BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 15:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] - dziwny brak mocy
PostNapisane: 4 czerwca 2010, 17:09 
Pierwsze kroki

Witam

Znowu mam problem z BMW i to przed urlopem :( Auto to E39 2001r 530D w automacie.
Stalo sie to dzisiaj. Jechałem przez miasto, wolno na niskich obrotach ale na rezerwie paliwa. Chciałem gwałtownie przyspieszyć i ... brak mocy. Auto wkręca sie na wysokie obroty ale wolniej niż zawsze. Od razu zatankowałem paliwo (tankuje shell v-power). Auto już się nie naprawiło samo :)

Podłączyłem od razu kompa, nie było żadnych błędów. Zacząłem wiec testy podczas jazy.

- Turbina pompuje do 2.4 (turbinę wymieniana miesiąc temu, padła)
- Przepływka dobrze wskazuje (nawet do 1200)
- Co dziwne, spadło i to drastycznie zużycie paliwa !!!. Na komputerze podczas spokojnej jazdy pokazuje 4.6L a przy gwaltownej 8.8 ??? Przedtem spalanie miałem w mieście 12l a w trasie ok 8l.
- w INPIE w odczycie (F5) i po wciśnięciu F2 pokazuje sie w jednym z okien RAIL-Presure. Tam mam wartość przy 4 tys - 1300 (skala na pasku jest do 3000). Czy to dobra wartość?

Pościągałem plastiki, sprawdziłem turbinę (wirnik ma lekki luz ale ładnie się kreci (mechanik stwierdził ze w normie)), sprawdziłem wężyki podciśnienia (wymieniałem wcześniej cały komplet razem z zaworkiem). Wszystko było ok.

Gdzie sprawdzić w inpie ciśnienie pompy progowej? (Trochę poczytałem o niej). Tylko ze auto wkręca się na maksymalne obroty ale wolno. Do 80km/h jeszcze się w miarę rozpędza, potem przyrost prędkości jest baaardzo wolny. Przedtem przyrost mocy miałem w okolicach 2000 obrotów, teraz to jest rożnie - czasami 2000 a czasami nawet 3500.

Auto zapala idealnie, żadnych drgań. Na wtrysku 1 mam tylko korekcje 1.3 a reszta w przedziale -0.6 do 0.8. Samochód nic nie dymi nawet przy przyspieszaniu.

Proszę wszelkie wskazówki, co mogę jeszcze sprawdzić. Nie mam pojęcia co się uszkodziło a urlop sie zbliża :(

pozdrawiam
Tomek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] - dziwny brak mocy
PostNapisane: 6 czerwca 2010, 11:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 540
przyłaczam aie do problemu

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 21:18 
Zacna persona forum

siem -sprawdz progowa pompe -nie jezdzij jak masz koniec rezerwy
-pzdr

PostNapisane: 25 czerwca 2010, 10:04 
Pierwsze kroki

cześć wszystkim.

U mnie taż tak było auto jechało jak by ciągnęło naczepę tira na końcu turbina przestała działać.
Pojechałem na kompa (Poznań Kędzie na Gostyńskiej 1) mega gość w 3 sekundy zdiagnozwoał problem.
okazałao sie ze przepływka nie od tego silnika i kłuci się z kompem po drugie jakaś przeródka na zworku sterującym turbiną i się zasrało.

nowy zaworek i turbina śmiga jak szalona za godzinę odbieram auto także napisze jakie koszta takiej wymiany.

Generalnie polecam ten warsztat nie jest tani ale w BMW nie ma co oszczędzać potem sie mści niestety.

PostNapisane: 25 czerwca 2010, 15:03 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: E46 N42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136017
a może miałeś poprostu juz stare to paliwko ;) albo "chrzczone" co ostatnio zdarza się niestety coraz częściej

PostNapisane: 25 czerwca 2010, 17:29 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530iA Touring
Kod silnika: M54B30
Może zaciągnęło trochę syfu z baku i filterek się przypchał ?

PostNapisane: 25 czerwca 2010, 22:40 
Pierwsze kroki

Ja na początek proponowal bym wymienic filterek paliwa, jak na poczatek to najmniejszy wydatek:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1