztat i ponegocjuję z chłopakami opcję dostarczenia własnych materiałów. Przeważnie jednak nie chcą się na to zgodzić, bo dają roczną gwarancję i wolą wiedzieć co wstawiają, a w razie czego mi powiedzą, że ewentualne komplikacje pozabiegowe wynikły z powodu źle dobranych części

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1