BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 sierpnia 2025, 08:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 328i czasami problem z odpaleniem
PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 21:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E24 89' E9 69', E46
Kod silnika: M30B35, M30B28, M52T
Mam problem z e46 328i z 2000 roku. Generalnie wszystko chodzi super, jednak czasami, po postoju, auto nie chce odpalić. Kręci żwawo, wszystkie kontrolki zapalają się i gasną tak jak powinny, jednak nie odpala. Czasami wystarczy wyjąć i włożyć ponownie kluczyk i odpala leciutko ostatnio jednak za nic nie chciała odpalić choć próbowałem gróźb i próśb. Pomogło odłączenie akumulatora na kilka minut, i już zapalała jak powinna.

Kiedy nie chciała zapalić, to często na radiu pokazywało się "WAIT", i na pewno czasami piszczała jakimś sygnałem. Fabrycznie nie ma alarmu ale jest oczywiście ten nieszczęsny immobilizer. Co dziwne, kiedy nie chciała odpalić to nigdy nawet po tym wielokrotnym kręceniu (przestawiałem co mogłem żeby wykluczyc np selektor biegu etc) nie czuć było benzyny.

Podpiąłem ją pod kompa kiedy nie chciała zapalić ale miałem tylko kompa z wtykiem OBD i tylko silnik zczytałem. Były jakies błędy sondy lambda ale nieopatrznie je wykasowałem (śpieszyłem się już ją odpalić). Nie pomogło.

Natomiast następnego dnia, już po odpaleniu (odpala teraz idealnie), w silniku nie ma żadnych błędów (jeździłem w sumie ze 2h). Popiąłem się w końcu pod gniazdo pod maską i w Immobiliserze znalazłem następujące błędy:

Kod:
19  toleration of changing code increased with key #1
Error frequency : 4
Sporadic error

15 power on reset
Error frequency: 17
Static error

51 toleration of changing code increased with key #3
Error frequency : 7
Sporadic error

Nie znalazłem jasnego wyjaśnienia co do tych błędów oprócz prawdopodobieństwa tego że power on reset następuje w momencie odłączenia akumulatora a pozostałe dwa kody mogą mieć związek ze słabym lub błędnym odbiorem immobilisera. Może się mylę.

Wybieram się w wakacyjną dłuższą trasę i męczy mnie to że auto mam od niedawna i nie mogę porządnie zdiagnozować o co biega.

Dodam jeszcze że w kręgu podejrzanych znajduje się pompa paliwa choć chyba powinny być jakieś kody błędu w silniku. Co do sondy lambda to nie jestem zadowolony że wykasowałem. Dziś spróbuje zobaczyć live data i ocenić czy pracują poprawnie. Ewentualnie wymienić. Auto delikatnie, na po odpaleniu ma nierówne obroty, stabilizuje się bardzo szybko. Idle też moim zdaniem niskie, 720, przy upałach bardzo szybko po odpaleniu spada z ponad tysiąca.

Czy macie jakieś pomysły co by zbadać i co wymienić?
Zależy mi na czasie a na aucie nie zamierzam oszczędzać w związku z tym będę wymieniał co trzeba (nie wykluczone że pompę paliwa też dla spokoju wymienie).

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 328i czasami problem z odpaleniem
PostNapisane: 9 sierpnia 2010, 14:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
coś z kluczem lub immo który jest w środku klucza.
Masz już klucz nowszy z akumulatorkiem wewnątrz ? Jak tak to albo trzeba go podładować podczas jazdy, albo zakodować na nowo lub naprawić.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1