BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 23:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
7ka napisał(a):
w Polsce jest mega burdel z tym..i nie tylko z tym
I dlatego powinni z tym zrobic jak najszybciej pozadek !! :mad:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 00:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Co wy macie jakąś traumę :zdziwko: ??

Cytuj:
Mam nadzieje ze sie to zmieni ;) Wszystkie Hundyy bmki (odsniezarki) :hyhy: Calibery golfy i innego rodzaju sprzety z zestawami Hid powinne miec zabierane dowody !! Bo Te Niebieskie swiatło tylko oslepia :wsciekly: :cenzura:

Ty wiesz ile osób z forum zostałoby bez auta? :rotfl: :rotfl:

Postawcie za sobą Q7 czy inne auto tego typu.Samopoziomowanie,samoczyszczenie czy inne "samoee" nie wiem co dają bo chyba tylko teorię.No chyba że połowa aut z fabrycznym xenonem ma źle wyregulowane światła.Nie raz i nie dwa nie tylko auta które mają wyżej światła i zwykłe osobówki też mimo fabrycznych xenonów oślepiały mnie aż miło.Mam Hid- od roku w soczewkach byłem na diagnostyce i mam je ustawione tak jak miałem zwykłe żarówki.Nie zdażyło mi się żeby ktoś mi zwrócił uwagę że oślepiam.Owszem nie jestem za tym żeby wsadzić to byle jak i "łoooo jake fajne świeci to to" bo zapewne nie każdemu przyjdzie do głowy że barwa 12 tysiecy poza tym że jest fioletowa to nic nie daje a palnik trzeba włożyć w odpowiedniej pozycji ale bez przesady.

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 08:18 
Uzależniony od forum :)

CiOoS napisał(a):
Co wy macie jakąś traumę ??

Chyba mają. Ja kiedyś byłem przeciwnikiem xenonów... dla zasady chyba. Jak na razie dopiero RAZ mnie oślepił xenon, a było to jak mialem pierwsze auta... (99-02), więc dawno.

MKnie ogólnie denerwują światła aut z przeciwka, oczywiście w nocy... ale jakoś nie zauważyłem że xenony oślepiają bardziej, a wręcz przeciwnie... mniej... więc nie wiem skąd ta wasza trauma.

A oślepiają i tak wszelkie terenówki i ciężarówki, bo mają wyżej światła... a nie "xenonowcy", więc panowie nie pitolcie... bo raz was oślepił wieśniak co se wstawił xenon... i tak by was oślepił halogenem... więc niewiele to zmieniło...

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 08:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Duzo gadania, a najlepiej sprawe przedstawil kolega cezark. Tak, lampa ksenonowa ma dodatkowe odciecie na promien swiatla, przez co w oryginale nie razi, a po rozszczepieniu przez normalną lampę powoduje ze swiatlo idzie samopas gdzie chce, przez co rzeczywiscie cholernie razi w tych golfikach i innych wynalazkach.
Dla mnie w ogole nieoryginalny ksenon to wioska troszke, nikogo nie obrazając.
Jeszcze jedno - oryginalne swiatlo ksenonu nie razi. To wynika z faktu, ze wzrok jest selektywny, przyzwyczaja sie do swiatla, i gdy z naprzeciwka jedzie kolumna aut z tradycyjnymi lampami a 20ty w tej kolumnie ma ksenony, to z powodu akomodacji oka to on nas najbardziej razi. Naukowo udowodnione.

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 08:45 
Forumowicz

Moje BMW: e46Ci
Kod silnika: M52b28
el Presidente napisał(a):
Tak, lampa ksenonowa ma dodatkowe odciecie na promien swiatla, przez co w oryginale nie razi
Wynika z tego ( mówię o refl. soczewkowym) że aby być ok wobec innych kierowców wystarczy że zmodyfikuję blaszkę która powoduje światłocień i będzie ok. może prawnie nie w 100% ok ale już będę miał spokojne sumienie.
a 20ty w tej kolumnie ma ksenony, to z powodu akomodacji oka to on nas najbardziej razi. Naukowo udowodnione
to jest prawda.
A to że co niektórych oślepia to wybaczcie, jesli Wy jedziecie pod góre a dajmy na to Ja znajduję się na skraju wzniesienia to fakt ktoś komuś po oczach da, niezależnie czy to jest ori czy HID. Pomijam tu fakt złego ustawienia świateł.

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 20:36 

Moje BMW: E38
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=2819
punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...

ktos kiedys nie mial na xenony lub ich nie mial..i byly beeeeeeeeeeeeee :dobani:

dzisiaj jest na taaaaaaaaaaaaaaaak :super:

:ok:

Cytuj:
A oślepiają i tak wszelkie terenówki i ciężarówki, bo mają wyżej światła..

:ok:

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 21:13 

Jeszcze jedno - oryginalne swiatlo ksenonu nie razi. To wynika z faktu, ze wzrok jest selektywny, przyzwyczaja sie do swiatla, i gdy z naprzeciwka jedzie kolumna aut z tradycyjnymi lampami a 20ty w tej kolumnie ma ksenony, to z powodu akomodacji oka to on nas najbardziej razi. Naukowo udowodnione.

Czyli każdy (n a nie żaden) xenon razi i wina jest akomodacji oka...

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 21:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
No nie do konca Radku, chyba ze wiesz o tym i robisz sobie jaja. Kazde swiatlo nieprawidlowo ustawione badz skierowane bedzie nas razic. Poswiec latarką w oko i bedzie razic chocbys gapil sie 5 minut.

