BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 08:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] BMW 318i wspomaganie siada czy co??
PostNapisane: 9 listopada 2007, 18:02 
Forumowicz

Moje BMW: E61 520d
Kod silnika: M47N2
Witam wszystkich milosnikow BMW,

Mam pytanko odnosnie wspomagania a mianowicie czy uklad wspomagania moze miec cos wspolnego z falujacymi obrotami?? Wiem ze moze to brzmi troszke glupio ale za kazdym razem stojac na postoju, parkujac auto, wykonujac skret kierownicą w lewo czy prawo zauwazam spadek obrotow i to znaczny i tylko gdy wykonuje to w stojac w miejscu.
Jesli wiecie co moze byc przyczyna albo chociaz macie jakies podejrzenia prosze nakierujcie mnie co i gdzie moge sprawdzic. Z gory dzieki za pomoc

Zycze szerokosci i dobrej przyczepnosci...
Pozdrawiam,
Rafi

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 listopada 2007, 18:28 
Uzależniony od forum :)

Ja mam podobnie w e36 ale obroty nie spadają znacząco tylko minimalnie. Uznaję to za normalne(może się mylę, niech się ktoś znający wypowie). Pompa wspomagania obciąża silnik, podobnie jak klima. Jeśli silnik jest na najniższych obrotrach jest to wyraźnie zauważalne(u mnie w e36 jak u mojego ojca w Audi jak wlączy się klimę na luzie).

Tytuł:
PostNapisane: 9 listopada 2007, 19:21 
Forumowicz

Sylwek_ch napisał(a):
Uznaję to za normalne

Myslisz sie :] Tez to kiedys mialem.Nie w moim BMW ale w Mitsubishi Eclipse. Powodem byla pompa od wspomagania. Gdzies tam przeciekala i poprostu nie "wspomagala" jak powinna. Temu te rozne obroty. Pompe zmienilem i oczywiscie wszystkie "rurki" wychodzace z niej. Jesli zmienisz sama pompe i rurki zostawisz te stare to ta pompa znowu Ci siadzie. Niewiem czemu tak jest ale to prawda.Kolega sie przekonal :D
Niewiem czy to samo moze byc powodem w BMW. Ale lepiej sprawdz to.No i poziom plynu w wspomaganiu tez se sprawdz.

[ Dodano: 9 Listopad 2007, 19:21 ]
Sylwek_ch napisał(a):
Uznaję to za normalne

Mylisz sie :] Tez to kiedys mialem.Nie w moim BMW ale w Mitsubishi Eclipse. Powodem byla pompa od wspomagania. Gdzies tam przeciekala i poprostu nie "wspomagala" jak powinna. Temu te rozne obroty. Pompe zmienilem i oczywiscie wszystkie "rurki" wychodzace z niej. Jesli zmienisz sama pompe i rurki zostawisz te stare to ta pompa znowu Ci siadzie. Niewiem czemu tak jest ale to prawda.Kolega sie przekonal :D
Niewiem czy to samo moze byc powodem w BMW. Ale lepiej sprawdz to.No i poziom plynu w wspomaganiu tez se sprawdz.

Tytuł:
PostNapisane: 9 listopada 2007, 20:26 
Uzależniony od forum :)

Jeśli tak to u siebie tez sprawdzę. Ale mi wspomaganie działa dobrze a obroty spadają o jakieś góra 100 obr/min przy max skręcie. Może to wczesne stadium...

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 09:04 
Przyjaciel forum

przy maxmalnym skręcie to normalne

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 19:43 
Forumowicz

elektron85 napisał(a):
przy maxmalnym skręcie to normalne

to prawda.