BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 15:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Kontrolka oleju, dziwny "klekot
PostNapisane: 4 sierpnia 2016, 19:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52B28
Witam.

Jestem posiadaczem BMW od czterech lat, ze zmianami. Zawsze kupuję od prywatnego niemca, i zawsze wyszukuje ze stanem idealnym. Obecną E46 330Ci Cabrio posiadam od marca. Auto pokonuje bardzo duże ilości kilometrów, ponad 4 tyś miesięcznie. W aucie czasami jakby "ubywało" oleju, ale nie było kiedy się tym zająć. Od wymiany oleju minęlo dopiero 8 tyś km, zalane było "SHELL HELIX ULTRA 5W-40", z małymi dolewkami. Często zaświecała się kontrolka oleju na żółto. Gdy auto zostalo zgaszone, i odpalone od razu przygasała, i albo po X kilometrach się włączyła, albo po kilkuset. Od czasów użytkowania nie ma lekko, jezdzi sporo po autostradach, często Niemieckich, z prędkościami 180/230km/h. Dziś dalej się kontrolka zaświeciła, ale że zostało mi do domu 60 kilometrów, nie bawiłem się już na autostradzie w gaszenie i odpalenie auta. Po chwili zobaczyłem, że zaświeciła się czerwona kontrolka, akurat przy zjezdzie, to zjechałem, stanąłem na pierwszym przystanku jaki był. Po otwarciu maski zero znaków, nic. Odkręcenie korka wlewu oleju - para lekko wychodziła, zapewne z nagrzania/gorąca, bo była po 400 kilometrowej trasie. Stan oleju na bagnecie był taki jaki powinien być. Odpalenie auta, i zjechanie na parking, bez żadnych przeszkód, jednakże już na parkingu było wyczuwalne coś w silniku, że jest nie halo.. Dzwonienie do znajomego mechanika, który zalecił podjechanie do najbliższego warsztatu w celu sprawdzenia ciśnienia oleju, jednakże na dwóch nie mieli tego narzędzia. By nie ryzykować dalszego uszkodzenia silnika, wjechało na lawete, i zajechało bezpiecznie do domu. Od tamtej pory nie odpalane.

To opisanie sytuacji z autem. Teraz pytanie co robić?
Dodam, że nie słychać w silniku "stuków", podchodzi to bardziej pod jakiś "klekot", którego nie potrafię opisać.
Dodam również, że po odpaleniu w poprzednich dniach na zimnym były wirowanie obrotów aż do wyjścia temperatury za niebieskie pole. Na tym forum wyczytałem, o odłączeniu przepływki - problem zniknąl. Dziś po przejechaniu około 30 km bez przepływki, po zatankowaniu postanowiłem ją podłączyć, by było wszystko jak należy przed dalszą trasą. Po podłączeniu przejechała około 370km, aż do momentu opisanego wyżej.

Jakieś propozycje? Sugestie?

Z góry Państwa przepraszam za takie chaotyczne opisanie sytuacji, jednakże będę śledził temat, i w razie pytań odpowiem, na tyle, ile potrafię.

Pozdrawiam, Mateusz.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Kontrolka oleju, dziwny "klekot
PostNapisane: 4 sierpnia 2016, 20:48 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Żółta - niski poziom oleju, czerwona - niskie ciśnienie oleju.

Teraz tak - czujnik poziomu, z tego co się orientuję, to nie jest jakiś tam pływak, tylko czujnik lepkości czy temperatury. Na dobrą sprawę informuje o przegrzaniu oleju (a olej przegrzewa się gdy jest go za mało, stąd silniki zacierają się na trasie przy małej ilości oleju, zanim smok wynurzy się z oleju i zapali czerwona kontrolka od ciśnienia i stąd taki właśnie sposób pomiaru). Wg. instrukcji, jak dobrze pamiętam) świecenie czerwonej kontrolki po mocnym bucie, na wolnych obrotach, jest dopuszczalne. A mocny but (dla oleju) to autostrada - rozgrzewa się grubo ponad 100 C i jest gorętszy niż płyn chłodzący. Jeśli miałeś stan (jak sprawdzałeś zaraz po zgaszeniu to czy pomiar wiarygodny?) to możliwe, że po prostu przegrzałeś olej (zakładam że ten czujnik sprawny - wiele e46 ma walnięty). Tak czy siak - czerwona kontrolka oznacza jednak niskie ciśnienie oleju (przegrzany robi się jak woda, więc sytuacja jak najbardziej możliwa) i dobrze że odpuściłeś dalszą jazdę. A co za tym ciśnieniem idzie? Choćby klepanie popychaczy, które powinno zniknąć jak trochę ostygł.
Odpal go teraz (i zgaś jeśli będzie coś mocno nie tak, albo czerwona kontrolka będzie świecić/migać) i posłuchaj czy pracuje jak powinien. Falowaniem się narazie nie przejmuj - to raczej inna usterka, bez związku z opisaną sytuacją. Jak będzie ok, to nie goń go tak, a jeśli już masz gonić, to zadbaj, żeby przed trasą oleju na bagnecie było na maks (mniejsze ryzyko przegrzania oleju na trasie).

PostNapisane: 4 sierpnia 2016, 21:01 
Pierwsze kroki

Auto odpalone dosłownie na 3 sekundy. Kontrolka dalej świeciła na czerwono.

"miejscowy ekspert" swoim uchem powiedział, ze to nie stukanie na wale, także lekko mnie uspokoił.

