BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 06:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] niebieski "bąk" po odpaleniu m52b25
PostNapisane: 6 października 2013, 09:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320ci '95r
Kod silnika: m50b20tu
Garaż: e34 530i V8 >Bmw e36 320ci > Bmw e39 523ia> Bmw e34 525i > Audi a4 b7> Renault Laguna 3 > Bmw e61 LCI 530xd
Witam, wiem że tematów już troszkę było ale tutaj w moim przypadku jest troszkę inaczej.

Kupiłem auto, podjeżdżam, auto zimne, odpala właściciel, zero dymu, mówię uszczelniacze są ok!, przejechaliśmy się bunia się rozgrzała, auto zgasiliśmy, i za jakieś 10 minut znowu odpaliliśmy żeby przegazował do odciny czy nie kopci, bunia odpalona a tu niebieski bąk! przez jakieś 4-5 sekund leci

No nic, telefon do mechaniora, że uszczelniacze i 300-500 zł, silnik trzymał moc itp więc kupiłem

Objawy są takie,
Jeśli auto stoi długo i odpalam je zimne, nie puszcza bąka, jeździłem tydzień czasu i auto odpalałem o 5:30 i 14:30, były chłodne dni, zero bąka. Myślałem że już jej przeszło,

Wczoraj pokręciłem się trochę po mieście, co chwile gasiłem zapalałem itp, i auto ewidentnie jak jest zagrzane puszcza bąka.

Poczytałem żę może to być ODMA, jak ją sprawdzić żeby się nie pchać w koszta.
Dodam że robiłem test z korkiem wlewu oleju, nie wydaje "śmiesznych" dźwięków. Silnik lekko traci na kulturze pracy, podobnie z bagnetem.

Po zdjęciu wężyka tutaj od strony Vanosa zauważyłem że jest on wilgotny od oleju, i do tego jest trochę "piachu", jakiegoś syfu które raczej nie powinien trafić do silnika!

Oczywiście nie mam nigdzie masła, za krótko auto mam żeby zauważyć znaczący ubytek oleju, aczkolwiek sprzedający mówił że od wymiany do wymiany jest ok

Mam taką odme
Obrazek
Mam pytanie, sprawna odma powinna częścią 3 dmuchać powietrze do dolotu a wężykiem 1 olej do silnika?
Jak jest nie sprawna to "3" wtłacza olej do kolektora?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] niebieski "bąk" po odpaleniu m52b25
PostNapisane: 6 października 2013, 12:30 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Olej spływa z odmy wężem nr 6 do miski olejowej.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 6 października 2013, 14:05 
Częsty bywalec

Garaż: e34 530i V8 >Bmw e36 320ci > Bmw e39 523ia> Bmw e34 525i > Audi a4 b7> Renault Laguna 3 > Bmw e61 LCI 530xd
skąd się wzięły te grudki piachu w wężu nr 6? a może ten wężyk jest zapchany nr 6 dlatego olej leci do dolotu, fajnie by było jakby ktoś opisał dokładnie usterke odmy na podstawie tego rysunku

PostNapisane: 6 października 2013, 15:30 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52
Obrazek

powinno pomoc:

1) zatkany przewód odprowadzający olej do miski
2) pęknięta, dziurawa membrana
3) zalepiony separator
4) zrąbana membrana ktora nie odprowadza cisnienia

odkręć sobie separator, trzyma sie na 3 śrubach pod kolektorem, wyciągnij go z tej mufy gumowej i zobacz czy masz w dolocie olej

U mnie po kupieniu w intercarsie separatora po roku używania, były bąki niebieskie, dzwiek po odkreceniu korka lub magnetu, separator po rozebraniu wydawał sie ok, ale cos nie tak było z membraną. Tylko ASO!

PostNapisane: 6 października 2013, 15:58 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
Miałem podobnie na zimnym ok a na ciepłym dymiła na niebiesko. U mnie akurat pękła membrana a i nie zamykała wyjscia do kolektora. a silnik zaciagał mgiełke olejowa na tłoki. Po wymianie jest spokój.

PostNapisane: 6 października 2013, 17:44 
Częsty bywalec

jak zdjalem gume przeplywomierza przy przepustnicy to było sucho, ale może dopiero od przepustnicy>kolektor zbiera się ten syf, jak będę miał czas to pozdejmuje obudowe filtra, gume, i dobiorę się do tego separatora i obczaje.
Próbował ktoś może zamienniki? średnio mam kase na nową odme ori, bo to koszt 200-240zł, a zamienniki sa już po 100-140. Muszę jeszcze zrobić serwis olejowy i filtry powymieniać a jestem świeżo po zakupie..

Mam identycznie jak mówisz Septi, także mam nadzieje że to "tylko" odma

PostNapisane: 6 października 2013, 18:05 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52
tak jak napisalem wcześniej, brałem rok temu zamiennik tańszy i wyszło z tego szambo. Nie wiem jak ten Meyle (koszt, nieco powyżej 200zł) , niech ktoś wypowie sie może

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1