Witam,
Na początku napiszę, że przeszukałem forum odnośnie mojego problemu, jendakże nie znalazłem takiego zestawu objawów występującego jednocześnie więc postanowiłem założyć nowy temat.
Nie jestem żadnym mechanikiem ani też sam nie "grzebię" w swoim autku (po prostu nie mam do tego smykałki).
Około 4 tygodni temu zmieniłem swoje BMW e46 320d z 98 roku na nowsze z 2000 roku. Przejechałem może ze 2 tysiące km i zauważyłem jakiś tydzień temu następujące objawy w kolejności:
1. Po odpaleniu samochodu i ustawieniu obrotów nawiewu na max nic się nie dzieje (załączają się dopiero po jakimś czasie - i jak już się załączą to działają bez problemu). Po jakimś czasie mam na myśli minuta, 2 lub czasami troszkę dłużej. Czy tak to powinno być? Dodam, że dzieje się tak zawsze jak samochód postoi dłużej na parkingu (kilka godzin). Jak mam przerwę w jeździe np: 1 godzinę to nie ma problemu z nawiewem i obrotami załączają się natychmiast jak przekręcę kluczyk w stacyjce. Czy to jest normalne?
2. Wczoraj rano zauważyłem że przy odpaleniu silnika zapaliła mi się na żółto kontrolka od płynu chłodnicy (i od razu zgasła). Jednak po przejchaniu ok. 15 km postanowiłem sprawdzić (oczywiście jak samochód ostygł) i okazało się, że pływak w chłodnicy był na poziomie minimum. Dolałem płynu niecały 1 litr i teraz jest stan max. Płyn w chłodnicy był sprawdzany ok. 3 tygodni temu i był max. Dlaczego po przejechaniu ok. 1500 km ubyło tyle płynu????
3. W ten sam dzień kiedy zapaliła mi się kontrolka od płynu w chłodnicy, tylko że wieczorem przestały mi działać 2 przyciski pod skrzynią biegów - przycisk świateł awaryjnych oraz zamykanie/otwieranie drzwi. Co się dzieje??
W związku z tymi objawami mam pytanie do specjalistów od BMW. Czy objawy, które wymieniłem są całkiem niezależne czy też może są ze sobą powiązane i mają jedną współną przyczynę. Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.
Na koniec mogę jeszcze dodać, że oświetlenie w kabienie oraz kierunkowskazy działają bez problemów, to samo jeśli chodzi o elektrycznie sterowane przednie i tylne szyby oraz elektrycznie sterowane lusterka.
|