BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 16:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: dzialalnosc gospodarcza - przepisy
PostNapisane: 13 stycznia 2010, 11:17 
Forumowicz

Moje BMW: E30 sedan
Kod silnika: M40B16
Mam pytanko, moze ktos bedzie zorientowany w przepisach tego typu lub mial juz z tym stycznosc. Planuje w przeciagu 2-3 lat otworzyc warsztat samochodowy (w koncu ile mozna dorabiac kogos, kiedy ma sie mozliwosc samemu zarobic na siebie). Plac mam swój, garaże dopiero trzeba wybudować. Tylko jak to teraz wyglada od strony prawnej? Czy musza spelniac jakies konkretne ostre warunki? Czy trzeba np. wzywac jakiegos rzeczoznawce ktory ocenia czy dany budynek nadaje sie do prowadzenia takiej dzialalnosci (ocenia pod katem BHP)? Czy po prostu stawiamy garaz, rejestrujemy firme i dzialamy?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: dzialalnosc gospodarcza - przepisy
PostNapisane: 13 stycznia 2010, 11:23 
Przyjaciel forum

Co prawda nie pomoge Ci w zbyt dokladny sposob, ale przyjrzyj sie przepisom i pozwoleniom ekologicznym (wiem, ze sa wymagane w przypadku warsztatu), bedziesz tez na pewno potrzebowal zgody sasiadow na prowadzenie takiej dzialalnosci (nie wiem czy w kazdym z przypadkow).

PostNapisane: 13 stycznia 2010, 22:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
a jeśli bedziesz brał dotacje z PUP (urzad pracy) to polecam zrobić tak:

- twoja laska bierze 20tys na otwarcie działalności (placi ok 350 zus/miech)
- twoja laska bierze 20tys na otwarcie nowego stanowiska pracy (zatrudnia ciebie)

po 2 latach gdy zus dla niej byłby już normalny (do 900zl) zamyka firme i ty bierzesz dotacje na otwarcie działalności 20tys

taki przepis na darmowe 60tys :P

PostNapisane: 13 stycznia 2010, 23:04 
Częsty bywalec

Tak tylko pominales kilka waznych spraw iles tam czasu musisz byc bezrobotnym zarejestr w PUP ,nie 20 a chyba 18500 (przynajmniej tak bylo w 2009) i pieniazki na utworzenie stanowiska tez dopiero po czasie ,chyba po pol roku no i jesli ty po tym czasie chcialbys otworzyc to juz masz normalny zus bo pracowales no i do tego jezeli jestescie malzenstwem to pol roku przerwy

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 09:01 
Forumowicz

Tak ale mi nie chodzi o darmowe pieniazki :) Choc nie ukrywam ze bede sie staral o dotacje z PUP, w kazdym badz razie to w tym momencie nie gra roli. Chce najpierw zgromadzic info co i jak, zeby nie bylo tak ze wystawie bude na 2 stanowiska, kupie sprzet a pozniej nie spelni jakis norm/warunkow i kupa $$ w plecy/nieplanowanych wydatkow.

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 09:16 
Częsty bywalec

nie wiem ale wydaje mi sie,ze to nie ma wiekszego znaczenia ,znajomy otwieral kosmetyke pojazdowa to wynajal garaz bez wc itp i nie bylo zadnego problemu z tym ,ze wlasnie jest wazne czy z dotacja czy bez jesli maja cos dac to wiadomo ,ze moze sie ktos znalezc co bedzie chcial uprzykrzyc nam zycie

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 15:20 
Pierwsze kroki

Raczej twoje miejsce pracy jest tylko twoją sprawą... Są oczywiście jakieś wymogi czyli toaleta itp. Napewno też inaczej się sprawa będzie miała jeśli będziesz chciał kogoś zatrudnić.
Ja bym Ci radził zakręcić się za dofinansowaniami z UE.

--------------------------------------
futymówka

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 16:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: G31
Kod silnika: B58
Dużo trudniej dostać dotację z PUP-u na uruchomienie działalności niz na utworzenie stanowiska pracy.
Znajomy brał dotację na rozpoczęcie działalności i bujał sie z biznes planami, jakieś szkolenia itp. W końcu dostał, ale odsiew był spory.
Teraz brałem na utworzeniestanowiska pracy, to była krótka piłka i kase szybko dostałem. Ale najpierw musisz wyłożyc swoj, a urząd zwraca ci po 30 dniach.

