BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 11:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ITD - czyli gnoić gnojków
PostNapisane: 18 stycznia 2013, 23:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 316i Compact
Kod silnika: M43TUB19
sirek napisał(a):
Polowania na kierowców ciąg dalszy - :zdegustowany: http://moto.onet.pl/1674824,1,koniec-up ... ml?node=13

"Bezwzględna walka prędkości" hahahaha :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Naczytał się Nowak książek (u Lisa piknie cytował) to teraz będzie "uspokajał kierowców" poprzez SANNR
SANNR i pijani kierowcy :rotfl:
A ten jego pomagier (po lewej) się nieźle zapowietrzył :rotfl:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 01:29 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
A zdarzyło Wam się, żeby policjant "dbający o bezpieczeństwo" sprawdził Wam stan ogumienia, oświetlenia? Mi nigdy. Ważne, żeby zapakować do radiowozu i wlepić mandat za cokolwiek i puścić człowieka dalej.

Ostatnio dostałem mandat za zakaz wyprzedzania. Fakt, że znak stał, a ja go nie zauważyłem, ale kto by się spodziewał go na dwópasmówce? :zdziwko:

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 14:41 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
StreetFire7 napisał(a):
żeby policjant "dbający o bezpieczeństwo" sprawdził Wam stan ogumienia, oświetlenia? Mi nigdy.

Mi tak. Jak miałem E36 sprawdzał mi całe auto i szukał, nie bardzo miał do czego się przyczepić to przyczepił się do opon, jedna zbliżała się do znacznika w jednym miejscu, chciał mi zabrać dowód, ale akurat miał wezwanie do wypadku... i mnie puścił.
Oczywiście nie chodziło tu o bezpieczeństwo, tylko był złośliwy i sugerował łapówkę.

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 14:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
StreetFire7 napisał(a):
A zdarzyło Wam się, żeby policjant "dbający o bezpieczeństwo" sprawdził Wam stan ogumienia, oświetlenia? Mi nigdy.

Mi sprawdzali wszystko raz, łącznie z komorą silnika, lampkami podświetlenia rejestracji, amotyzatory, dosłownie wszystko. Nigdy na przeglądzie w żadnym aucie nie miałem takiego czegoś. A na tylne opony to zerkają prawie zawsze... BMW.

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 15:43 
deejeys napisał(a):
StreetFire7 napisał(a):
A zdarzyło Wam się, żeby policjant "dbający o bezpieczeństwo" sprawdził Wam stan ogumienia, oświetlenia? Mi nigdy.

Mi sprawdzali wszystko raz, łącznie z komorą silnika, lampkami podświetlenia rejestracji, amotyzatory, dosłownie wszystko. Nigdy na przeglądzie w żadnym aucie nie miałem takiego czegoś. A na tylne opony to zerkają prawie zawsze... BMW.

Amortyzatory ? :zdziwko: Chciał się czepić i zrobić wynik jak oni to mówią. Ale to już przegięcie . :faint:

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 16:08 

Wielokrotnie miałem sprawdzane ogumienie, światła ba sprawdzali mi ręczny a nawet luzy na kierownicy :) Od tego jest drogówka mają R na drzwiach. Nie znają się na daktyloskopi podobnie jak prewencja na sprawach drogówki.

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 16:19 

Zdziwiliście mnie. U mnie się kończy co najwyżej na obejrzeniu blach i naklejki rejestracyjnej. Czasem pan władza każe otworzyć bagażnik i zapyta o gaśnicę.

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 18:04 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
sirek napisał(a):
deejeys napisał(a):
StreetFire7 napisał(a):

Amortyzatory ? :zdziwko: Chciał się czepić i zrobić wynik jak oni to mówią. Ale to już przegięcie . :faint:

No i wtedy do kierunków się doczepili, a wcześniej chcieli za brudną rurę od IC :oczami:

KotSylwester napisał(a):
Od tego jest drogówka mają R na drzwiach. Nie znają się na daktyloskopi podobnie jak prewencja na sprawach drogówki.

A mi taki przegląd zafundowało nieoznakowane mondeo.

