BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 września 2025, 23:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] - Czujnik lewy tył
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, 08:04 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5 tds
Kod silnika: m51
Witam serdecznie. Przeczytawszy kilka tematów związanych z moim problemem nie znalazłem prawdopodobnego rozwiązania albo znalazłem takie które byłoby bardzo dziwnym zbiegiem okoliczności, w związku z powyższym proszę o rade fachowców.

e39, 2.5 tds, 99 rok - pół roku temu (zima) padły 2 czujniki ABS, lewy przód, prawy tył. Wymienione o dziwno na zamienniki, śmigają jak złe. Nie dawno padł czujnik lewy tył. Komputer tak wariował, że aż wesoło - potrafił mi wskaźnik stanu paliwa w baku działać jak ecomizer, po wciśnieciu gazu do dechy stan sie obnizal, przy hamowaniu podwyzszał, prędkości na zegarach brak, eco nie działa.

Wymieniłem czujnik na zamiennik - <60 km/h ABS działa za każdym razem
No to kolejny zamiennik (tej firmy co poprzednie) - <30 km/h ABS działa prawie za każdym razem (9/10)
Byłem na komputerze, 3 koła ok, lewy tył gubi prędkość z koła przy niskim zakresie
No to ori z http://!_nie_reklamujemy_! , pewniak - <20-25 km/h ABS działa 2/3 hamowania średnio xD
Na ori przy 120+ prędkość na zegarze zwiekszała sie stopniowo, tj 120.. sekunda, nagle skok na 125, sekunda, znów skok

Doszedłem do wielu teorii, tj: zebatka na piaście, źle zamontowany czujnik, felerny czujnik, potrzeba wymienienia czujnika z drugiego (prawego) koła, przetarty/zaśniedziały kabel, sterownik ABS.

A... Dodam, że w momencie kiedy padł czujnik było dość gorąco (35 stopni) i wyglądało to tak, że po zapaleniu silnika i postoju w miejscu komputer zaczął głupieć, odczyty prędkości 20-40, eco działa, całość trwała 2-3 s i kontrolki sie zaswieciły.

Ratujcie...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] - Czujnik lewy tył
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, 12:49 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5 tds
Kod silnika: m51
??

Tytuł: Re: [e39] - Czujnik lewy tył
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, 14:08 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
jak takie dziwy się dzieją, to posprawdzaj przewody masowe od zegarów albo komputera.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1