Tu
http://www.testfreaks.co.uk/digital-cam ... hare-z915/ masz testy i oceny. Moim zdaniem, wypadł całkiem przyzwoicie, aczkolwiek nie wiem, co masz obecnie
Boogie napisał(a):
Ja uważam, że plynne przejście w trakcie trwania sprawy nie jest możliwe, choćby ze względu na inny tryb zalatwiania spraw.
Nie jestem pewien w tej kwestii, ale żaden przepis tego nie reguluje. Wiem o co Ci chodzi - przykład: sprzedawca wysłał aparat do naprawy, a tu mu klient nagle zmienia stanowisko i na podstawie niezgodności domaga się wymiany na nowy (bo ma takie prawo). No ale cóż, takie ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej. Instytucja konsumenta i niezgodności towaru z umową została właśnie wprowadzona po to, żeby chronić słabszego (czyt. konsumenta) przed silniejszym (przedsiębiorcą). BTW - jest to implementacja unijnej dyrektywy.
Boogie napisał(a):
No i w tym wypadku, zdaje sie sklep nie wydal oświadczenia czy uznaje reklamacje, czy nie co będzie robil, a to musi być zrobione w ciągu 14 dni od daty zlozenia reklamacji - w sposób ustalony (wymuszony niejako) przez zglaszającego - list plecony, faks.
Zgadza się, dlatego trzeba się wyraźnie powołać na niezgodność towaru z umową. A forma zgłoszenia w ustawie nie jest przewidziana (np. pisemna pod rygorem nieważności), więc teoretycznie dopuszczalne jest zgłoszenie w każdej formie, byle by oświadczenie doszło do adresata. Ale fakt, najlepiej na piśmie, listem poleconym, z potwierdzeniem odbioru. Wtedy mamy pewność, kiedy reklamacja dotarła.