BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 22:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Piszenie typu świerszczyk
PostNapisane: 8 sierpnia 2016, 19:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Witajcie. Pojawił się taki problem, że samochod od jakiegos czasu zaczął piszczeć tak jak świerszcz tylko nie jeden ciągły pisk tylko właśnie świerszczyk. Na pewno to nie klock/tarcze/łożyska bo to bez różnicy czy samochód jedzie czy stoi. Piszczenie występuje w okolicach 2tyś obrotów. Tak samo na Pb jak i na LPG więc wtryski odpadają. Po przejechaniu niedługiego dystansu rzędu kilku km piszczenie cichnie, wróciłem do domu po około 5km gazowałem pod garażem ale czasami tylko ciut ciut zapiszczało, muszę jeszcze sprawdzić jedną rzecz ale to jutro czy tak się dzieje na włączonym wentylatorze od nawiewu, bo gdzieś wyczytałem że komuś takie coś tarło tylko tu pojawia się pytanie jaki to miałoby wpływ na obroty silnika i szczerze mówiąc to raczej z przodu samochodu, zastanawiają mnie jeszcze paski, bo kiedyś przy wymianie termostatu zalałem pasek od alternatora. Miał ktoś kiedyś coś takiego, lub bardzo podobnego? Jeszcze na myśl mi przyszedł napinacz a raczej rolki ale nie jestem pewny.

Może zdjąć pasek i sprawdzić rolkę czy piszczy?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Piszenie typu świerszczyk
PostNapisane: 8 sierpnia 2016, 20:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
ktoras rolka ci piszczy;ub łożysko, u mnie łozysko od wspomagania kierownicy próbuje zalewac je olejem strzykawka ale pomaga to na gora tydzien i spowrotem swiergota. Bede musiał dać na serwis i przy okazji zmienić pasek wieloklinowy bo juz w nienajlepszym stanie jest.

PostNapisane: 8 sierpnia 2016, 20:51 
Pierwsze kroki

No to jutro zobacze co z rolkami i dam znać, a dzisiaj dobrej nocki życzę :)

PostNapisane: 9 sierpnia 2016, 15:16 
Pierwsze kroki

Hejże ludzie :P Zdjąłem dzisiaj pasek i tak, rolka luzów nie ma, ale też nie wiem powinna prawidłowo działać, czy po zakręceniu palcem powinna luzno sie obracac czy nie? Bo tyle ile przekrece palcem to się przekręci i od razu staje w miejscu? Czy to czasami nie jest za ciasno?

Edit: Po zdjęciu tej osłony na rolce co przykrywa śrubę rolka chodzi luźniej, i zauwazyłem ze za rolką od strony napinacza nie ma częsci nr 20 z tego linku http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=AM11-EUR-12-1998-E46-BMW-320i&diagId=11_2190. Nie wiem czy to tylko ma robić za osłonę czy dystansować też rolkę bo tak trochę jakby tarła o napinacz

To chyba jednak nie napinacz ani rolka, dzisiaj spokojnie sobie odpaliłem posłuchałem wszystkiego co i jak sie dzieje i tak:
Po szybkim ale minimalnym dodaniu gazu dosłownie musięcie ręką pedała zanim silnik złapie jeszcze wyższe obroty dochodzi taki dzwiek syczenia, tak jakby lewe powietrze a przy jakichś obrotach zaczyna szybko świstać i chyba to tak słychac, Jakaś uszczelka czy coś przy przepustnicy?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1