BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] problem z centrlnym zamkiem tylko z pilota.
PostNapisane: 28 stycznia 2011, 21:01 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530DA
Kod silnika: M57N
Witam,

nie odnalazłem odpowiedzi, a proszę was o pomoc. Rano dojechał normalnie do pracy, wyszedłem, zamknąłem samochód z kluczyka. po 16 podszedłem do samochodu, i już z pilota nie dało się otworzyć. Bateria w pilocie wymieniona 2 miesiące temu, i lampka świeci normalnym mocnym światłem. Siedząc w środku, przyciskiem ryglowania obok awaryjnych,m normalnie zamyka i iotwiera centralny zamek.
PS. dodam jeszcze, że otwieranie przez kluczyk, otwiera tylko drzwi kierowcy, ale tak było od samego początku kiedy kupiłem samochód czyli lipiec 2010. Ale wtedy żadnych problemów z centralnym nie było.
ps. sprawdziłem drugi kluczyk, również nie działa, a baterię wymieniałem w podstawowym i zapasowym w tym samym dniu. Oczywiście trwało to maksymalnie 5 sekund, więc nie ma chyba mowy o rozprogramowaniu... a może się mylę?

Proszę o pilną pomoc, ponieważ nie wiem co zrobić.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] problem z centrlnym zamkiem tylko z pilota.
PostNapisane: 28 stycznia 2011, 21:57 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320Ci & z3
Kod silnika: 2x M52TUB20
Próbowałeś wykonać procedurę programowania kluczyka?

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 15:36 
Forumowicz

jeszcze nie. pójdę spróbować.

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 15:52 
Forumowicz

Próbowałem zakodować kluczyk. Zrobiłem to zgodnie z instrukcją. wszedlem do samochodu zamknąłem drzwi, przekręciłem na chwilę kluczyk w pozycję 1 po 2 sekundach (zanim zgasnęła kontrolka airbag) przekręcilem na 0 wyjąłem kluczyk. Wcisnąłem przycisk otwierania, trzymając krótkimi wcisnięciami 3 razy przycisk zamykania i puściłem przycisk otwierania.

Lampka na pilocie zaczęła mrugać dłuższym przerywanym światlem, ale zamki nie zareagowały. Nawet nie było słychać żadnej próby otworzenia czy zamknięcia.

Natomiast słyszalne spod maski (deski rozdzielczej) były takie ciche piski jakby buczenie czegoś.

Dodam tylko, że przycisk centralnego na konsoli normlanie otwiera i zamyka.

Ktoś ma pomysł?
Bardzo proszę o porady.

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 15:53 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Do wymiany przekazniki w module komfortu
Czytaj tu viewtopic.php?t=34447

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 16:15 
Forumowicz

No tak, ale większość twierdzi, że przy przekaźnikach nie działa również centralny z przycisku na konsoli. u mnie działa.

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 16:44 
Forumowicz

U mnie tez tak bylo jak u ciebie a potam coraz gorzej i kluczykiem sie nie otwieral i przyciskiem ze srodka az w koncu tak mi zblokowalo ze moglem tylko oknem wchodzic i wychodzic.

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 18:37 
Forumowicz

a czy ma znaczenie to, że kiedy zamek z pilota działał, to przyzamkniętym samochodzie, wciskając przycisk zamykania, włączało się na chwilę światło w samochodzie, a teraz nawet to nie działa? to zmienia obraz sytuacji? bo nie wiem, czy lampka jest podpięta pod zamek centralny...

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 17:22 
Forumowicz

Witam was:)

Chciałem powiedzieć, iż delikatnie wahałem się czy nie jechać do warsztatu wymienić przekaźniki. Okazało się, że ten dzień który przeczekałem pozwolił zaoszczędzić.
Wczoraj, kiedy próbowałem zaprogramować kluczyk, po przeprowadzeniu kodowania, na kluczyktu tylko migała lampka, ale zamki nie reagowały. Dziś, podchodziłem załamany do samochodu, próbuję otworzyć pilotem i nic, więc wsiadłem, ale jakoś mnie tknęło, żeby raz jeszcze spróbować kodowania. No i za pierwszym razem chwyciło, po puszczeniu przycisków, zamki się zamknęły i otworzyły, no i pilot już działa.
Czy ma znaczenie to, iż programowałem je po całej nocy posotju?. wczoraj próbowałem to zrobić chyba 20 razy, jakieś 20 minut po tym jak dotarłem do domu. Czas ma znaczenie?

Pozdrawiam, i stwierdzam fakt, iż wymiana i naprawa przekaźników nie była potrzebna.

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 18:13 
Forumowicz

mikus1987 napisał(a):
zamki się zamknęły i otworzyły, no i pilot już działa.

Tak to sie naprawilo ale na chwile, i nie sadze zeby programowanie kluczyka tu pomoglo ; u mnie tez sie raz naprawilo samo ale tylko na jakies 3 miesiace potem problem powrocil znowu mnie wymiana i przekazniki kosztowaly lacznie moze ze 100zl

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 19:16 
Forumowicz

A robiłeś to sam czy oddałeś do jakiegoś warsztatu?
Bo zastanawiam się, czy w warsztacie też tyle mniej więcej skasują.
W Katowicach, jest bardzo dobry mechanik ogólnie od BMW, ale nie byłem jeszcze u niego. :)

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 19:51 
Forumowicz

Przekazniki zamowilem przez internet , modl komfortu wyjolem sam nie jest to w jakis sposob trudne i zanioslem do chlopaka od elektroniki, praktycznie kazdy kto sie zna na lutowaniu zrobi to bez problemu; ten ode mnie wzia 20zl po zamontowaniu i bez zadnego programowania kluczyka wszystko jest dobrze i dziala bez problemu

Oczywiscie jak ci sie to teraz naprawilo to nie musisz odrazu tego wymieniac;
Powiedz mi jeszcze czy powodem wymiany baterii w kluczyku bylo wlasnie nie otwieranie sie drzwi?
Dodam jeszcze ze u mnie sa tylko 2 przekazniki w innych modelach 4

PostNapisane: 1 lutego 2011, 16:09 
Forumowicz

Tak, jakiś miesiąc temu, miałem problemy. Jak kluczyk był w cieple to nawet na dużym mrozie rano samochód się otwierał i zamykał. Natomiast jak dojeżdżałem do pracy, to kluczyk który lekko zamarzł w samochodzie podczas dorogi nie zagrzanym autem, już nie reagował, i lampka świeciła słabo. Po godzinnym leżakowaniu w szufladzie, sprawdzałem czy lampka mruga mocniej, i jeśli świeciła wychodziłem i samochód się zamykał otwierał. Ewidentnie wina baterii, ponieważ po wymianie, od razu działało normalnie, i lampka świeciła mocno w kluczyku. No a teraz przytrafiła się historia, o której pisałem. Ale puki co, temat ogarnięty.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1