BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 10:31 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Tu http://www.testfreaks.co.uk/digital-cam ... hare-z915/ masz testy i oceny. Moim zdaniem, wypadł całkiem przyzwoicie, aczkolwiek nie wiem, co masz obecnie ;-)
Boogie napisał(a):
Ja uważam, że plynne przejście w trakcie trwania sprawy nie jest możliwe, choćby ze względu na inny tryb zalatwiania spraw.

Nie jestem pewien w tej kwestii, ale żaden przepis tego nie reguluje. Wiem o co Ci chodzi - przykład: sprzedawca wysłał aparat do naprawy, a tu mu klient nagle zmienia stanowisko i na podstawie niezgodności domaga się wymiany na nowy (bo ma takie prawo). No ale cóż, takie ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej. Instytucja konsumenta i niezgodności towaru z umową została właśnie wprowadzona po to, żeby chronić słabszego (czyt. konsumenta) przed silniejszym (przedsiębiorcą). BTW - jest to implementacja unijnej dyrektywy.
Boogie napisał(a):
No i w tym wypadku, zdaje sie sklep nie wydal oświadczenia czy uznaje reklamacje, czy nie co będzie robil, a to musi być zrobione w ciągu 14 dni od daty zlozenia reklamacji - w sposób ustalony (wymuszony niejako) przez zglaszającego - list plecony, faks.

Zgadza się, dlatego trzeba się wyraźnie powołać na niezgodność towaru z umową. A forma zgłoszenia w ustawie nie jest przewidziana (np. pisemna pod rygorem nieważności), więc teoretycznie dopuszczalne jest zgłoszenie w każdej formie, byle by oświadczenie doszło do adresata. Ale fakt, najlepiej na piśmie, listem poleconym, z potwierdzeniem odbioru. Wtedy mamy pewność, kiedy reklamacja dotarła.

One redline a day keeps a mechanic away.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 11:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
Wcześniej miałam 8612IS, więc propozycja jest na lepszy. Napisali że wymiana na nowy. Odpisałam im, że jeśli faktycznie jest nowy (oni ciagle w e-mailach mylą zastępczy z nowym i wymianą) to jestem w stanie zaakcptować taką propozycję.

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 09:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
Wymienili, na ten lepszy, ale jak się okazuje jest "nowy" czyli inny niż mój, czyli, czyli, czyli po naprawie. Ok...już nie chce mi się szarpać. Suma sumarum i tak jestem na plus! Wyjdzie w praniu.

Bardzo dziękuję Maaaad'owi za pomoc!!!! Kusiki :) :ok: :super:

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1