Witam
Mam taki problem że auto rano jak ruszam szarpie mi w zakresie obrotów 1.5-2 tyś a wskaźnik paliwa idzie na ponad 20 l
jak docisnę gaz to po chwili jak by łapał i jedzie normalnie a wskaźnik paliwa opada
obiawu takiego nie ma na ciepłym silniku
wymienione w aucie zostały:
- świece
- filtry
- filtr odmy
- krokowiec
- wyczyszczona przepustnica i plastik który idzie do kolektora ssącego
- wszystkie węże szczelne lu wymienione spękane
w tygodniu wymieniam
- gumę na wale napędowym
zrobiłem reset komputera i przez 2 dni auto śmigało normalnie, miało takiego kopa jak nigdy, nawet na ciepłym silniku trochę lepiej chodziło ( falowania obrotów nie ma po wymianie powyższych części )
wydaje mi się że auto ma nieco wyższe spalanie ok 2-3 l/100km
być może jest to spowodowane kołami 225/45/17 oraz tym że większość śmigam w mieście
byłem na kompie w pobliskiej stacji diagnozy i tam nic nie wykazuje, podejrzewam sondy ale na kompie pokazuje prawidłowy zakres pracy , być może dogrzewanie ?? ale u nich tego nie da się sprawdzić
p.s. jak rano ruszam to auto szarpie,szarpie następuje głośne metaliczne uderzenie tak jak by strzał z metalu i auto zaczyna jechać , auto na ciepłym silniku jest zrywne i dobrze przyśpiesza przy przytrzymaniu sprzęgła i puszczeniu na gazie bez problemowo zrywa trakcję i świeci się kontrolka ASC
zauważyłem też coś takiego że jak na włączonym silniku odłączam czujnik położenia przepustnicy to zaczyna się palić właśnie kontrolka ASC , jak podłącze go spowrotem zgaszę silnik i odpalę to kontrolka gaśnie
doradźcie gdzie w okolicy szczecin - koszalin można znaleść dobry komputer aby zdiagnozować BMW