BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Terminal płatniczy w firmie.
PostNapisane: 14 września 2011, 19:49 
Zastanawiam sie nad takim czyms u siebie w firmie.

Ma ktos kontakt z terminalami?

Jakie sa oplaty?
Lepiej Kupic czy placic za dzierzawe?
Od czego zalezy wysokosc oplaty?
Rozumiem ze od kazdego rachunku jest prowizja, jak duze sa prowizje?

Lepiej gprs czy moze np po LAN-ie (podobno sa szybsze)?

W necie juz sie naczytalem o tym ale chcialbym zasiegnac opini ludzi ktorzy maja z tym kontakt. Moze ktos z was nie mial i zanstalował i co potem? Jakie odczucia? Koszta was powalily a moze odwrotnie, obroty w firmie wzrosly?

Czy powinienem wiedziec jeszcze o czyms?

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Tytuł: Re: Terminal płatniczy w firmie.
PostNapisane: 14 września 2011, 20:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Koszt dzierżawy to około 50-100zł miesięcznie.
Nie wiem jaki jest koszt zakupu nigdy się tym nie interesowałem terminale lubią płatać figle i zawsze wygodniej wezwać serwisanta od właściciela terminala.
Unikaj terminali działających przez tel stacjonarny bardzo wolno działają a dodatkowo generują dodatkowe koszty za połączenie czasem 2-3razy nawet do jednej transakcji (u mnie przy tym terminalu rachunek tel był wyższy ok 300zł)
Prowizję zależnie od rodzaju karty i od umowy jaką podpiszesz od 1.4 do ok 2%.
Czy się opłaca to zależy od działalności jaką prowadzisz i jaką masz marże.
U mnie średnia marża wynosi około 5% więc jak 2% oddajesz jako prowizję to bardzo dużo ale to jest na zasadzie takiej,że jak nie masz terminala to 50% tych klientów którzy chcą zapłacić kartą zapłaci gotówką a drugie 50% pójdzie do konkurencji.
W dzisiejszych czasach ludzie są tak nauczeni,że wszędzie można płacić kartą ja jestem tego przeciwnikiem nie mam w ogóle karty głównie ze względu na to,że wiem jak to wygląda od drugiej strony a dodatkowo czasem bywa tak,że w banku mają awarię a klient nie ma ani złotówki przy sobie tylko kartę i wtedy jest problem.
Płaci się prowizję za to,że bank obraca twoimi środkami chora sprawa.
Często banki wciskają ludziom darmowe karty debetowe z limitem 2-3tyś ale karta jest darmowa pod warunkiem,że przynajmniej raz w miesiącu jej użyjesz i zrobisz obrót np 500zł. Super interes dla banku 2% miesiecznie co daje 24% rocznie klient się cieszy bo ma darmowy debet a płacą właściciele terminali :zly:
Pieniądze z transakcji z poprzedniego dnia masz na koncie następnego zazwyczaj koło 13-14 chyba,że wypada weekend to pieniądze z piątku soboty i niedzieli dostajesz dopiero w poniedziałek a jak są długie weekendy czasem bywa tak,że dział obsługi terminali nie wyrabia się w pierwszym pracującym dniu po weekendzie i przelew dostajesz kolejnego np wolny jest piątek sobota niedziela poniedziałek to pieniądze za czw,pt,sob,nd,pon dostaniesz dopiero w środę warto o tym pamiętać jak w obrocie kartami są spore sumy to potrafi być problematyczne.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 września 2011, 20:22 
Czy sa jakies progi od ktorych zalezy czy to bedzie 1,4 czy 2 %?

PostNapisane: 14 września 2011, 20:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
LeSiO napisał(a):
Czy sa jakies progi od ktorych zalezy czy to bedzie 1,4 czy 2 %?

W moim przypadku zależy to tylko od rodzaju karty płatniczej i chyba wszędzie tak jest nie mam żadnych progów. Średnio prowizja wychodzi około 1,7% ale często klienci,którzy kupują większą ilość używają kart debetowych a od nich oprocentowanie jest największe właśnie.
Jakieś jaja były też z american express ale dokładnie już nie pamiętam o co chodziło coś na zasadzie 2,5% prowizji a dodatkowo czekało się 3-4tygodnie na przelew kasy ale jak to jest teraz nie wiem bo takich kart nie honorujemy już w wielu punktach tak jest z kartami AE.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1