BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Pytania ogólne dotyczące nowego samochodu
PostNapisane: 26 maja 2008, 23:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 / CBR F4
Kod silnika: M47 / 600cc
witam, stałem sie posiadaczem tego jakże zacnego samochodu :)

na początek krótkie info:

BMW e46 / 320d / 100 KW / kombi
2001r. 193.000 km

mam odnosnie pytan co do tego samochodu, więc po kolei :

na tablicy rozdzielczej widnieje model samochodu. z przodu i z tyłu tego modelu są czerwone kontrolki światła. tylne kontrolki raz świecą a raz nie. (światła działają cały czas z tyłu !) czy to usterka ?

drugie pytanie - w luusterku wstecznym - od strony szyby jest taki otwór a w środku choćby jakieś "oczko" - czy ktoś może podpowiedzieć co to może być ? :>

trzecie pytanie : w climatroniku obok ustawien temperatury / natęzenia nawiiewu jest również przycisk do ustalenia obiegu powietrza z zewnątrz oraz wewnątrz - o co w tym chodzi ? :>

4 pytanie - posiadam radio CD Bussines - fabrycznie 6 glosnikow (2 przód + 2 bagażnik)
chciałem do tego domontować nieduzy subwoofer - czy jest jakieś wyjscie w radiu pod tego suba ? :>

5 pytanie : wraz z uruchomieniem świateł postojowych zaczynają mi świecić (nie mrugać !) kierunkowskazy, czy to fabryczne ustawienie ? :>

6 pytanie: ostatnio miałem małą kolizje ze zwierzęciem leśnym, od spodu ułamał mi sie plastik taki mały, oraz wypadł z nad prawego koła taki okrągły z czterema bolcami czujnik - około 5 cm srednicy - czy to czujnik czy jakieś inne cudo ? :P

7 zagadnienie : to takie dla upewnienia sie : przed startem silnika na komputerze pokazuje mi sie OIL SERVICE 10500 km - i ciągle to spada - po tym okresie zmiana oleju i service ? :)

8 pytanie - czy emblemat BMW na masce jest przyklejony ?

hmm póki co to moje wszystkie pytania :P będe wdzieczny za pomoc - oraz mało uszczypliwe odpowiedzi :P

pozdrawiam :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2008, 23:36 
ruhh napisał(a):
trzecie pytanie : w climatroniku obok ustawien temperatury / natęzenia nawiiewu jest również przycisk do ustalenia obiegu powietrza z zewnątrz oraz wewnątrz - o co w tym chodzi ? :>

żebyś nie wdychał np. kurzu z zewnątrz przejeżdżając przez jakąś wioskę czy coś

ruhh napisał(a):
5 pytanie : wraz z uruchomieniem świateł postojowych zaczynają mi świecić (nie mrugać !) kierunkowskazy, czy to fabryczne ustawienie ? :>

a czy nie masz wersji amerykańskiej? albo ktoś sobie tak zażyczył. jeśli tak, to masz postojówki w kierunkach po prostu.

ruhh napisał(a):
6 pytanie: ostatnio miałem małą kolizje ze zwierzęciem leśnym, od spodu ułamał mi sie plastik taki mały, oraz wypadł z nad prawego koła taki okrągły z czterema bolcami czujnik - około 5 cm srednicy - czy to czujnik czy jakieś inne cudo ? :P

najlepiej by było wstawić fotkę :)

ruhh napisał(a):
7 zagadnienie : to takie dla upewnienia sie : przed startem silnika na komputerze pokazuje mi sie OIL SERVICE 10500 km - i ciągle to spada - po tym okresie zmiana oleju i service ? :)

wymiana oleju, do przeglądu jest inspection.

ruhh napisał(a):
8 pytanie - czy emblemat BMW na masce jest przyklejony ?

jest na wcisk.

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 06:57 
Specjalista

duzo to ci wyjasni.....http://rapidshare.com/files/70994217/Instrukcja_obs_ugi_BMW_E46_PL_up_by_dunaj2.rar :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 08:18 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d touring
Kod silnika: M47N
zagadnienie nr2
jest to czujnik natezenia swiatla od lusterka samosciemniajacego:)

Tytuł: Re: Pytania ogólne dotyczące nowego samochodu
PostNapisane: 27 maja 2008, 10:07 
Pierwsze kroki

2. Lusterko wsteczne jest fotochromatyczne. To "oczko" to czujnik natężenia światła pojazdów jadących za Tobą.
3. obieg zewnętrzny/wewnętrzny/taki "nos" który przełącza się automatycznie na obieg z wewnętrznego na zewnętrzny jak wyczuje zanieczyszczenie na zewnątrz.
5. miałem podobną akcję gdy przepaliła mi sie żarówka od świateł postojowych. Zamiast postojówki zapalał się migacz. To jest chyba specjalnie tak zrobione - żebyś był zawsze widoczny stojąc na poboczu w nocy, nawet z przepaloną żarówką.
7. tak, po tym okresia zmiana oleju i filtra, ale jeśli to świeże auto , lepiej zrób to natychmiast i niech skasują Ci inspekcję, będziesz miał pojęcie o przebiegu przejechanym na oleju.
I to tyle, polecam zorganizować sobie :) i poczytać instrukcję, tam znajdziesz większość odpowiedzi na pytania "na początek". Pozdro i szerokiej drogi.

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 11:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 / CBR F4
Kod silnika: M47 / 600cc
no juz tutaj kolega wyżej podesłał linka z instrukcją za co oczywiscie dziękuje :)

moze dzisiaj udam sie na jakas sesyjke zdjęciową (auto umyte haha) i podrzuce na forum kilka fotek :) dziekuje za pomoc :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1