BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 04:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alfa Romeo GT 1.9 jtd - opinie
PostNapisane: 5 października 2015, 09:00 
Zacna persona forum

http://fiergloo.blog.pl/2013/01/09/v6-busso/
polecam całego bloga, tu bdb felieton tym V6.
Tak jak Majsu pisze, konstrukcja stara jak świat.

Spalanie nieadekwatne trochę, ale to jedna z najtańszych opcji na wejście w posiadaniu prawdziwej legendy jaką jest ten silnik.

Alfy zawsze traciły na wartości, a ta chyba jest największym ewenementem. Co do obsługi silnika, to kiedyś wydawał mi się raczej nietani ale po m62 to są jakieś drobne. Jedno na co można uważać, to że Alfy zawsze panewki lubiły obracać, ale w tym przypadku nie obawiałbym się tego jakoś szczególnie. Najdroższa rzecz to rozrząd, którego wymiana z pompą wody powinna zamykać się w +/- 1500 zł, więc chyba źle nie jest. Droższe jest tylne zawieszenie, ale porównując 166 do ogólnego kosztu utrzymania takiego e39, to jest naprawdę bardzo przyjemnie.

Ja widzę dwie wady tego modelu, jedna ogromna to napęd, druga mniejsza to materiały we wnętrzu bo do takiego e39 nie ma co nawet porównywać.

Za 10.000 można szukać prawdziwej nie forumowej igły jeśli chodzi o przedlifta.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 października 2015, 21:14 
Forumowicz

MAJSU napisał(a):
pacos napisał(a):

I drugie pytanie to jakie opinie ma ten silnik V6 oprócz sporego spalania?

Technologia z ery kamienia łupanego więc tam się niema co psuć. Starsze to jest od M20.

V6 24V w Alfach od 1993 roku ;) Bardzo dobry silnik, tylko należyty systematyczny serwis. Brak jakiś bolączek, słaby dostęp do alternatora, czasem cewka padnie no i rozrząd na pasku. Ale jaki to ma temperament i brzmienie... Niesamowicie się wkręca na obroty, swego czasu jeździłem 156 V6 24V coś pięknego jaki ten motor jest spontaniczny i z jaką łatwością się kręci...

PostNapisane: 5 października 2015, 22:28 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Max Friz napisał(a):
MAJSU napisał(a):
pacos napisał(a):

I drugie pytanie to jakie opinie ma ten silnik V6 oprócz sporego spalania?

Technologia z ery kamienia łupanego więc tam się niema co psuć. Starsze to jest od M20.

V6 24V w Alfach od 1993 roku ;) Bardzo dobry silnik, tylko należyty systematyczny serwis. Brak jakiś bolączek, słaby dostęp do alternatora, czasem cewka padnie no i rozrząd na pasku. Ale jaki to ma temperament i brzmienie... Niesamowicie się wkręca na obroty, swego czasu jeździłem 156 V6 24V coś pięknego jaki ten motor jest spontaniczny i z jaką łatwością się kręci...

24v tak ale ogólnie to praktycznie to samo co silnik z 1979.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1