BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [EXX] Zbyt wysokie ciśnienie powietrza w oponach
PostNapisane: 7 września 2011, 09:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 touring
Kod silnika: M47D20
Chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami i problemem jakim borykałem się od kilku tygodni (może komś się to przyda).

Posiadam E46 318d kombi 145 tyś. przebiegu 2005 rok.

A mianowicie po przyjeździe z wakacji zauważyłem, że zacząłem odczuwać dużo nierówności (szczególnie wzdłóżnych), które przenoszone są na kierownicę. Pierwsza myśl: Polskie drogi na zachodzie nie było tyle nierówności to mi się tylko wydaje. Ale nie, coraz bardziej mi to dokuczało. Przeczytałem gdzieś na internecie, że może chodzić o zbieżność ale to nie to. W końcu znalazłem chwilę i pojechałem na trzepaki do stacji kontroli pojazdów. Tam sprawdzono zbieżność i stan zawieszenia. I co i nic. Gość stwierdził, że zawieszenie igła! a i zbieżniść prawidłowa. Pomyślałem: może luzy na kierownicy, to też sprawdził - żadnych luzów. po wyjeździe ze stacji z jednej strony zadowolony z dobrego zawieszenia a z drugiej strony jak nie zawieszenie to co? podjechałem na stacje paliw i zmierzyłem ciśnienie w oponach i wtedy konsternacja manometr wskazał 2,9 (opony 195/65 15) Myślę sobie pewnie uszkodzony. Pojechałem na inną stację manometr wskazywał 2,7 to i tak wiele za dużo. W tym momenci spuściłem ciśnienie do 2,2. Poprawa nie botyczna ale to jeszcze nie do końca to to. okazało się, że należy wyważyć koła, które przy tak wysokim ciśnieniu odbijały się jak piłeczka kałczukowa ;)
Teraz zapytacie jak to się stało, że miałem takie wysokie ciśnienie w oponkach. A mianowicie krótko przed wyjazdem na wakacje kupiłem nowe oponki i wulkanizator chyba trochę przesadził z pompowaniem ;)

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [EXX] Zbyt wysokie ciśnienie powietrza w oponach
PostNapisane: 7 września 2011, 11:29 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Stary, a co to za odkrycie, że tak zapytam ?

Zawsze szukając przyczyny trzeba zaczynać od najprostszych, wydawałoby się banalnych przyczyn.
Ciśnienie w oponach należy sprawdzać co jakiś czas tak jak poziom oleju, czy płyn chłodniczy dlatego, że nawet zmiana temperatury otoczenia ma bezpośredni wpływ na wartość ciśnienia w ogumieniu.

PostNapisane: 7 września 2011, 11:38 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ja powiem tak.
Zmieniałem opony, gość je napompował - pytam się ile? mówi 2.7 przód. Pytam się czemu aż tyle.
...BO NA NISKIM PROFILU DAJE SIĘ WIĘCEJ... :mur:

Mówię, że na słupku jak wół jest napisane, ile ma być do mojego rozmiaru, i jest to niższa wartość.
No ale gość wiedział LEPIEJ, tak więc oscentacyjnie spuściłem powietrze do poprawnego poziomu ciśnienia, takiego jaki jest na słupku.

Wbijaj tyle, ile jest napisane żeby wbijać, do Twojego rozmiaru felg i opon.

PostNapisane: 7 września 2011, 21:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
Śmieszne trochę...
Ja stosuje prostą zasadę - przed każdym dalszym wyjazdem pompuje
do nieco poniżej poziomu maksymalnego a po przyjeździe
spuszczam do nieco powyżej minimalnego.
Mam pewność że w trasie przy większych prędkościach
auto nie będzie mi się bujało na moich 225/50
i mam ciągłą kontrole nad ciśnieniem.

PostNapisane: 8 września 2011, 06:22 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Taka jest prawda, wulkanizatorzy przesadzają z pompowaniem...