StreetFire7 napisał(a):
Czasem pan władza każe otworzyć bagażnik i zapyta o gaśnicę.

Czasem? Mi prawie zawsze bagażnik sprawdzają, raz nawet zaglądali pod dywaniki :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ano wszystko zależy...

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 18:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
Mi jakoś jeszcze nigdy nie sprawdzili,ani opon ani gaśnicy nawet xenonu.auta nawet palcem żaden nie dotkną,dowód raz na 5 kontroli,a jak juz coś naskrobałem to zawsze podobna gadka.''i jak będzie ?'' no jak,jak... Pisać!!. zawsze mnie korci powiedzieć że wole zapłacić 500 niż wam dać 200.

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 18:40 

Raz miałem taką kontrolę w nocy w Kielcach, ale to policja kryminalna i szukali konkretnych rzeczy więc tego nie liczyłem. Trzymali nas dobrą godzinę. Ciuchy, portfele, telefony, wsjo...

Co do drogówki, to na prawdę nawet raz się nie czepili samochodu, zawsze chodziło o ukaranie. Z resztą jeden policjant przy wypisywaniu mandatu powiedział wprost, że ma taką robotę i jak odnotuje upomnienie, a nie mandat, to się podłoży za mnie. Całe szczęście był w porządku i wypisał 100 zł bez punktów za "rzekomy" brak gaśnicy.

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 18:49 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Nightfox napisał(a):
dowód raz na 5 kontroli

:szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok:

Mi za każdym razem, za VIN dwa razy przez słuchawkę słyszałem jak rzucał... Na kielichu też raz sprawdzali :rotfl:

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 19:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
Mi nigdy nie sprawdzali nic, oprócz dokumentów i trzeźwości i tyle było kontroli. A gaśnicy nie mam. Nigdy mnie żaden za zapytał czy mam czy nie. :hyhy:

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 23:11 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Co do tematu - kolejna akcja doraźna, zresztą nie pierwsza i nie dotyczy to tylko motoryzacji. Niestety, sytuacja związana m.in. z polskimi drogami jest skomplikowana i złożona. Źródeł problemów jest wiele, m.in.
- brak edukacji uczestników ruchu i posiadania wiedzy z zakresu przepisów i realnych problemów ruchu (zwłaszcza dotyczy to np. pieszych i rowerzystów, ale nie tylko),
- brak umiejętności uczestników ruchu (jako wynik m.in. kursów nauki jazdy)
- stan infrastruktury drogowej, która mimo popraw wciąż pozostawia wiele do życzenia,
- projektowanie (np. usytuowanie przejść dla pieszych, skrzyżowań, wjazdów) i oznakowanie dróg (bezsensowne, zbyteczne, brakujące),
- mentalność ludzi (działająca w dwie strony zresztą),
- pewnie kilka by się jeszcze znalazło.

Tak więc ciężko jest tak ogólnie oceniać działania ITD, są lepsze i gorsze strony. Z moich obserwacji jednak wynika, że ogólnie ludzie w ostatnim czasie zwolnili, ale płynność ruchu na tym nie ucierpiała. Oczywiście nie popieram wszystkich ograniczeń, bo niektóre są ustawione chyba w wyniku chybił trafił albo "dajmy to co zostało w magazynie".
Moim zdaniem, dobrym pomysłem byłyby np. szkolenia z zakresu przepisów dajmy na to, w TVP w okolicach wiadomości? Wielu ludzi w ogóle nie zna PoRD lub dawno go nie czytało, a dzięki temu może chociaż część byłaby bardziej świadoma i odpowiedzialna na drodze.

Pozdrawiam ;)

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 23:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
StreetFire7 napisał(a):
Czasem pan władza każe otworzyć bagażnik i zapyta o gaśnicę.

Czasem? Mi prawie zawsze bagażnik sprawdzają, raz nawet zaglądali pod dywaniki :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ano wszystko zależy...[/quote]

A wiecie że nie mogą od tak sobie kazać otworzyć bagażnika?
Nie mamy obowiązku pokazywać co przewozimy, jak już pokażemy to możemy rządać wypisania protokołu przeprowadzonej czynności który musi byc później podpisany przez prokuratora.

