BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 08:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] szarpanie silnikiem 530 d
PostNapisane: 8 listopada 2010, 23:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530 d
Witam, mam problem z 3.0 D. A mianowicie, po odpaleniu silnik pracuje jak najbardziej normalnie, podczas jazdy normalnej ( spokojnej ) wszystko jest ok, problem zaczyna się w momencie włączenia S i pedał w podłogę, nawet na 500 metrów ( ciągnie ok jak powinna ) ale po tym przyspieszeniu kiedy schodzi na wolne obroty silnik trzepie, jak by chodził na 5 garach, w momencie wkręcenia go na 2 tys. obrotów zaczyna pracować normalnie ( zejście z powrotem na wolne i szarpie ) po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu , to samo , ale po zgaszeniu i odczekaniu powiedzmy 15 min, odpalamy i silniczek pracuje jak powinien , do momentu następnego S i pedał w podłogę. Czy ktoś spotkał się z takimi czarami, bo namyśl poszedł mi wtryski 1 z wtrysków jak by się zawieszał, czy co ?? :mur: Węże sprawdziłem i wymieniłem.Podłączyłem komputer pokazał błąd P0100 to znacz coś z przepływka. Po wymianie przepływki na orginalną bascha błąd pozostał ten sam. I co dalej, pomysły mi się kończą. Z góry dzięki.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: szarpanie silnikiem 530 d
PostNapisane: 9 listopada 2010, 00:13 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d touring
Kod silnika: M57
Po wymianie przepływki skasuj błędy i przejedz się jak piszesz S i but w podłogę.
Wtedy sprawdź błędy.
Czy przepływka miała taki sam numer seryjny jak stara?

Tytuł: Re: szarpanie silnikiem 530 d
PostNapisane: 9 listopada 2010, 00:26 
Pierwsze kroki

Tak właśnie zrobiłem i jednak błąd ten sam. Nie wiem tak sobie myślę że może jakieś uszczelki pod kolektorem ssącym lub jest nieszczelny, a może któryś wtrysk.

Tytuł: Re: [E39] szarpanie silnikiem 530 d
PostNapisane: 9 listopada 2010, 14:54 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530dA M-Pakiet
Garaż: W garazu juz 6 lat
Mialem podobny problem, wyszlo na diagnostyce, ze blad przeplywki. Ale przeplywka byla ok, wiedzialem tez, ze jest cos z pompa paliwa. Jeden gosciu na diagnostyce(z forum) wywrozyl mi ze to przeplywka jest padnieta ,moze czujnik na listwie cr i pompa podprogowa. Najpierw wymienilem przeplywke i nie bylo zadnej poprawy, pojechalem do stando we wroclawiu, dalej wyszlo ze blad przeplywki. Zmienili na nastepna i dalej to samo, przeplywke wymienilem nie potrzebnie, walnieta byla popma w baku i podprogowa. Jak podprogowka nie daje cisnienia dobrego(auto przerywa z powodu malej dawki paliwa) to wyskakuje na kompie ze przeplywka ma blad,a tak nie jest! wymienilem te pompy i jest juz git, ale przy okazji wymienilem wszytskie przewody podcisnienia, filtry, olej, nowa odme, przeczyscilem styki na czujniku cr, caly kolektor, wyczyscilem egr, elktrozaworki egr i jest gitara! ;)

Ostatnio edytowano 21 listopada 2012, 20:19 przez Benedykt, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 listopada 2010, 19:37 
Ja właśnie tez mam ten problem z telepaniem auta.
Jak jezdze spokojnie to jest git. Ale nie da sie bo autko rwie sie po chipie jak szalone.
U mnie błąd na inpie pokazuje padniety sterownik od swiec.
Własnie jutro zabieram sie do wymiany oleju, świec, sterownika świec, filtrow plus odma, czyszczenie EGR i elektrozaworów, wymiana wezyków od podcisnienia.
Zobaczymy czy coś to da...

"Benedykt" Z kąd wiedziałeś ze jest coś z pompą paliwa?

PostNapisane: 10 listopada 2010, 15:11 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530dA M-Pakiet
Garaż: W garazu juz 6 lat
TNS napisał(a):
"Benedykt" Z kąd wiedziałeś ze jest coś z pompą paliwa?

Mialem tez ten problem przy malej ilosci paliwa w baku, jak schodzilo do 15L(zawsze czekam jak schodzi do 15 i leje do pelna) auto przy gwaltownym bucie potrafilo zgasnac i to spowodowane bylo zajechana pompa w baku(widac golym okiem brak lopatek, wytarte). I jak ta pompa jest walnieta to podprogowka tez dostaje po dupie. Zdarzalo sie tez tak, ze przy gwaltownym przyspieszaniu auto lapalo zadyszke przy 80 na chwile, jak by ktos odcial paliwo i za chwile znowu wlaczyl, to byla wina podprogowki. Na kompie pokazalo zle cisnienie paliwa i wiadomo juz bylo, ze podprogowka nie wyrabia. ;)

Ostatnio edytowano 21 listopada 2012, 20:59 przez Benedykt, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 listopada 2010, 16:15 
Pierwsze kroki

Nie wiem czy udało mi się usunąć szarpanie moim silnikiem, ale na 100% stwierdzę po jakieś dłuższym okresie. A mianowicie wyczyściłem AGR myślę że może się zacinał, ale pewności nie mam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1