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 8 września 2011, 06:47 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):
Ja powiem tak.
Zmieniałem opony, gość je napompował - pytam się ile? mówi 2.7 przód. Pytam się czemu aż tyle.
...BO NA NISKIM PROFILU DAJE SIĘ WIĘCEJ... :mur:

Ciekawa teorie mial ten wulkanizator, nastepnym razem mozesz mu powiedziec, ze cisnienie, ktorym pompuje sie opony, zalezy od ich maksymalnej nosnosci i mozliwego nacisku na dana os, nauczy sie czegos ;)

PostNapisane: 8 września 2011, 16:59 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
witam,ja u siebie miałem kilka krotnie przypadek ze po wjechaniu w niezaduza dziure straciłem cisnienie w kole w kilka sekund...poprostu odklejała sie opona od felgi....rozmiar opon to 235/40/17.....dopiero jak miałem cisnienie ustawione na poziomie 3,2-3,4 bara problem znikł.....takie cisnienie tak jest zaduze od zalecanego ale inaczeł nie dawałem rady......zdarzało sie 2 razy w tydzien stac na kapciu......ale niestety na wyzszym cisnieniu komfort jazdy sie pogorszył .....znacznie bardziej odczuwa sie wszelkie dziury i nierównosci.....nie mówiac juz o biednym zawieszeniu ktore napewno szybciej odmowi posłuszenstwa......

PostNapisane: 8 września 2011, 17:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
wlodbann napisał(a):
witam,ja u siebie miałem kilka krotnie przypadek ze po wjechaniu w niezaduza dziure straciłem cisnienie w kole w kilka sekund...poprostu odklejała sie opona od felgi....rozmiar opon to 235/40/17.....dopiero jak miałem cisnienie ustawione na poziomie 3,2-3,4 bara problem znikł.....takie cisnienie tak jest zaduze od zalecanego ale inaczeł nie dawałem rady......zdarzało sie 2 razy w tydzien stac na kapciu......ale niestety na wyzszym cisnieniu komfort jazdy sie pogorszył .....znacznie bardziej odczuwa sie wszelkie dziury i nierównosci.....nie mówiac juz o biednym zawieszeniu ktore napewno szybciej odmowi posłuszenstwa......

Rozmiar opon 245/40/17 ciśnienie 2.5 i nie mam takiego problemu tak, że raczej problem leżał gdzie indziej. 3.3 to ciśnienie przy załadowanym raczej samochodzie.

PostNapisane: 8 września 2011, 17:38 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
moze wulkanizator spaprał robote......jakas kiepska pasta uszczelniajaca????bo dodam ze felgi sa proste i kapcia łapałem nie tylko w jednym kole.....tak wiec sam niewiem w czym lezy problem.....

PostNapisane: 8 września 2011, 18:00 

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Tak to jest jak się pierdzi w oponki byle gdzie :/

PostNapisane: 8 września 2011, 18:08 

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
wlodbann napisał(a):

Masz prawdopodobnie krzywa/naprawianą lub uszkodzona felgę dlatego przy tam małym ciśnieniu uchodzi powietrze...)
Być może to być nawet wina wentyla...

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 8 września 2011, 18:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
widzę, że vanduch wstał dzisiaj lewą nogą. ;)

A ja powiem, że moja Mama mając swojego czasu renault lagunę-nówka sztuka na owe czasy - w 4miesiące załatwiła nowe opony. W ASO Renault nawalili fuul powietrza.Nikt z Nas nie zauważył jakos tak że ma za dużo powietrza i przez lato bierznik na środku zjechany został do prawie zera. Boki owszem-wysokość spoko, ale środek kicha. 4 opony po niecałym roku użytkowania były do wywalenia.....