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 23:43 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
A wiesz, że policjant w trakcie kontroli może się Twoim autem przejechać? ;)

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 20 stycznia 2013, 05:43 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Kyokushin napisał(a):
Ktoś stwierdził, że optimum to 90 i nikt na świecie poza tym krajem i wschodem większego problemu z tym nie ma.

No i poza paroma idiotycznymi krajami jak Naziszwajcaria nikt nie ma problemu z jazdą +10 ;) Nie sama prędkość jest ważna tylko jej niedostosowanie do warunków (serio) :D

Owad napisał(a):
A co jest niebezpiecznego z jeździe powiedzmy 100km/h na prostej poza zabudowanym??? bo ja nie widze niczego niebezpiecznego.....

Mało kto widzi, ustawodawca wszak też coś na ten temat napisał - Art. 129h, par 5, ust 3 ustawy PoRD.

Kyokushin napisał(a):
Oczywiście że chodzi o załatanie budżetu, ale jak skutkiem ubocznym ma być poprawa bezpieczeństwa, a ona nastąpi i jest to oczywista oczywistość, to jestem za.

Nie no, przestańcie wypisywać bzdury o łataniu budżetu. Z czym do ludzi? To są jakieś marne grosze w porównaniu do deficytu. Jakby naprawdę chcieli to zmniejszyć (co uważam że powinni zrobić) to by się zabrali za to co jest problemem po stronie wydatków: emerytury (przez co rozumiem podniesienie wieku emerytalnego, redukcję świadczeń i podwyższenie składek) i edukacja (likwidacja publicznych szkół, ze względu na strukturę demograficzną i tak nieunikniona). Do tego obsługa długu no ale tu już z pustego się nie naleje więc trzeba też po stronie przychodów zadziałać. Jak myślicie z czego by było więcej kasy - z totalnej kontroli ruchu drogowego czy z wprowadzenia podatku katastralnego?

Bloody napisał(a):
Kyo, z fotoradarami jest ten problem, że ich stawianie to zaczynanie od dupy strony.

Dalej zdaje się nawiazałeś do poprawy jakości dróg, nie sposób się nie zgodzić ale jak się przypomni taki kraj jak Francja to jednak trochę to wprowadza dysonansu.

Bloody napisał(a):
Myślisz, że taka osoba, która po 2tyg dostanie fotkę zacznie jeździć wolniej? No ni chu chu...

Mechanizm jest taki że jak nie będziesz znał dnia i godziny to wszędzie się będziesz pilnować z przepisami.

Bloody napisał(a):
Kyo, budowa drogi to też zysk, tylko w długofalowej perspektywie Zysk nie przyjdzie za rok, a za 10-15 lat, przede wszystkim dzięki zaoszczędzonemu czasowi, mniejszym kosztom spowodowanym przez wypadki, mniejszej ilości spalonego paliwa itp itd. Do tego dodatkowe miejsca pracy i inne.

Moja wizja jest bardziej pesymistyczna. Otóż uważam że już i tak mamy zbyt rozbudowaną infrastrukturę (to ogólnie szerszy problem decentralizacji) i jej dalsza _rozbudowa_ (nie mylić z przebudową na pewną skalę, ale tu już się fotoradary łapią jako element układanki) i dalej _utrzymanie_ to mega wydatek którego możemy nie uciągnąć (napisałbym że nie uciągniemy ale nie chcę być złym wieszczem).

Gumiś napisał(a):
Bo ostatnimi laty w podejściu policji się trochę zmieniło. I naprawdę rzadko można ich spotkać przyczajonych za krzakiem na długiej, równej prostej.

