BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 17:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 18:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
Kyokushin napisał(a):
wystawa ma wywołać szum który ma zarobić kasę

Zgadzam sie w 100% i to jest lipa. Dla nauki TAK dla kasy NIE.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 20:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: Individual
Kod silnika: 2.5 VTEC
Jestem tego samego zdana co Kyokushin.

Dla mnie jakos jest roznica miedzy sarkofagiem tutenchamuna czy jakims zabytkowym samochodem a ludzkim cialem. :/

Nigdy nie bylem na podobnej wystawie i nigdy nie bede. I jakos nie wierzy ze ci ktorzy to ogladaja chca sie czegos nauczyc. Gdyby tak bylo juz by to wiedzieli z ksiazek itp.
Dowod: Gdyby to byly kopie/modele ogladali by to? Pewnie nie, chca zobaczyc martwego czlowieka.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 20:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Z tego samego powodu, dla którego Ty, idąc do muzeum chcesz zobaczyć oryginał, a nie replikę. Nawet więcej - replika może być wykonana w podobnej technologii/z podobnych materiałów i faktycznie niewiele się różnić od oryginału, tutaj ta zasada nie działa. Kyo - ci, którym wystarczy obraz książek albo sztucznych eksponatów raczej tam nie pójdą.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 20:39 
Przyjaciel forum

jiGsaw napisał(a):
Z tego samego powodu, dla którego Ty, idąc do muzeum chcesz zobaczyć oryginał, a nie replikę.

Ja uważam, że nawet nie o to chodzi. Zauważ, że w największych muzeach wystawiane są kopie. Bardzo rzadko ktokolwiek ogląda ori obrazy czy też inne rzeczy. Wszystkich na tą wystawę niestety prowadzi ludzka ciekawość. Każdy chce zobaczyć trupa, jak wygląda, na ile jest zmieniony lub wysuszony. Zasada jednak pozostaje jedna jest to wyłącznie sprawa komercyjna a nie naukowa. Nauka nie pokazuje pracy na zmarłych i wszystko raczej jest okryte tajemnicą. Nikt się z tym nie obnosi i nie przechwala. Te szokujące, bo chyba tak je mogę nazwać zwłoki każdy chce zobaczyć z czystej ludzkiej ciekawości. To nie ma żadnego związku z nauką dla ogółu. Jak pamiętacie w większości w gabinecie biologii był sobie sztuczny człowieczek gdzie można było "rozmontować" jego "podzespoły" i pooglądać je. Każdy kto chciał dotykał serducha, wątróbki czy nerek. Uważam, że dla nas szarych ludi tamten manekin lepiej edukował. Oczywiście to jest moje zdanie na ten temat.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 20:55 
Forumowicz

Moje BMW: bylo E36 jest WRX
Kod silnika: -
wie kto ile kosztuje bilet? może być ciekawe

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 22:43 
Przyjaciel forum

Hubi masz część racji, ale ja uważam, że sama chęć zobaczenia jak coś prawdziwego się prezentuje nie jest szokująca w tym wypadku.

Btw.
http://moto.allegro.pl/item554269177_bm ... alonu.html - to nie jest Twój samochód rozumiem?

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 22:50 
Przyjaciel forum

jiGsaw napisał(a):
Hubi masz część racji, ale ja uważam, że sama chęć zobaczenia jak coś prawdziwego się prezentuje nie jest szokująca w tym wypadku.

Zgodzę się z Tobą,że to nie jest szokujące a nawet dla większości ludzi ciekawe. Gdyby to była wystawa z wolnym wstępem to inaczej bym to odbierał.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 22:59 
Przyjaciel forum

W muzeach też się płaci, a koszty stworzenia tych modeli + czas na to poświęcony były na pewno wysokie. Do tego dochodzą koszty związane z wystawą, transport, konserwacja itd. Nie sądzę, żeby facet robił to tylko dla pieniędzy, znalazłby coś łatwiejszego, bardziej bezproblemowego. Z resztą nie wydaje mi się aby nie był wcześniej bogaty.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 08:20 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
jiGsaw napisał(a):
Nie sądzę, żeby facet robił to tylko dla pieniędzy

:)

A może dla idei? :rotfl:

http://wiadomosci.onet.pl/waszymzdaniem ... tykul.html
Ciekawie ktoś to ujął.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 11:28 
Wczoraj 'Uwaga' byla w tvn na ten temat. Juz prokurature w to mieszaja :zdziwko:
Oszaleli! Ja jestem jak najbardziej ZA wystawa, to jest cos nowego, ciekawego.. To, ze sa to ludzkie ciala a nie repliki troche mnie przeraza, ale chociaz wiem, ze jest 100% oryginal i moge sie czegos dowiedziec i zobaczyc jak to wyglada naprawde. Jedyne czego nie popieram to zabieranie dzieci na ta wystawe. Ja jak ialam 5lat to wiedzialam gdzie mam serduszko, a nie co to jest uklad limfatyczny :zdziwko: Tym dzieciakom tylko beret poryją! Najpierw trzeba nauczyc sie z ksiazki, jak sie ma pojecie to mozna ogladac na zywo, to co sie zna, ale tylko z filmu/podrecznika.
p.s. tez slyszalam, ze fabryka cial miala byc w PL, ale za tym akurat nie jestem. Niemcy maja z tego hajs to niech u siebie buduja fabryki.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 11:53 
Forumowicz

byłem, widziałem i jak dla mnie to jest chore :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 13:37 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Trupy i jatki od zawsze byly rozrywką, nue ma trupa telewizja nie przyjedzie, jest wypadek to sie korek robi bo se ludzie chca popatrzeć itd. itd.

slowo GALA pochodzi od staroagielskiego slowa oznaczającego egzekucje... i tyle w temacie

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 16:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
KotSylwester napisał(a):
źródło:http://warszawa.naszemiasto.pl/wydarzenia/962657.html
Oto artykuł:
Ciała są prawdziwe. Jak zarzekają się organizatorzy - wszystkie pozyskane są za zgodą zmarłych. Zwłoki są na stałe zakonserwowane metodą tzw. ugumowienia. Wodę i tłuszcz zastąpiono acetonem i masami plastycznymi (m.in. gumą silikonową, poliestrami i żywicą epoksydową).