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 21:52 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m40b18
mnie średnio po zmroku 3-4 samochody oślepiają... widać kto ma normalne lampy ksenonowe lub chociaż ma soczewki w lampach... wybaczcie ale w wawie to nagminne i jak muszę przejechać przez niemal cały grochów, cała prage północ i targówek to jestem bliski wyjścia i wybijania lamp takim ludziom... naprawdę zamontuje sobie halogen za tylną szybą i się będę rewanżować... i to nie moja fanaberia bo widzę jak inni przed takimi delikwentami zmieniają pasy lub przyśpieszają aby się oddalić...

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 22:18 
Ja tam jakoś nie jestem entuzjastą ksenonów, nie widzę tego w swoim aucie póki co, chociażby z problemów, jakie opisał Mały Baron, a dobrze ustawiona soczewka z h1 świeci elegancko, to jednak nie narzekam na ksenonowców.

Bardziej mnie denerwują prymitywy ze zwykłymi światłami załadowanymi i dających po oczach. Po jaką cholerę mają tam regulację, to ja nie wiem. Druga sprawa, to długie. Nie mówię o sytuacjach, że ktoś wyjeżdża zza zakrętu i dopiero wtedy wyłącza przez ułamek sekundy świecąc na mnie- spoko, normalna sprawa. Bardzo, bardzo często się zdarza, że delikwent nie wyłącza długich. Mrygam swoimi długimi raz i też nic :znudzony: W końcu zrezygnowany włączam swoje długie na stałe i wyłączam, jak w końcu ktoś skapuje, że mi wali po oczach. Najfajniejsi są Ci, którzy w ogóle chyba nie patrzą na drogę i nie wyłączają wcale :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 22:25 

Moje BMW: E38
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=2819
mnie wkur.. ci co maja takie diody na spryskiwaczach... coz..moje oko jest wrazliwe na tego typu "bajery" w sensie strasznie mnie to razi :/

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 22:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
A powiedzcie czy jest możliwy taki przypadek, np. stawiając się w sytuacji małego barona mam xenon chcą zabrać dowód... wyjmuję żarniki z lamp i wstawiam zwykłe żarówki przy policjancie... nadal ma prawo zabrac mi dowód ?????

Minuta roboty i niby auto już jest ok... ??

Podobnie jak z drapaniem folii z przyciemnionych przednich szyb... Albo drapiesz na miejscy albo dowód papa...

Dobrze myślę ? czy nie można zrobić takiego manewru ?

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 23:11 
Wydaje mi się Andrzeju, że dobrze myślisz.

Podobnie jak masz przepaloną żarówkę, jak zmienisz przy miśkach to po problemie, a jak nie to nadgorliwy misiek napisze mandacik.

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 23:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
ponoc jest taki przepis ze jesli mozesz usunac usterke przy nich na miejscu, to nie dadza mandatu/ nie zabiora dowodu. Tylko nie wiem czy to przepis czy taki utarty przywilej

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 23:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
qrax napisał(a):
ponoc jest taki przepis ze jesli mozesz usunac usterke przy nich na miejscu, to nie dadza mandatu/ nie zabiora dowodu. Tylko nie wiem czy to przepis czy taki utarty przywilej

No właśnie :P

Wolał bym wiedzieć bo jak mam do nich z mordą kiedyś lecieć to wolałbym być pewnien a nie.... może bedzie pan tak miły i pozwoli mi zmienić żarówki... :hyhy:

??

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2008, 00:26 
Forumowicz

Moje BMW: G21 Touring
no własnie nad tym samym sie zastanawialem...wlozyłem do siebie xenon i poki co jest ok ale w razie kontroli i jakichs problemow to mam zestaw zaróweczek zeby na miejscu wymienic...kwestia tylko czy jest taka opcja zawsze :P

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2008, 08:36 

lord_Sekal, jeździmy tą samę drogą i dzielnicą, a mnie nikt nie oślepia... mimo że mam głupi nawyk patrzenia w światła z przeciwka, może po prostu masz wrażliwe oczy? Jasne zdarzy się że ktoś ma jeden reflektor ustawiony wysoko i daje tak że aż wykręca, ale to się zdarza sporadycznie....

ANDREW E36 napisał(a):
A powiedzcie czy jest możliwy taki przypadek, np. stawiając się w sytuacji małego barona mam xenon chcą zabrać dowód... wyjmuję żarniki z lamp i wstawiam zwykłe żarówki przy policjancie... nadal ma prawo zabrac mi dowód ?????

Nie mają prawa, bo usunąłeś "usterkę".

el Presidente, Nie no seroi mówię. Skoro przez wolną akomodację oka "inne" światło nas razi, to homologacja i oryginalność montażu nic nie zmieni... Tak na logikę mi wychodzi... :/

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2008, 10:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW E46
Kod silnika: M47N
mnie bardziej denerwuje jak ktoś jeździ na przeciwmgielnych jak mgły brak :)

u siebie mam xenony- ale przerabiane,nie zestaw hid.Co rok przy badaniu technicznym nie mam problemów. Przede wszystkim musza być dobrze ustawione.

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2008, 10:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M40B18
A może dużą rolę kogo oślepia a kogo nie, odgrywa przednia szyba? :oczami:

Wystarczy ze swój przebieg ma i przez drobne ryski tworzą się "słoneczka", co w dużym stopniu pogarsza sprawę..

Może stąd biorą się opinie, że jednego oślepia strasznie i razi.. (stara szyba), a inny nie zwraca uwagi i jazda nocą nie jest męcząca (nowa szyba) :luka:

Ksenon sie wtedy wyróżnia jako "duże słoneczka" z racji większej ilości światła jaką generuje.. :looka:

Oczywiście źle ustawione światła i/lub xenon bez soczewki to tylko potęguje.. :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2008, 10:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
Ale jak jedzie auto na ori xenonach to wtedy nie ma razenia po oczach ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1