BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 00:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z wycena auta
PostNapisane: 18 maja 2011, 22:24 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
Witam,
nie wiem czy dobrze trafilem, jak nie prosze o przeniesienie tematu w odpowiedniejsze miejsce.

A wiec mam pewien problem, 2 tygodnie temu mialem mala stluczke, nie z mojej winy (byla policja).
Uszkodzeniu ulegly (prawa strona): migacz przedni (zbity), blotnik (wgnieciony, porysowany), zderzak (glebokie rysy, nakladka zderzaka wgniotla sie w niego), nadkola (polamane w miejscu gdzie sie lacza) i listwa podreflektorowa.
Rzeczoznawca wycenil szkode na 650,50 pln (?!).
W ASO sprawdzilem ceny poszczegolnych czesci:
blotnik 41358240406 879.55 zł
nadkole male 51718193812 126.21 zł
nadkole duze 51717039678 153.26 zł
migacz 63136902770 171.14 zł
zderzak 51118195284 1466.57 zł
listwa 51138208486 123.64 zł
do tego dochodzi malowanie blotnika, zderzaka i listwy oraz montaz.
Moze mi ktos wytlumaczyc skad oni wzieli taka zanizona kwote? Mial juz ktos podobny problem jak ja? Bardzo bym prosil o jakies porady co robic dalej...
Moje auto to Bmw e46 08.2000 2.0d.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Problem z wycena auta
PostNapisane: 18 maja 2011, 22:37 
Forumowicz

jaki ubezpieczyciel wyceniał? zgodziłeś się na gotówkę czy na fakturę? trzeba się odwoływać ostatnio opisywałem swoje uszkodzenia które było 300razy mniejsze i dostałem 2800 z groszami za uszkodzenia plus odwołanie co dało 3500 nie daj sie oszukać :mad:

PostNapisane: 18 maja 2011, 22:55 
Poszukaj zanim zapytasz

wyceniala Uniqa.
wybralem gotowke, bo obawiam sie, ze w warsztacie zamontuja mi zamienniki...

PostNapisane: 18 maja 2011, 22:56 
Forumowicz

to potrącili udzial wlasny ale to i tak malo za malo

PostNapisane: 19 maja 2011, 05:24 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
Prawo jest takie że jeżeli stłuczka jest nie z Twojej winy to ubezpieczyciel ma obowiązek doprowadzić auto do stanu w jakim było i nie może stosować zamienników, chyba że zamienniki miałeś już założone. Opisywali kiedyś sprawę w "Auto Świecie" odwołuj się do upadłego a jak nie auto na serwis i i tak będą musieli zapłacić. Tylko wtedy rozliczenie jest bezgotówkowe.

PostNapisane: 19 maja 2011, 06:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
to w takim razie odwołuj się, albo pisz, że chcesz naprawiac bez gotówkowo na fakture :) Oddasz samochód do ASO to oni napewno jeszcze coś znajdą i wymienią :)

650,00 pln to pewnie w aso kosztuje pomalowanie jednego elementu :szok:

chyba że oni się pomylili o jedno zero i ma byc 6500 pln :hyhy:

PostNapisane: 19 maja 2011, 07:57 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
Wariant szybszy, jak dostaniesz wycenę zadzwoń do nich czy jak kupisz części w serwisie i dostarczysz im FV wypłacą Ci za to kasę. Nie powinni robić problemów, minusem jest tylko to, że musisz sam wybulić za części, a oni potem wracają kasę. No i gdzieś to potem jeszcze naprawić.
Wariant dłuższy, wycena z ASO na części które oni przedstawią w kosztorysie do wymiany /ale tylko te które kwalifikują do wymiany/ + wycena robocizny i odwołanie. Potem jak nic nie da odwołanie do Rzecznika Ubezpieczonych, potem do sądu. Droga długa i wyboista bo może się zakończyć sądem.
Wariant najlepszy, wstawić auto do serwisu i naprawa bezgotówkowa ale I TU UWAGA, musi to być ASO jeżeli chcesz mieć 100% pewności, że się nie doczepią do kosztorysu naprawy. Jak zrobisz naprawę jakimś warsztacie ale nie wyznaczonym przez TU, będą kwestionować koszty bo tak robią zawsze nawet jak ta sama robota w ASO wyjdzie drożej!!!

Po prostu oni zakładają i powiedział mi to koleś wprost przy wycenie szkody na aucie żony, że TU broni się przed sytuacją, że płacą komuś do kieszeni, a nie za faktyczne naprawy. Zakładają przy tym, że w ASO nie da się 'dogadać' na boku i policzyć więcej, a kasą podzielić się z klientem co przy warsztatach innych może mieć miejsce. Tak samo jest z częściami, masz FV z ASO płacą kasę bez problemu oczywiście za to co uzna rzeczoznawca do wymiany. Wtedy można kupić śmiało oryginał nawet za parę kzł i oni to pokryją. Oczywiście trzeba pamiętać żeby te nasze 'zakupy' + robota nie wyszła po za wartość auta. :rotfl:

I jeszcze jedno, 650zł za takie coś to jakaś pomyłka, miałeś rzeczoznawce na miejscu czy posyłałeś zdjęcia tylko?

PostNapisane: 19 maja 2011, 08:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: Perełka
Kod silnika: M52TUB28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93554
yyyy to ja w zeszlym roku na turasie za 2 odpryski na blotniku + kilka na masce i 1 na szybie dostalem 1300zl ;D

fakt ze ze swojego AC - ale jako szkoda drobna wiec nie tracilem znizek itp - byla to wycena na podstawie najnizszej mozliwej wartosci naprawy (ale taki urok jesli nie chce tracic znizek + szkoda nie moze przekroczyc 1500zl)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1