BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 04:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] brak nawiewu środkowego i na szybę
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 20:06 
Pierwsze kroki

Witam. Mam BMW E46 320 td i problem z nawiewem powietrza środkowego i na szybę. Dmucha delikatnie przy każdym ustawieniu. Sprawnie działa tylko nawiew na nogi. Przy ustawieniach klimatronika auto czy manual wszystko działa. Dmuchawa działa i ustawianie temperatury oraz ustawienia ciepłego/zimnego powietrza środkowego nawiewu. Po demontażu radia i ustawianiu nawiewu widac ruch cięgna ale brak efektu. Prosze o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 18:45 
Pierwsze kroki

Coś sie odblokowalo i dziala nawiew na nogi i środkowy ale nie dziala na szybę. Podmieniłem panel klimatyzacji i to samo a u kolegi dziala. Wiec panel sprawny.
Nawiew środkowy dziala ale tylko jak ustawie nawiew na szybe.
Co to moze byc?

Tytuł: Re: [E46] brak nawiewu środkowego i na szybę
PostNapisane: 29 sierpnia 2014, 09:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i touring
Kod silnika: M52b28TU
Mam podobny problem, tylko u mnie działa tylko nawiew na szybę i na nogi.

Na panelu Climatroniku diody się świecą, ale nie daje to efektu. Podmieniłem już panel na sprawny z innego auta i nie dało to efektu. Dobrałem się do silniczków przez schowek, zmieniałem ustawienia na panelu i obserwowałem reakcję. Oczywiście nic się nie działo. Wymontowałem jeden silniczek (ten który się demontuje żeby dostać się do jeża, on odpowiada za sterowanie obiegiem zew/wew?), ale on ma układ elektroniczny i nie udało mi się go uruchomić (być może ze względu na złe podłączenie). Mimo to wydaje mi się dość dziwne, żeby wszystkie silniczki padły na raz.

Kolejne kroki w diagnostyce jakie planuje zrobić to przełożyć moje silniczki do innego auta i sprawdzić czy działają. Jak rozumiem żeby mieć do nich lepszy dostęp trzeba demontować deskę?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie, bo wydaje mi się to bardzo dziwne, że wszystkie silniczki padły na raz.

Tytuł: Re: [E46] brak nawiewu środkowego i na szybę
PostNapisane: 17 września 2014, 07:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i touring
Kod silnika: M52b28TU
No więc powalczyłem z tematem. Kupiłem nową wiązkę i komplet silniczków (5 szt). Wyjąłem panel klimy, podłączyłem część instalacji odpowiedzialną za sterowanie silniczkami i podłączyłem nowy zestaw jeszcze bez umieszczania ich na właściwych miejscach. Wszystko zaczęło działać, wiec miałem już pewność, że panel działa. Przez schowek można dostać się do 3 silniczków. Wymontowałem je i podłączyłem "na sucho" do nowej instalacji. Wszystkie zadziałały. Miałem więc coraz większe podejrzenia, że to kwestia instalacji. Udało mi się podłączyć jeszcze jeden silniczek (ten za radiem, demontaż bez ściągania deski niemożliwy), i wtedy cała reszta przestała działać. Miałem więc już winowajce. Odpiąłem go od oryginalnej instalacji i pozostałe silniczki zaczęły działać :) W związku z tym, że nie chcę demontować deski, na razie tak zostawię. Nie działający silniczek steruje nawiewem na nogi.

Parę porad dla tych, którzy będą również potrzebowali powalczyć z tematem silniczków sterujących pracą klapek nawiewu:
- moje silniczki były z IV.2000, te nowe z VII.2000. Instalacja z tych lat wygląda trochę inaczej, ale zarówno silniczki, instalacja i panel są ze sobą kompatybilne.
- każdy silniczek ma swój adres, nie ważne gdzie go podepniemy, i tak zadziała tylko ten, do którego został wysłany sygnał.
- bez ściągania deski da się dostać do silniczków sterujących nawiewem: na szybę, środkowym oraz wew./zew. obiegiem powietrza.
- ważne jest, by przy wymianie silniczków zastąpić zepsuty nowym o takim samym numerze (przy 1 strefowym climatronicu od 1 do 5)
- sterowanie silniczkami ma swoje oddzielne gniazdo na tylnej ściance panelu klimy, więc można odłączyć je samodzielnie.

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pytania, piszcie śmiało.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1