+1. Ta formacja to jedyna z mudurówki o której raczej dobre rzeczy jestem w stanie powiedzieć ;)

mr18 napisał(a):
Podobnie na DK nr 8, zlikwidowano fotoradar w miejscu gdzie jest szkoła i przejście dla pieszych

Ha, to jest w ogóle ciekawostka, tydzień temu jechałem DK8 (odcinek mazowiecki) po 2 latach przerwy i ponad połowy fotoradarów, które znałem na pamięć i które uważam za bardzo potrzebne tam, NIE MA! A potem w gazetach czytam że wszędzie fotoradary stawiają :wstyd:

deejeys napisał(a):
Mi za każdym razem, za VIN dwa razy przez słuchawkę słyszałem jak rzucał... Na kielichu też raz sprawdzali

Bo ty pechowy jakiś jesteś. Nie nosisz bluzy JP czasem? ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 20 stycznia 2013, 09:35 

Skoro auto było nieoznakowane to chyba logiczne że R na drzwiach nie będzie mieć bo już nie byłoby nieoznakowane, prawda ;)

PostNapisane: 20 stycznia 2013, 10:59 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
maaaad napisał(a):
A wiesz, że policjant w trakcie kontroli może się Twoim autem przejechać?

U mnie nikt poza mną moją nie jeździ. On tymbardziej :suchy: Prędzej by się zesrał.

Tomek napisał(a):
Bo ty pechowy jakiś jesteś. Nie nosisz bluzy JP czasem?

Nie po prostu żal im dupe sciska i tyle, może faktycznie chodzi o bluzę? Bo bluzy tommiego to za drogie dla nich i na pewno złodziej :rotfl:

PostNapisane: 20 stycznia 2013, 13:30 
Forumowy terrorysta

KotSylwester napisał(a):
Wielokrotnie miałem sprawdzane ogumienie, światła ba sprawdzali mi ręczny a nawet luzy na kierownicy :) Od tego jest drogówka mają R na drzwiach. Nie znają się na daktyloskopi podobnie jak prewencja na sprawach drogówki.

R na drzwiach to drugorzędna sprawa. Prawo o ruchu drogowym, mowa jest o policji, a nie policji drogowej

Cytuj:
Dział V
Kontrola ruchu drogowego
Rozdział 1
Uprawnienia Policji i innych organów
Art. 129.
1. Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ru-chem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji.
2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:
(...)

i dlatego też do kontroli drogowej zatrzymuje patrol pieszy, zatrzymują nieoznakowani itd.

StreetFire7 napisał(a):

Co do drogówki, to na prawdę nawet raz się nie czepili samochodu, zawsze chodziło o ukaranie. Z resztą jeden policjant przy wypisywaniu mandatu powiedział wprost, że ma taką robotę i jak odnotuje upomnienie, a nie mandat, to się podłoży za mnie. Całe szczęście był w porządku i wypisał 100 zł bez punktów za "rzekomy" brak gaśnicy.

Warto miec dyktafon (owszem wydatek, ale mniej wypic, mniej sie bawic i mozna kupic), mówiac to policjant sam sie podłożył.

Co do sprawdzenia stanu tech, niektóre elementy mogą spr wizualnie typu pęknięta szyba itd, a inne tylko odpowiednimi urządzeniami np głośnosc wydechu. Z luzem kierownicy czy amortyzatorami to już kabaret.

Pół zartem, pół serio. Władza ze swego nie zapłaci, wiec robi skok na kase,m.in. po to, żeby opłacić swoje stołki, nie szukając daleko min. fin. ma 8 zastępców. Czyli na te 9 osób miesieczne wynagrodzenie to ponad 100 tys zł, rocznie z 13stką dobrze ponad 1 mln zł ,przypomne, mowa tylko o 9 osobach. A oni maja swoich zastepców itd :rotfl:

Tytuł: Re: ITD - czyli gonić darmozjadów
PostNapisane: 20 stycznia 2013, 14:57 

Tomek napisał(a):
Ha, to jest w ogóle ciekawostka, tydzień temu jechałem DK8 (odcinek mazowiecki) po 2 latach przerwy i ponad połowy fotoradarów, które znałem na pamięć i które uważam za bardzo potrzebne tam, NIE MA! A potem w gazetach czytam że wszędzie fotoradary stawiają

Podobna sytuacja na tzw. starej dwójce, czyli DK92 z Poznania do Wrześni Wlkp. dwa pasy w obydwie strony. Kiedyś fotoradar stał na każdej krzyżówce, teraz zostały chyba z dwie sztuki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1