Koszt dzierżawy to około 50-100zł miesięcznie.
Nie wiem jaki jest koszt zakupu nigdy się tym nie interesowałem terminale lubią płatać figle i zawsze wygodniej wezwać serwisanta od właściciela terminala.
Unikaj terminali działających przez tel stacjonarny bardzo wolno działają a dodatkowo generują dodatkowe koszty za połączenie czasem 2-3razy nawet do jednej transakcji (u mnie przy tym terminalu rachunek tel był wyższy ok 300zł)
Prowizję zależnie od rodzaju karty i od umowy jaką podpiszesz od 1.4 do ok 2%.
Czy się opłaca to zależy od działalności jaką prowadzisz i jaką masz marże.
U mnie średnia marża wynosi około 5% więc jak 2% oddajesz jako prowizję to bardzo dużo ale to jest na zasadzie takiej,że jak nie masz terminala to 50% tych klientów którzy chcą zapłacić kartą zapłaci gotówką a drugie 50% pójdzie do konkurencji.
W dzisiejszych czasach ludzie są tak nauczeni,że wszędzie można płacić kartą ja jestem tego przeciwnikiem nie mam w ogóle karty głównie ze względu na to,że wiem jak to wygląda od drugiej strony a dodatkowo czasem bywa tak,że w banku mają awarię a klient nie ma ani złotówki przy sobie tylko kartę i wtedy jest problem.
Płaci się prowizję za to,że bank obraca twoimi środkami chora sprawa.
Często banki wciskają ludziom darmowe karty debetowe z limitem 2-3tyś ale karta jest darmowa pod warunkiem,że przynajmniej raz w miesiącu jej użyjesz i zrobisz obrót np 500zł. Super interes dla banku 2% miesiecznie co daje 24% rocznie klient się cieszy bo ma darmowy debet a płacą właściciele terminali
Pieniądze z transakcji z poprzedniego dnia masz na koncie następnego zazwyczaj koło 13-14 chyba,że wypada weekend to pieniądze z piątku soboty i niedzieli dostajesz dopiero w poniedziałek a jak są długie weekendy czasem bywa tak,że dział obsługi terminali nie wyrabia się w pierwszym pracującym dniu po weekendzie i przelew dostajesz kolejnego np wolny jest piątek sobota niedziela poniedziałek to pieniądze za czw,pt,sob,nd,pon dostaniesz dopiero w środę warto o tym pamiętać jak w obrocie kartami są spore sumy to potrafi być problematyczne.