|
Producent dla E39 sedan 525D z 2001 roku zaleca:
Zimówki
205/65 R15 94 Q/T/H M+S ( JAKO NAJWĘŻSZE )
Dla maksymalnie 4 osób bez bagażu ciśnienie:
2,2 przód i 2,6 tył
Dla 5 osób + bagaż
2,5 przód i 3,1 tył
Wszystko zależy z jakimi prędkościami jeździsz , po jakich drogach , z iloma osobami i jakim obciążeniem.
Im mniej powietrza tym większy komfort na dziurach ale gorsze prowadzenia na łukach zwłaszcza na profilu 65.
Jak napompujesz dla kompletu obciążenia i będziesz jeździł sam to będzie Ci drzeć środki opon a na lodzie będzie się gorzej prowadzić.
Ja w swoim 530D Touring mam 225/55/16
Tak wiec nie za wysoki profil , jeżdżę sam i ze względu na komfort nieznacznie obniżyłem wartość ciśnienia z zalecanych na przód 2,3 na 2,2 oraz tył z 2,7 na 2,4.
To samo na letnich. Jak dałem zalecane na tył 2,7 to zauważyłem szybsze zużywanie się środka bieżnika. Zmniejszyłem na 2,4-2,5 i jest OK.
Aha - i jeszcze jedno - im mniej powietrza tym auto więcej pali.
Tak wiec musisz wybrać jakiś kompromis.
Niestety na naszych dziurawych drogach będziesz musiał poświecić coś kosztem czegoś .
Na koniec pamiętaj że koszt remontu zawieszenia w E39 jest WYSOKI i chyba warto poświęcić ciut więcej paliwa na mniejszym ciśnieniu niż nabić FUL i przyspieszyć zużycie zawiechy jak oczywiście jeździsz po dziurawych drogach.
_________________ Moje E39 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 85&start=0
|