BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 17:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Odma - Lewe powietrze - Czy można jęździć?
PostNapisane: 23 listopada 2016, 19:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TU
Odebrałem właśnie auto z warsztatu... Nic nie zrobili bo nie mieli części...
Mowa tutaj o BMW E46 2.8l przedlift coupe.
Do pracy mam 15km samochodem.
Zapchana odma może skutkować wywaleniem oleju przez bagnet, a co się stanie, gdy dostaje się lewe powietrze?
Witam
Jakie są skutki jazdy z samochodem w takim stanie.
Mam też pytanko odnośnie diagnozy przez mechaników.
Objawy:
Falowanie na zimnym silniku (start falowania po2-3 min) - a po rozgrzaniu wszystko jest OK.
Widoczny spadek mocy na III i IV biegu.
Teraz zaczęły wypadać zapłony.
Brak ubytku oleju

Mam też wyciek oleju przy Vanosie.
Podczas instalacji instalacji gazowej mogli źle uszczelnić pokrywę zaworów nad Vanosem i to może być powodem falowania?

Wiele czytałem o tym falowaniu i znalazłem info o uszczelniaczach tłoczków Vanosa w tym samym silniku 2.8

Dziękuję za odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Odma - Lewe powietrze - Czy można jęździć?
PostNapisane: 23 listopada 2016, 19:45 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Jeśli chcesz zdjąć odmę z pokrywy, żeby silnik miał czym oddychać, to zaraz korekty przekroczą wartość graniczną i wywali check, a komp obetnie trochę mocy. Dobra rada, znajdź mechanika, który ogarnia BMW, bo widać, że wiedzę masz podstawową, a przy tym aucie, nawet zwykły mechanik nie wystarczy.

Tytuł: Re: [E46] Odma - Lewe powietrze - Czy można jęździć?
PostNapisane: 23 listopada 2016, 20:23 
Forumowicz

Moje BMW: E39 2.8
Kod silnika: M52TUB28
Objaw falowanie może dawać również czujnik wałka wylotowy ( ten bez kabla) i słaby dół do 3 tyś. U mnie tak było..a już się szykowałem na vanosa :)
W sumie to nic stać się nie powinno, silnik się nie rozleci, mogą powypadać zapłony pewnie korekty poleca tak jak napisał kolega wyżej i tyle..
Zdejmowali pokrywę przy montazu instalki? Pewnie chodzi Ci o kolektor dolotowy? Tutaj by wypadało dać nowe uszczelki..
Jakiś polecany zakład to montował? zdejmowali kolektor do wiercenia, od jak dawna masz instalke ?

Jakie podzespoły zamontowałeś? Czasami instalacja lpg może powodowac takie problemy. Zła regulacja, która spowoduje rozjechanie się korekt, a złudne jest to ze zaraz po przełączeniu na PB też kuleje, a kuleje własnie przez rozjechane adaptacje, wkretki w kolektorze daleko od benzynowych itd.

Przypatrz się jaka jest wartość podcisnienia w sterowniku lpg, lub kup kabel ( 40zł). Na wolnych MAP ma byc ok 0.29-0.30 jesli wiecej przykładowo 0.40 to ciagnie gdzies lewe powietrze..

Może to być też odma, wymień i zobacz czy się poprawi, rozbierz też dolot i zobacz czy guma jest cała, szczególnie ta przy przepustnicy i kolanko które idzie do krokowego..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1