Czekam na znajomego mechanika, może jeszcze dziś przyjedzie, ewentualnie jutro, i sprawdzi się ciśnienie oleju, najbardziej prostą metodą. A dokładniej odkręcenie czujnika, przyłożenie palca, i jak wypcha, to ciśnienie wporządku.

Jak coś więcej będę wiedział, to edytuje post. Jednakże nadal czekam na wasze sugestię co robić dalej. Co do oleju, to czytałem temat o tych silnikach, i doczytałem, że lubią żłopać olej. A olej minimum raz na tydzień sprawdzany.

PostNapisane: 4 sierpnia 2016, 21:11 
Forumowicz

Nie jeździć, nie odpalać.
Jak po trzech sekundach nie zgasła, w takiej temperaturze (chyba że jesteś gdzieś gdzie jest conajmniej minus 20 C) przy oleju z indeksem zimowym 5, to dobrze nie wróży. Nie pomiar ciśnienia palcem - jak rozróżni 0,4 bar (kontrolka świeci) od 0,7 bar (kontrolka gaśnie na wolnych obrotach przynajmniej)? Wpiąć manometr obowiązkowo.

PostNapisane: 6 sierpnia 2016, 12:52 
Pierwsze kroki

Bardzo możliwe jest, ze siadła pompa oleju. W czwartek będzie zmieniona, zobaczymy czy coś pomoże.

PostNapisane: 18 października 2016, 22:44 
Pierwsze kroki

Witam
Auto to BMW E46 2000 316 1.8
Mam taki problem, po odpaleniu silnika po paru sekundach zapala się żółta kontrolka oleju i zaraz gaśnie. Przytrafia się to tylko i wyłącznie po odpaleniu i jeszcze w żadnym innym przypadku. Nie ma znaczenia czy silnik ciepły czy zimny. Oleju na bagnecie mam w połowie pomiędzy mina max. Wymieniłem czujnik w misce olejowej na inny używany i problem nie ustąpił. Próbowałem również z czujnikiem ciśnienia w podstawie filtra oleju, ale po wymianie go dalej jest tak samo. Żeby było ciekawiej próbowałem również z odłączeniem obu tych czujników i o dziwo problem jest identyczny, zapalenie się na chwilkę żółtej kontrolki.
Czy jest gdzieś jeszcze jakiś czujnik, który może ją wywoływać?

PostNapisane: 18 października 2016, 23:25 
Forumowicz

Nie. Żółta kontrolka oleju na zimnym silniku, zaraz po odpaleniu, oznacza że padł czujnik poziomu oleju. Nie wiem dlaczego po jego odłączeniu jest to samo, bo nie mam wiedzy jak dokładnie działa ten układ. Być może czujnik nie reaguje w ogóle a system kontrolką zaraz po dopaleniu informuje o jego awarii, ale pewności nie mam. Od ciśnienia jest czerwona.

Ten czujnik nie działa Ci w ogóle, nie pokaże gdy będzie za mało oleju (czujnik reaguje, z tego co wiem, nie tyle na poziom lustra oleju, co na przegrzanie oleju - bezpośredni skutek małej ilości oleju i jednocześnie przyczynę zatarcia w stylu "silnik padł zanim zaświeciła się kontrolka ciśnienia oleju"). Działać ma w ten sposób, że, zapala się w czasie trasy (i można tak przejechać ileś tam maks km wg instrukcji a potem dolać) lub po zgaszeniu silnika (świeci się wtedy jeszcze jakiś czas po wyjęciu kluczyka) i jak dobrze pamiętam wtedy znaczy "dolej przy najbliższej okazji". Z racji że jest bardzo zawodny w tych BMW, ja go ignoruję i zdaję się na stary, dobry bagnet w silniku.

PostNapisane: 20 października 2016, 13:40 
Pierwsze kroki

No właśnie, to jest kluczowe pytanie. Dlaczego żółta kontrolka ta zapala się nawet jak nie ma czujnika podpiętego. Może jakiś jeszcze inny czujnik jest do niej podpięty?

PostNapisane: 20 października 2016, 17:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Steadler napisał(a):
Dlaczego żółta kontrolka ta zapala się nawet jak nie ma czujnika podpiętego

Sygnalizuje w ten sposób jego uszkodzenie.

PostNapisane: 3 listopada 2016, 21:20 
Pierwsze kroki

To musi być coś innego, kupiłem już trzeci czujnik, wymieniłem i za każdym razem to samo. Kontrolka się świeci po około 10 sekundach przez ok 7 sekund.
Są jakieś inne opcje?

PostNapisane: 3 listopada 2016, 21:55 
Przyjaciel forum

Jakiej firmy czujnik i ile kosztował?

PostNapisane: 3 listopada 2016, 22:11 
Pierwsze kroki

Każdy to był używany oryginał.

PostNapisane: 3 listopada 2016, 22:16 
Przyjaciel forum

Steadler napisał(a):
Każdy to był używany oryginał.

Więc pewnie każdy był padnięty

PostNapisane: 8 listopada 2016, 00:16 
Pierwsze kroki

No i racja, każdy był padnięty. Kupiłem nowy zamiennik i problem ustąpił.
Dziękuje bardzo :)

PostNapisane: 8 listopada 2016, 14:39 
Przyjaciel forum

Steadler napisał(a):
Kupiłem nowy zamiennik i problem ustąpił

Nie zdziw się jak za parę dni przestanie działać ;)
Czujnik, który działa i był montowany na pierwszy montaż to HELLA. Kupiłem taki ostatnio do E38 i miał zeszlifowany znaczek BMW.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1