Czasem panewki padają. W pierwszym rzędzie korbowodowe. Tak wyglądały w moim:

Ja ich do takiego stanu nie doprowadziłem, tylko gdy napalony kupiłem samochód(miał przebieg niby 251 tyś. km) to z miski/dołu silnika dochodziły delikatnie nieregularne puknięcia, które najczęściej występowały przy dodawaniu gazu z niskich na średnie i w rejonie średnich obrotów (oprócz klekotu tłoków, ale to sobie odpuszczam).
Popukiwania były coraz głośniejsze i przy przebiegu ok. 275 tyś. km. zdecydowałem się zdjąć michę i sprawdzić przynajmniej jeden korbowód i panewki na korbach poszły do wymiany w ostatniej chwili, bo gdyby tak dalej to pewnie poszedłby cały silnik do wymiany.
Teraz klekocą ino tłoki

.
Jeśli nie ma się kanału, to przy otwartych drzwiach kierowcy klęknąć sobie, prawa ręka na pedał gazu, głowa pod próg i posłuchać czy to nie z okolicy miski.
Oby to nie było to, tylko słuchając odgłosów na YT kojarzy mi się mój gruźlik.
Panewki na korbach w razie czego chyba/na pewno są te same co w m52tub25(zamiennik np. KOLBENSCHMIDT 87 490 600)
Nie przejmuj się i szukaj. Ja dałem tylko moje najgorsze podejrzenie z dźwięków i zachowania się silnika w YT.
DISA jest oczywiście na pierwszym miejscu-żeby czasem nie zassało ośki zaworu lub jego "kawałka".