BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 lipca 2025, 03:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 328Ci Docieranie hamulców
PostNapisane: 7 lipca 2009, 17:50 
Drodzy Panowie! Jak to jest z tym docieraniem i klocków i tarcz hamulcowych? Pytam ponieważ ostatnio założyłem sobie nowe tarcze i klocki na przód (TRW), poczym wybrałem się na nowych hamulcach w trasę, z nadzieje, iż zdąża się podczas podróży trochę dotrzeć. Cały czas miałem w głowie uwagę mojego znajomego, który poinformował mnie, że na nowych tarczach i klockach, początkowo nie należy zbyt mocno hamować. Wiec przejechałem sobie w normalnym tempie jakieś 70 km, podczas których zdarzyło się parę razy mocniej przyhamować (jak nie traktor, to furmanka i to tak się w Polsce jeździ :kwasny: ) Jednak wszystko odbyło się w ramach normalnej eksploatacji, bez żadnych popisów. Jeszcze w tym samym dniu, gdy poruszyłem ze znajomym mechanikiem ten temat, stwierdził on, że na nowych hamulcach w ogóle niewolno mocno hamować i jest duże prawdopodobieństwo, że jeżeli zahamowałem mocniej parę razy, to uszkodziłem tarcze (pokrzywiły się). Zaintrygowany tą sprawą zadzwoniłem do pobliskiego serwisu BMW, gdzie Pan poinformował mnie, iż nie wskazane jest mocne hamowanie na nowych tarczach i klockach, gdyż mogą się przegrzać, ale można normalnie eksploatować samochód, unikając jedynie ekstremalnych obciążeń, jak np: w przypadku sportowej jazdy. Z kolei w warsztacie gdzie założone zostały te elementy, Panowie mechanicy twierdza, że parę mocniejszych przyhamowań jest nawet wskazane. Jak widać zdania na ten temat są podzielone, wiec chciałbym znać waszą opinie. Czy są jakieś konkretne wskazania/instrukcje dotyczące tego jak jeździć autem ze świeżo wymienionymi tarczami? Jak interpretować zalecenie mówiące, że nie powinno się mocno hamować, czy w takim razie w ogóle powinienem unikać głębszego wciśnięcia pedału hamulca, czy chodzi tu tylko o skrajne przypadki, jak np: hamowanie awaryjne, czy sportowa jazda? Co może stać sie z tarczami, jeżeli nie będziemy stosować sie do właściwych zaleceń?

Tytuł: Re: 328Ci Docieranie hamulców
PostNapisane: 7 lipca 2009, 18:50 
Pierwsze kroki

Zakov napisał(a):
Czy są jakieś konkretne wskazania/instrukcje dotyczące tego jak jeździć autem ze świeżo wymienionymi tarczami?

tak, są :)

instrukcja taroxa

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 21:28 
Forumowicz

Moje BMW: E38 740iA [m62]
Niektórzy piszą, że na docieranie nowych tarcz/klocków potrzeba od 200 do nawet 500 km. Nic bardziej mylnego, docieranie powinno nastąpić maksymalnie do 30 km. Najważniejsze, aby przez te pierwsze km np. hamując ze 100 km/h nie dopuścić do działania ABS (należy na raty delikatnie przyhamować). Tak wcześniej docierałem tarcze/klocki np. w Hondzie i wszystko było w porządku, a jutro dla ciekawostki przetestuję to w e39, ale już wg tego opisu http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=11524.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 23:51 
ventola napisał(a):
Niektórzy piszą, że na docieranie nowych tarcz/klocków potrzeba od 200 do nawet 500 km. Nic bardziej mylnego, docieranie powinno nastąpić maksymalnie do 30 km. Najważniejsze, aby przez te pierwsze km np. hamując ze 100 km/h nie dopuścić do działania ABS (należy na raty delikatnie przyhamować). Tak wcześniej docierałem tarcze/klocki np. w Hondzie i wszystko było w porządku, a jutro dla ciekawostki przetestuję to w e39, ale już wg tego opisu http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=11524.

To co mi podesłałeś dużo rozjaśnia, ale nie do końca... Nie miałem możliwości docierać tarcz w ten sposób (praktycznie zaraz po wyjeździe z warsztatu wyruszyłem w trasę). Tak czy inaczej z tego opisu wynika, iż wbrew moim obawom umiejętne, mocne hamowanie, nie powinno uszkodzić tarcz a wręcz przeciwnie, aby je prawidłowo dodrzeć należy hamować na granicy ABS'u natomiast pojawienie się dymu i sfondu spalenizny, ma być normalnym tego objawem. Jednak polemizował bym z tym… Nie wiem jakich tarcz hamulcowych dotyczy ten opis, ale obawiam się, że moje TRW mogły by na czymś takim ucierpieć... W instrukcji dołączonej do tarcz TRW, jest wyraźny piktogram, sugerujący, aby przez pierwsze 200 km, nie dociskać pedału hamulca zbyt mocno a producent raczej wie co sugeruje… Ja, tak jak wspomniałem w pierwszym poście, parę razy docisnąłem pedał trochę mocniej, ale do włączenia ABS'u brakowało jeszcze sporo (z wyjątkiem hamowania z jednoczesną redukcją biegów, bo taki zabieg nieraz powoduje uruchomienie ABS'u, ale zarazem nie obciąża zbytnio hamulców) Nie podważam twojej opinii i dziękuje za wypowiedź. Na pewno wiesz na ten temat dużo więcej niż ja. Mimo wszystko, choć może uznasz mnie za kompletnego laika, to jednak bał bym się wystawić swoje skromne tarcze TRW na taka próbę...

Tytuł: Re: [E46] 328Ci Docieranie hamulców
PostNapisane: 13 września 2010, 21:08 
Forumowicz

Moje BMW: E90 330D
jestes online

Tytuł: Re: [E46] 328Ci Docieranie hamulców
PostNapisane: 13 września 2010, 22:01 
Do mnie to? :zdziwko:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1