BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 19:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 328Ci Coś piszczy na wolnych obrotach
PostNapisane: 12 września 2009, 22:30 
Witam! Ostatnio miałem drobna awarię, w wyniku czego wylało mi się ponad 2 litry płynu chłodniczego - urwał sie łepek plastikowej śrubki od odpowietrzania układu chłodzenia. Tak sam z siebie, w czasie jazdy :zdziwko: Od tego momentu coś piszczy mi przy silniku na wolnych obrotach. Podejrzewam, że płyn chłodniczy musiał polać się po pasku, oraz po rolkach i to właśnie jest przyczyną piszczenia (może powstała jakaś drobna korozja, lub pasek zanieczyścił się osadem z płynu). Chciałbym zapytać co można zrobić w takiej sytuacji, aby zlikwidować ten nieprzyjemny dźwięk? Czy można zastosować preparat WD40, zarówno na pasek jak i na rolki znajdujące się pod zbiorniczkiem wyrównawczym chłodnicy (bo zakładam, że to właśnie one zostały zalane)?

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 22:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
psiuknij WD-40 albo innym specyfikiem powinno pomóc ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 22:55 
wipeer napisał(a):
psiuknij WD-40 albo innym specyfikiem powinno pomóc ;)

Dzięki! I proszę o jeszcze jakieś sugestie (o ile jeszcze są), dotyczące zapobiegania tego tupu "dolegliwością" :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2009, 22:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
WD 40 to się nadaje do czyszczenia roweru...
Możesz psiknąc po to żeby zlokalizować problem bo i tak wyschnie w 2h przy rozgrzanym silniku...
Psiknij pod rolke od strony silnika i na alternator i zobacz w którym momencie przestanie "ćwierkać".
Miałem podobny problem i prubowałem Wlewać tam olej strzykawką z wężykiem ale niestety to namax dobe coś dawało i od nowa problem.
Rolka kosztuje około 140pln i po problemia a jesli to łożysko naalternatorze to elektryk Ci to zrobi za 100pln.
Nie ma sensu podlewać rolki bo jest tak szczelna że tylko wilgoć tam się dostaniea olej to by trzeba ją utopić w nim pod ciśnieniem.
Mamnadzieje że cięprzekonałem bo jesli rolk Ci sie na trasie zatrze to paska nie ma w minute... alternator nie łąduje i nie jedziesz...

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2009, 23:32 
Gdybyś mnie nie przekonał, na pewno nie kliknął bym - "POMÓGŁ" :)

Paradoksalnie jednak sytuacja się poprawiła. Wybrałem się ostatnio na myjnie i po WD-40. Przyjechałem do domu i odstawiłem auto do garażu, z przekonaniem, że niema sensu pchać łap do rozgrzanego motoru. Na drugi dzień wyjeżdżam, słucham silnika i o dziwo nic niepokojącego nie słychać! :zdziwko: (a wkur..... mnie chyba przez tydzień :kwasny:). Więc psiknąłem WD-40 po zewnętrznych klamkach (w e46 nigdy nie chciały wracać na swoje miejsce :zdegustowany:) i w zasadzie na tym zabawa sie skończyła. Jednak gdy objaw powróci, na pewno wezmę pod uwagę wasze wskazówki. DZIĘKI! :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2009, 10:16 
Forumowicz

jeff84 napisał(a):
WD 40 to się nadaje do czyszczenia roweru...

Nawet do tego się nie nadaje ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1