Ekspozycja budzi coraz więcej kontrowersji. Głównym problemem jest pytanie, skąd pochodzą ciała. Organizator wystawy "Bodies... The Exhibition" zapewnia, że należały one do osób, które zmarły w Chinach śmiercią naturalną i zgodnie z prawem. Nie wiedzą jednak, kim byli ci ludzie. Zachodnie media donoszą, że ciała należą do zabitych chińskich więźniów politycznych.
http://www.rynekzdrowia.pl/Prawo/Wystaw ... 877,2.html

pomijajac wzgledy etyczne bo to calkowicie inny temat moim skromnym zdaniem w calej tej wystawie nie chodzi o wzgledy edukacyjne tylko i wylacznie finansowe

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 01:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
CZECHU napisał(a):
pomijajac wzgledy etyczne bo to calkowicie inny temat moim skromnym zdaniem w calej tej wystawie nie chodzi o wzgledy edukacyjne tylko i wylacznie finansowe

A pomyślałeś na co są przeznaczone te pieniadze ?
Zapewne na dalsze Badania naukowe..

Uważam, że niema tu nic niezgodnego z prawem, ludzie którzy "uczestnicą" w tej wystawie, zgodzili się oddać swoje zmarłe ciało, dla nauk..
A z takiej lekcji można bardzo dużo wynieść, teoria z książki to nie wszystko zobaczyć coś na żywo to całkiem co innego..
W 100% popieram. :ok:

Check my 5er; viewtopic.php?f=6&t=80673 :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 01:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
CobraKlb napisał(a):
"uczestnicą" w tej wystawie, zgodzili się oddać swoje zmarłe ciało
jestes tego pewien ?

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 02:08 
Częsty bywalec

CZECHU napisał(a):
jestes tego pewien ?

Tak inaczej w inych krajach ta wystawa niebyłaby już napewno dopuszczona, i nieoberzałoby jej 11 mln ludzi :P

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 07:57 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
CobraKlb napisał(a):
Zapewne na dalsze Badania naukowe..

Oj zapewne :rotfl: :rotfl:

CobraKlb napisał(a):
nieoberzałoby jej 11 mln ludzi

Jedzmy kupę, miliardy much nie mogą się mylić - to musi być dobre!

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 09:23 
Częsty bywalec

Kyokushin napisał(a):
Jedzmy kupę, miliardy much nie mogą się mylić - to musi być dobre!

Dobrze wiesz że nie o to mi chodzi...
Skoro tak dużo ludzi to obejrzało, to i pewnie w innych krajach byly podejmowane kroki prawne, i napewno pokaz niezostałby puszczony w dalszy obieg..

A inwestycja napewno jest dochodowa, a każdy mowi o zarobieniu pieniędzy na tej wystawie, to pomyślcie czy Ci ludzie którzy To stowrzyli Prosili sie o pieniądze od inneych? ( no najwyżej od państwa :P )

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 11:43 
Byłem wczoraj na tej wystawie. Wcześniej czytałem to co Kot wkleił, posty Kyo...

Znajomi mówią, że fee jak ja na to mogłem pójść itd.

...co się okazuje?

Jaka kurna zabawa ciałem ludzkim? Jak to ma być chore? Badania zwłok po morderstwach to też? Gdyby nie "bawiono się" zwłokami, anatomia by leżała. Bo niby jak ludzie kiedyś mieli aparaturę, żeby poznać co do czego jak wygląda?

Po tym, co tu widziałem, na fotkach, tj. facet co w piłkę gra itd. faktycznie, spodziewałem się, że to może być "niesmaczna sztuka", coś jak sztuka Hasiora, tymczasem takich ludzików jest może ze 5, czy 6, już nie pamiętam, w większości to opisane części ciała ludzkiego w przekrojach, do celów jak to wygląda w przekrojach. Opisane co jak działa, do czego służy, podpisane części.

Ja tam sztuki ŻADNEJ nie widziałem, oprócz innej niż na biologii w szkole średniej- lekcji anatomii.

Warto było to zobaczyć, ja np. cały czas siedzę w technice i taki odchamiacz mi się przydał, ciekawych rzeczy się dowiedziałem, a oprócz tego uważam, że każdy inteligentny człowiek powinien raz na jakiś czas zająć się dyscypliną inną, niż tą, co ma na co dzień, dla rozwijania umysłu, ale też warto było pójść, żeby móc się wypowiedzieć, jakie to głupoty ludzie wypisują o tej "wystawie" :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 11:54 
Administrator

Fryderyk wyszedł na zewnątrz :D

I jak było za drzwiami akademika, widzę że się podobało? :D

Jak pisał Boogie, jatki zawsze były rozrywką. Czy odchamiającą? Tu można polemizować.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1