BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 07:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46]320D łącznik elastyczny wału kierunek śruby m47n
PostNapisane: 13 marca 2021, 09:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Panowie przepraszam za założenie nowego tematu ale nie wiem czy do tamtego ktoś zagląda bo jest o krzyżaku wału.Potrzebuje odpowiedzi otóż

łącznik elastyczny wału mój był zamontowany tak:

Obrazek

a na bmw store schemat pokazuje tak

Obrazek

wszystkie łby śrub od strony wału a nakrętki od strony skrzyni również tutaj typ tez tak montował:

https://www.youtube.com/watch?v=8E5Mg9MX7C8

ale pod filmem znalazłem taki oto komentarz:

WRONG !!! ALL THE SCREW HEADS ARE TOWARD THE SHAFT !! The nuts musn't be locked on the flex disc but on metal part : 3 on drive shaft metal, 3 on the transmission metal part. Here you have 3 locked on the rubber !! Your guibo is over in less than 1000 miles.

po przetłumaczeniu ''ŹLE !!! WSZYSTKIE ŁBA ŚRUB SĄ W STRONĘ WAŁU !! Nakrętki nie mogą być zablokowane na elastycznej tarczy, ale na części metalowej: 3 na metalowej części wału napędowego, 3 na metalowej części przekładni. Tutaj masz 3 zablokowane na gumie !! Twoje guibo skończyło się za mniej niż 1000 mil. ''

a typ odpisał ''zgodnie z instrukcją serwisową firmy Bentley, wszystkie łby śrub powinny być skierowane w stronę wału. Instruuje również, aby przytrzymać śruby podczas dokręcania nakrętek, aby zapobiec uszkodzeniu guibo ''

pytam dlatego iż kiedyś mechanik ściągał u mnie skrzynie biegów i nie wiem czy ruszał łącznik czy nie.

na zdjeciu pierwszym pokazałem z tis bmw to wszystkie śruby są w jednym kierunku a na schemacie bmw ogólnym np bmwstore po wpisaniu VIN pokazane że niby jedna idzie tak a druga tak jak strzałki czerwone

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46]320D łącznik elastyczny wału kierunek śruby m47n
PostNapisane: 13 marca 2021, 14:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
na wszystkich filmach YT co oglądałem to jest tak jak w tisie pokazane wszystkie śruby w jedną stronę czyli łby od strony wału a nakrętki wszystkie od strony skrzyni.
Ciekawe dlaczego niektórzy mają na odwrót a niektórzy tak..

jedni mówią ,że śruby mają iśc tak:

Obrazek

a znów inni mają tak:

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1