BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 lipca 2025, 02:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Trzeszczenie z kierownicy
PostNapisane: 8 czerwca 2010, 21:43 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Witam , podczas jazdy na dziurach slychac takie jakby pukanie w okolicach poduszki przy kierownicy. Wypsikalem caly uklad kierowniczy WD40 , jak szarpie krzyzakiem to slychac takie delikatne pukniecie , czy to jest luz na krzyzku czy tak po prostu jest? Wymontowalem wszystkie plastikowe oslony kierownicy w kabinie , cala kolumna jest sztywna , plastik tez wykluczam bo slychac nawet jak go nie. Pojezdzilem tak troche i ewidentnie cos puka tak jakby zaraz za poduszka. Moje pytanie jest takie czy to ten krzyzak przenosi jakies drganie czy moze cos jest nie tak na koncu kolumny kierownicy , zastanawiam sie czy nie sciagnac kola kierownicy i sprawdzic tego mocowania. Czy jest w ogole taka opcja zeby to bylo mocowanie kierownicy czy raczej cos wewnatrz kolumny? Ponoc lekki luz na przekladni tez jest ale dziwi mnie fakt ze to slychac tylko w tym jednym miejscu a nie np przy przekladni.

EDIT: Przypomnialo mi sie jeszcze ze nie czuc w ogole drgan na kierownicy .

Macie jakies pomysly? Dzieki :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Trzeszczenie z kierownicy
PostNapisane: 12 czerwca 2010, 00:33 
Mam podobnie, po wyjęciu poduszki okazało się, że to ona się trochę telepie. Jeszcze nie wymyśliłem jak to poprawić bo poduszka musi się ruszać (klakson). Jak będziesz chciał demontować poduszkę to pamiętaj o odłączeniu akumulatora bo może łapy pourywać.

Tytuł: Re: [E46] Trzeszczenie z kierownicy
PostNapisane: 12 czerwca 2010, 08:52 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Dalem sobie juz z tym spokoj , poduszki sam nie bede wyciagal. Na poczatku lipca pojade do mechanika niech rozbiora kolumne kierownicy i wtedy napisze co to bylo.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1