Ja powiem może coś wbrew wszystkim instrukcjom. Osobiście pompuje koła według swojego własnego uznania.Tzn pompuję zawsze trochę więcej i spuszczam powoli powietrze aż opona ma lekkie ugięcie pod swoim naciskiem(czyli delikatnie się rozszerza u podstawy)wówczas wiem że jest dobrze napompowana. Tak robię od lat i jak na razie się nie pomyliłem.Ale nie polecam innym, bo trzeba mieć trochę wprawy aby wiedzieć wizualnie ile powinna się uginać. A na stacji każdy manometr pokazuje inaczej.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 8 września 2011, 18:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 323i
Kod silnika: M52B25
Chciałbym na coś zwrócić uwagę.

Na co dzień mam kontakt z serwisami opon i widzę tam różne kwiatki.

Temat jaki tutaj poruszacie jest bardzo ważny i wydaje się że wulkanizatorzy go doskonale znają.
Niestety prawda jest okrutna. Posiadane przez większość z nich urządzenia do pompowania nie pokazują wartości prawidłowych. Mało który warsztat ma pistolet do pompowania z legalizacją pierwotną.

Nawet jeśli napompuje nam taką wartość jaką mamy na słupku to niekoniecznie tak być musi.

W tym tygodniu byłem u takiego mechanika i sprawdzaliśmy mu pistolety. Na trzy urządzenia każde pokazywało inne wartości, rekordzista zawyżał o 0,5. To nie jest wyjątek.

pozdro

PostNapisane: 8 września 2011, 18:37 

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
BARNABA napisał(a):
widzę, że vanduch wstał dzisiaj lewą nogą.

;) to co wyżej napisałem to bolesna prawda o korzytaniu z pompowania na stacjach paliwowych :(
A i jak kolega napisał o jeden post wyżej, to i oponiarze nie są zbytnio lepsi w tej materii :dobani:

PostNapisane: 8 września 2011, 18:47 
Zacna persona forum

zgadzam się vanduch z Tobą.

Powiem Wam, że jakiś czas temu chciałem kupić ciśnieniomierz do kół jakiś taki z prawdziwego zdarzenia i na całym allegro znalazłem zaledwie jeden i to polski z legalizacją i atestem. Reszta to w większości Czajna bez jakichkolwiek atestów..... :(

PostNapisane: 8 września 2011, 18:58 
Pierwsze kroki

To na dzień dzisiejszy jest chyba trochę lepiej:

http://allegro.pl/pistolet-do-pompowani ... 92703.html
http://allegro.pl/pistolet-swiadectwo-l ... 60024.html
http://allegro.pl/pistolet-do-pompowani ... 79657.html
http://allegro.pl/tool-pistolet-do-pomp ... 03879.html
http://allegro.pl/wloski-pistolet-do-po ... 16108.html

pozdro

PostNapisane: 8 września 2011, 19:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Ja zawsze pompuję trochę więcej. Jak pisze 2.0 to "walę" 2.1 lub 2.2.
Jak jechałem na wakacje na full załadowanym samochodem, to "biłem" ciśnienie jak w książce, czyli na tył 3.3. Jak bym miał mniejsze to spore ryzyko uszkodzenia kół by było.

PostNapisane: 8 września 2011, 19:08 
Zacna persona forum

kieszki napisał(a):

mi chodziło o zwykły ciśnieniomierz bez wejścia na wąż. ot taki zwykły do mierzenia ciśnienia i znalazłem tylko jeden z atestem... :|

PostNapisane: 8 września 2011, 19:21 
Pierwsze kroki

Ciężko o sam ciśnieniomierz, bo zalegalizowanie takiego urządzenia trochę kosztuje. Mało kto by kupił coś takiego tylko do sprawdzania. To co wkleiłem z allegro nadaje się do pompowania jak i do sprawdzania.

pozdro

PostNapisane: 8 września 2011, 19:39 
Zacna persona forum

Ja właśnie sprawiłem sobie takie cudeńko,bo nie ufam ciśnieniomierzom na stacjach i kapciarzy. :|

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1