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 17:39 
Częsty bywalec

z dotacjami wszystko zależy od konkretnego UP, w niektórych jest fajnie, decyzja o dotacji w pare dni i przelew również (i nie wymagają żeby być zarejestrowanym jako bezrobotny jakiś czas)

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 20:35 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
KaZi napisał(a):
a jeśli bedziesz brał dotacje z PUP (urzad pracy) to polecam zrobić tak:- twoja laska bierze 20tys na otwarcie działalności (placi ok 350 zus/miech)- twoja laska bierze 20tys na otwarcie nowego stanowiska pracy (zatrudnia ciebie)po 2 latach gdy zus dla niej byłby już normalny (do 900zl) zamyka firme i ty bierzesz dotacje na otwarcie działalności 20tystaki przepis na darmowe 60tys

Tyle że z wszystkiego musisz się rozliczyć ;-)

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 20:58 
Częsty bywalec

no oczywiste, że trzeba się rozliczyć ;) ale jak ktoś tak czy tak chce otworzyć działalność to bez znaczenia ;]

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 22:23 
Forumowicz

Moje BMW: e34 540i
Kod silnika: m60b40
Rufios napisał(a):

Teraz brałem na utworzeniestanowiska pracy, to była krótka piłka i kase szybko dostałem. Ale najpierw musisz wyłożyc swoj, a urząd zwraca ci po 30 dniach.

mozesz rozwinac to troche albo odezwij sie na pw

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 23:27 
Forumowicz

Też się tym interesowałem i jak ja się dowiadywałem, to wyglądało to tak że jeżeli pracujesz sami nie zatrudniasz pracowników to możesz to robić w normalnym garażu stojąc po kolana w wodzie, ale jeżeli są pracownicy to wtedy się już dużo wymaga. Bo masz sanepid i kontrole. oczywiście jeżeli budujesz warsztat to np.jeżeli ma być kanał to dodatkowe zezwolenia i odpowiednia budowa i izolacja, tak ze lepiej jest płaską podłogę i podnośniki, z tym że znowu w podnośnikach musisz robić przeglądy które sporo kosztują i badania co kwartał. Dla pracowników wymagane jest pomieszczenie socjalne, łazienka hhmm dokładnie już wszystkiego nie pamiętam. Ale będę też teraz na nowo zbierał informacje więc gdy będę miał coś to wrzucę. pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 09:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: G31
Kod silnika: B58
snieciorz napisał(a):
Rufios napisał(a):

mozesz rozwinac to troche albo odezwij sie na pw

Znalazłem potrzebną maszynę. Wypełniłem wniosek i podałem wymagane kwalifikacje i stanowisko. Doatłem czlowieka z PUP-u i go zatrudniłem. Ważne jest to że masz utrzmyać stanowisko pracy a nie człowieka, jak się nie sprawdzi to możesz go zmienić na innego

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 09:41 
Forumowicz

madrick napisał(a):
Też się tym interesowałem i jak ja się dowiadywałem, to wyglądało to tak że jeżeli pracujesz sami nie zatrudniasz pracowników to możesz to robić w normalnym garażu stojąc po kolana w wodzie, ale jeżeli są pracownicy to wtedy się już dużo wymaga. Bo masz sanepid i kontrole. oczywiście jeżeli budujesz warsztat to np.jeżeli ma być kanał to dodatkowe zezwolenia i odpowiednia budowa i izolacja, tak ze lepiej jest płaską podłogę i podnośniki, z tym że znowu w podnośnikach musisz robić przeglądy które sporo kosztują i badania co kwartał. Dla pracowników wymagane jest pomieszczenie socjalne, łazienka hhmm dokładnie już wszystkiego nie pamiętam. Ale będę też teraz na nowo zbierał informacje więc gdy będę miał coś to wrzucę. pozdrawiam Krzysiek

Zawsze mozna zalozyc kalosze :rotfl: A tak powaznie, w planach jest jeden kanal i jeden podnosnik na poczatek. kanał jakby nie patrzec tez jest przydatną sprawą, niektore rzeczy zrobic latwiej... Czyli nie wyglada to tak zle, co do sanepidu od 3 lat pracuje w roznych zakladach i sanepidu tam jeszcze nie widzialem :) Ale roznie z tym bywa, zreszta to sa zaklady ktore juz istnieja, przy nowo otwartym zapewne zaraz sie ktos pojawi...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1