No więc powalczyłem z tematem. Kupiłem nową wiązkę i komplet silniczków (5 szt). Wyjąłem panel klimy, podłączyłem część instalacji odpowiedzialną za sterowanie silniczkami i podłączyłem nowy zestaw jeszcze bez umieszczania ich na właściwych miejscach. Wszystko zaczęło działać, wiec miałem już pewność, że panel działa. Przez schowek można dostać się do 3 silniczków. Wymontowałem je i podłączyłem "na sucho" do nowej instalacji. Wszystkie zadziałały. Miałem więc coraz większe podejrzenia, że to kwestia instalacji. Udało mi się podłączyć jeszcze jeden silniczek (ten za radiem, demontaż bez ściągania deski niemożliwy), i wtedy cała reszta przestała działać. Miałem więc już winowajce. Odpiąłem go od oryginalnej instalacji i pozostałe silniczki zaczęły działać

W związku z tym, że nie chcę demontować deski, na razie tak zostawię. Nie działający silniczek steruje nawiewem na nogi.
Parę porad dla tych, którzy będą również potrzebowali powalczyć z tematem silniczków sterujących pracą klapek nawiewu:
- moje silniczki były z IV.2000, te nowe z VII.2000. Instalacja z tych lat wygląda trochę inaczej, ale zarówno silniczki, instalacja i panel są ze sobą kompatybilne.
- każdy silniczek ma swój adres, nie ważne gdzie go podepniemy, i tak zadziała tylko ten, do którego został wysłany sygnał.
- bez ściągania deski da się dostać do silniczków sterujących nawiewem: na szybę, środkowym oraz wew./zew. obiegiem powietrza.
- ważne jest, by przy wymianie silniczków zastąpić zepsuty nowym o takim samym numerze (przy 1 strefowym climatronicu od 1 do 5)
- sterowanie silniczkami ma swoje oddzielne gniazdo na tylnej ściance panelu klimy, więc można odłączyć je samodzielnie.
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pytania, piszcie śmiało.