|
Witam, jestem posiadaczem Bmw e39 520 lift czyli 2.2l 170km w automacie. Niestety kupiłem autko z usterką mianowicie auto nie ma mocy.
Więc do rzeczy, auto było podłączane pod komputer wyskoczyły takie błędy, czujnik wałka rozrządu, czujnik temperatury, wypadanie zapłonu na 6 cylindrze, usunąłem jedną usterkę mianowicie wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu. I tu zdziwienie nie dało to żadnego efektu, to postanowiłem sprawdzić drugą usterkę, wypadanie zapłonu, wykręciłem świece obejrzałem jak wyglądają tragedii nie ma co d cewki nie wiem czy jest w pełni sprawna, jednak samochód nie faluje nie słychać by silnik chodził na 5 cylindrów.
Jak to wygląda z tą mocą, gdy samochód jest zimny wtedy to wgl. nie da się jechać po dodaniu gazu samochód wkręca się do 2-3 tys obrotów i rozpędza się do 40km/h, po jakimś czasie jak samochód osiągnie te 50-60 st. to trochę czuć poprawę samochód wkręci się na pełne obroty jednak mocy nie ma i ciężko się rozpędza rozpędziłem się do 100km/h w jakieś 30s. Dodam że auto na postoju normalnie się wkręca na obroty tak i się wydaje.
I teraz pytanie co go boli, czy ten czujnik temperatury może mieć tu coś wspólnego? Czy załóżmy jak by mi jednak wypadał zapłon na tym cylindrze to czy by go aż tak zamulało i na ciepłym by lepiej chodził? Miałem podejrzenia, że to mogą być zapchane katy, więc byłem u mechanika i pytałem czy wytnie katy, jednak on twierdzi, że to nie katalizatory.
Macie jakieś pomysły podejrzenia, może ktoś już to przerabiał, i jak z wycięciem tych katalizaatorów ? Jeżeli coś jeszcze zauważę to będę dopisywał.
|