BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 22:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e53 3.0d] Konkretny wyciek oleju ze skrzyni biegów(automat)
PostNapisane: 30 sierpnia 2012, 17:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: m57
W czasie jazdy coś dziwnego działo się automatem. Potem okazało się, że auto gubi olej przekładniowy i przy tym całe jest w nim uwalone. Ledwo wjechał z lawety do garażu. Do tej pory wszystko było ok poza tym, ze nie ruszał juz tak zwawo po puszczeniu hamulca jak na początku. Przebieg to 206kkm. W inpie 5 i 3 gear check cos tam error. Chyba leje się z łączenia skrzyni i silnika, ale pewności nie mam.

Mogę dolać oleju i dojechać około 80km do mechanika? Najwazniejsze - gdzie się go dolewa?. Komunikatów puki co nie ma wogóle. Auto z 06.2003r. i z zieloną tabliczką na skrzyni.

Gdzie na dolnym śląsku najlepiej oddać auto do naprawy??

Dziekuje i pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e53 3.0d] Konkretny wyciek oleju ze skrzyni biegów(automat)
PostNapisane: 30 sierpnia 2012, 18:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Korek wlewowy jak i kontrolny znajduje się po lewej stronie skrzyni biegów patrząc w kierunku jazdy. Jest to korek na torxa chyba T40 ale pewien nie jestem. Znajdziesz go przy obudowie konwertera(sprzęgła) tuż nad misą. Olej sprawdzaj i dolewaj na odpalonym silniku, ma się lekko sączyć z tego otworu. Dotyczy to skrzyni GM

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, 08:28 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
pryjom napisał(a):
Korek wlewowy jak i kontrolny znajduje się po lewej stronie skrzyni biegów patrząc w kierunku jazdy. Jest to korek na torxa chyba T40 ale pewien nie jestem. Znajdziesz go przy obudowie konwertera(sprzęgła) tuż nad misą. Olej sprawdzaj i dolewaj na odpalonym silniku, ma się lekko sączyć z tego otworu. Dotyczy to skrzyni GM

Korek wlewowy jest tak jak mówisz po lewej stronie skrzyni patrząc w kierunku jazdy , umiejscowiony jest na boku skrzyni , wchodzi tam imbus (nie pamiętam jaki ale taki sam jak do spustowego , do którego łatwiej coś przymierzyć ).
Skrzynia powinna osiągnąć temperaturę ok 30-50 stopni przed zmierzeniem stanu - inaczej będzie sie wydawało ze jest za mało... , dopiero w tedy można odkręcić korek wlewowy i jeżeli jest tam mokro albo lekko leci to stan jest ok i nie należy nic dolewać...

jezeli natomiast nie bedzie ok , to bez strzykawki i gumowego wężyka się nie obędzie :)

PostNapisane: 13 września 2012, 16:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: m57
Autko trochę postało z braku czasu. Olej dokupiłem jaki był w sklepie czyli elfmatic g3 (dextron 3). Weszlo spokojnie 5 litrów oleju i dało sie dojechac 100km do warsztatu bez problemu. Wyleciał czerwony olej, wlałem też czerwony. W warsztacie mówią, ze to zły rodzaj. Czyli wcześniej już był zalany zły olej, albo zmieniły się kolory. Czekam na pełną diagnozę. Byc moze tylko uszczelneinia i ewentualnie pompa.

Wymiana oleju w serwise asg w długołęce pod wrocławiem to koszt 400pln (czy jakoś tak) więc nie ma co czekac i wierzyc w bajki, ze sie nie oplaca, czy ze kosztuje to 1500zł itp. (1600 zawołali mi za wymianę niedaleko mojej miejscwosci)

PostNapisane: 13 września 2012, 19:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Wątpię, żeby był zły, przy tym jak ja wymieniałem pierwszy raz to też był czerwony wpadający w brąz, czyli wydaje mi się ,że fabryczny jeszcze był.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1