BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 21:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Dzwiek silnika M54 2.5
PostNapisane: 27 lutego 2016, 00:16 
Częsty bywalec

Witam na prosbe znajomego wstawiam temat z zapytaniem czy ktos wie za co odpowiada ten dziwny cykajaco grzechoczacy glos w silniku M54.
filmik z podobnym glosem silnika jak u znajomego. https://www.youtube.com/watch?v=w-B24SfSY3k
Wiem, ze silnik R6 slynie z cichej pracy silnika.dodam tyle, ze olej w silniku u znajomego byl wymieniany na 5W40 i zero roznicy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Dzwiek silnika M54 2.5
PostNapisane: 27 lutego 2016, 08:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Compact 330ti
Kod silnika: M54B30
To chyba popychacze :looka:

PostNapisane: 27 lutego 2016, 10:22 
Uzależniony od forum :)

cykające/świszczące odgłosy to wtryskiwacze.
masz tutaj film jak kolega przełącza z benzyny na gaz i słychać (najlepiej na słuchawkach) jak wtryski benzynowe się wyciszają.

PostNapisane: 27 lutego 2016, 13:18 
Częsty bywalec

Nie chodzi mi tutaj o wtryski.Ponad to znajomego bmw jest na samej benzynie, a nie na LPG. Ja w swoim BMW mam LPG i wtryski Hanna 2002 i przyznam, ze bardzo glosno pracuja co tez mi sie nie podoba, ale za to maja dobre opinie. Na filmiku, ktory zamiescilem slychac nie tylko wtryski, ale też dzwiek tak jakby diesla na moje to hydraulika..słyszałem coś o zaworze w pompie olejowej, ze on jest za to odpowiedzialny, ale nie bede przeciez pisał typu "chyba" jak nie jestem pewien. Wole niech ktoś kto miał i zna taki przypadek sie wypowie.

PostNapisane: 27 lutego 2016, 14:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B28
Czyżby szukanie dziury w całym? Załóżmy, że ustaliłeś, że cyka hydraulika... co z tym dalej zrobisz? Nic. Jeździ, pali, ma moc, nie dotykaj. No chyba, że są jeszcze jakieś inne objawy.

Zawsze możesz robić płukankę i wymienić olej na lepszy.

PostNapisane: 27 lutego 2016, 17:09 
Częsty bywalec

To zalezy od znajomego o bedzie chcial z tym robic, ale jak go znam to bedzie chcial to wyeliminowac ten halas.Tylko trzeba wiedziec co to jest, a nie strzelac w ciemno i szukac dziury bez przyczyny

PostNapisane: 27 lutego 2016, 18:01 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B28
Mocno może też hałasować zawór pochłaniacza par paliwa. Na tym pierwszym filmie chyba to.

PostNapisane: 27 lutego 2016, 21:36 
Częsty bywalec

W ktory miejscu ten zawor par paliwa sie znajduje?

PostNapisane: 27 lutego 2016, 22:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Pod kolektorem ssącym, powieszony z lewej strony, ale to raczej nie klekotanie tego zaworu. Ten zawór potrafi cykać, prawie że klekotać czasem, ale to nie on wydaje ten dźwięk. Wiem o co Ci-Twojemu koledze chodzi. Nie będę "strzelał", bo wiele m52tu i m54 wydaje taki, takie lub podobne dźwięki i wielu czarodziejów nad tym obradowało :hyhy: . W moim np. zmiana oleju, na olej o innych parametrach może pomóc, ale może znów silnik zacząć klekotać w inny sposób lub w innym miejscu lub też się zamuli-straci dynamikę i tak :cenzura: będzie jeździł/pracował względnie cicho, tylko jakby ze 20 kucy mu :rotfl: też przy okazji ogłuszono.
Tu masz przykład(pierwszy z brzegu, dotyczący domyślnie klapsów-pocałunków tłok-cylinder):
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=931692
Te silniki ciche to są, tylko trzeba trafić na egzemplarz. Jeśli się nie trafi, to łojojojoj :zakrecony: i jeszcze trochę zdrowia, życia i kasy można stracić.

PostNapisane: 28 lutego 2016, 10:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
A olej stan oleju kolega sprawdzał? radziłbym dolać oleju albo wymienić najlepiej na nowy, ale z tego co słyszę raczej bym się niczym nie przejmował. :) w M54 trzeba pilnować stan oleju co chwila bo te silniki lubią go.

PostNapisane: 28 lutego 2016, 14:37 
Częsty bywalec

Nowy olej z gornej polki jest oraz stan tez zawsze jest utrzymywany wzgledem normy tak jak powinno to wygladac, a pomimo tego dzwiek ten i tak pozostaje

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1