BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 17:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] olej w BMW raz jeszcze
PostNapisane: 14 września 2009, 22:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: 318 & 330
Kod silnika: m40 & m54
Od dłuższego czasu zastanawiam sie co załać do mojego silnika, stan igła przebieg 100 tys km

Juz prawie kliknałem aukcje z olejem Valvoline VR1, jest to pełen syntetyk, ale mnie cos odrzuciło i zacząłem czytac sobie. Są różne opinie, wiele osób zachwala Castrol TWS, czytajm dalej a tu okazuje sie że to półsyntetyk i w dodatku przeznaczony do szlifierek ze stajni ///M :zdziwko:

Do tego spotkałem sie z opinią iż do BMW leje sie półsyntetyk ponieważ silniki w naszych śmigiełkach maja spływ oleju po stronie wydechu a to przyczynia się do spalania oleju syntetycznego w efekcie czego pojawia się specyficzny nagar pod pokrywa zaworową

I mam dylemat, co zalać? Nie mam takiego luksusu w postaci jeździdełkaa zime, którego stan mam gdzieś. Silnik w moim aucie ma byc dobrze chroniony przy rozruchu w ujemnych temperaturach, olej ma podołac smarowaniu kiedy bede miał ochote przykatować zdziebko fure

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2009, 22:07 
Zacna persona forum

To prawda kazda zdrowa emka jezdzi na castrol TWS ale to inna bajka moim zdaniem nie patrz co ludzie pisza kup castrol TWS jest to jedyny olej z palety castrol jaki moge polecic co do Valvolina vr1 to chyba jest polsyntetyk z tego co pamietam :zdegustowany: aczkolwiek co bys nie zalał bedzie cud malina :hyhy: :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2009, 22:12 
Częsty bywalec

za valvoline przemawia cena, TWS to wydatek ok 80 zl na 1L, co ciekawe u wroga litr kosztuje 11 ojro

http://www.mapodo.de/product_info.php/p ... anguage/en

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2009, 22:17 
Zacna persona forum

swoja drogą nie sądze żeby Ci był potrzebny Castrol tws... masz ''tylko 316-stke'' (nie miałem na celu żeby Ci dopiec :ok: ) zalewając ja VR1 sprawisz swojej jednostce bardzo miły prezencik :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2009, 22:21 
Częsty bywalec

variant napisał(a):
masz ''tylko 316-stke''

ku ścisłości mam pustą przestrzeń miedzy kielichami :P i coś tam wsadze...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1