BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 07:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomiary, wyniki i wykresy z GPS
PostNapisane: 11 listopada 2011, 20:03 
Witam. Szukałem takiego tematu ale jakoś wszystkie podobne odnosiły się do linków z programami do pobrania, albo z wynikami pomiarów z konkretnych programów. Nie wiem poco się tak ograniczać, skoro można zrobić jeden temat i wrzucać do niego wszelkie pomiary z wszelkich urządzeń i programów z najróżniejszych pojazdów. To dobra perspektywa zwłaszcza, że na tym forum często powstają spięcia na pograniczu różnych opinii dotyczących przyśpieszania danych pojazdów, różnic między danymi katalogowymi, bądź tymi ze stronek, a rzeczywistością itd. Teraz wiele osób posiada nawigację, lub telefon w nią wyposażony, jest sporo aplikacji służących tym celom i stosunkowo dokładne pomiary tych parametrów są dla wielu osób w zasięgu ręki. Nie trzeba ograniczać się do nagrywania zegarów komórką aby uzyskać wynik przyśpieszenia, nie wspominając już o takich pomiarach jak czas przejazdu na 1/4 mili... A skoro mając gps i odpowiednie oprogramowanie można zweryfikować swoje słowa to niech będę tutaj pierwszy który to uczyni :)

Oto pomiary zrobione przy pomocy programy RaceChrono (bardzo polecam) z przyśpieszenia od 0-100km/h w BMW e46 328Ci. Na wstępie jednak muszę zaznaczyć, że odbywały się one na zimowych oponach i na gładkim asfalcie, przez co byłem zmuszony ruszać z 3 tyś. rpm. w obawie o utratę przyczepności na starcie, podczas gdy w lecie, na letnim ogumieniu startuję z 4 tyś. rpm. A zatem jestem przekonany, że nawet jeśli urządzenie przekłamywałoby o te 0,1-0,2 sek. to i tak jestem w stanie poprawić ten wynik w korzystniejszych warunkach.

A więc przedstawiam parę przykładowych pomiarów:

Obrazek

Linia przyśpieszenia wygląda całkiem przyzwoicie, jednak wynik taki sobie biorąc pod uwagę dane katalogowe - 8.1s.

Obrazek

Tutaj natomiast przełożenie z 1 na 2 trwało chyba trochę zbyt długo, albo była jakaś utrata przyczepności przy zmianie biegu, co dokładnie widać na wykresie przy około 60-70km/h, ale mimo wszystko wynik już sporo lepszy - 7.66s.

Obrazek

No i najlepszy wynik z testu, świetny start, błyskawiczna zmiana biegu co zaowocowało prawie idealną, jednostajną linią przyspieszenia, no i 7,01s. do 100km/h :)

Od razu mówię, że wykręcenie tego wyniku nie było łatwe i wymagało paru prób. I tak jak napisałem na początku - sądzę, że jestem w stanie nawet poprawić ten wynik na letnim ogumieniu i może trochę innym asfalcie. W tym miejscu pozdrawiam wszystkich tych którzy pisali mi na tym forum, że w żadnym aucie nie byłbym w stanie nawet zbliżyć się z przyśpieszeniem do danych katalogowych :10:

No i na koniec prawdziwa wisienka :rotfl: Coś czego wielu na tym forum do tej pory nie może mi zapomnieć - porównanie przyśpieszenia podczas kręcenia silnika do obrotów tuż przed odcięciem z kręceniem do około 6100 rpm.:

Obrazek

I zbliżenie:

Obrazek

Na pierwszej krzywej (ta ciemniejsza) zmiana biegu w około 8s. i gaz odpuszczony w 10s. na drugiej zmiana w około 9s. Końcowy przebieg krzywej każdy widzi, jak i to która z nich biegnie wyżej po wrzuceniu trzeciego biegu... Każdy wnioski wyciągnie sobie sam. Ja tylko dodam, że robiłem parę takich pomiarów i w najlepszym przypadku krzywe te po wrzuceniu "trójki" pokrywały się, więc rozstrzyganie sensu stosowania takich zabaw z odcinkom pozostawiam innym :)

Ostatnio edytowano 11 listopada 2011, 21:01 przez Zakov, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł: Re: Pomiary, wyniki i wykresy z GPS.
PostNapisane: 11 listopada 2011, 20:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
wykresów nie mam, ale tylko takie coś. Po więcej info co do programu pomiarowego to Deejeys pytać. (zaraz pewno swoje wrzuci :hyhy: )

2011-10-03 20:12

0-96 km/h: 6,7 s

0-10 km/h: 0,5 s
0-20 km/h: 1,1 s
0-30 km/h: 1,6 s
0-40 km/h: 2,1 s
0-50 km/h: 2,8 s
0-60 km/h: 3,6 s
0-70 km/h: 4,5 s
0-80 km/h: 5,4 s
0-90 km/h: 6,2 s
0-100 km/h: 7,1 s
0-110 km/h: 8,1 s
0-120 km/h: 10,1 s

0-100 m: 6,3 s
0-200 m: 9,5 s

0-10 km/h: 1 m
0-20 km/h: 5 m
0-30 km/h: 10 m
0-40 km/h: 17 m
0-50 km/h: 26 m
0-60 km/h: 40 m
0-70 km/h: 58 m
0-80 km/h: 77 m
0-90 km/h: 98 m
0-100 km/h: 122 m
0-110 km/h: 154 m
0-120 km/h: 219 m

0-100 m: 90,9 km/h
0-200 m: 119,0 km/h

Peak: 122 km/h

0-60 mph: 6,8 s

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Pomiary, wyniki i wykresy z GPS
PostNapisane: 11 listopada 2011, 20:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Ja również wykresów nie mam i nie ma to sensu bo są nie czytelne.
Również używałem RaceChrono i program jest świetny jedyny minus to fakt,że nie można w jednym sprincie zmierzyć kilku parametrów np 0-100 0-200 1/4mili tylko trzeba mierzyć pojedyńczo chyba,że ja nie umiem a się da.
Ogólnie wychodzi mi to tak:
0-100 6,7s
0-160 14,3s
0-200 25,5s
100-200 18,5s
1/4mili 14,2s
Są to najlepsze czasy z kilkunastu startów,które udało się przynajmniej dwa razy powtórzyć tych pojedyńczych nie brałem pod uwagę bo mogę być błędne. Najlepszy czas 0-100 miałem 6,4 ale tylko raz więc go nie uznaję.

Apeluje o podawanie sensownych przyspieszeń a nie tylko 0-100 lub 0-120 bo nie jest to miarodajne.

PostNapisane: 11 listopada 2011, 20:44 
--==Mały==-- napisał(a):
program jest świetny jedyny minus to fakt,że nie można w jednym sprincie zmierzyć kilku parametrów np 0-100 0-200 1/4mili tylko trzeba mierzyć pojedyńczo chyba,że ja nie umiem a się da.

Da się. Ustawiasz pomiar np. od 0-100km/h, a program mierzy przy okazji inne przyśpieszenia które możesz później odczytać wchodząc w rezultaty danej sesji. Jest tam wiele ciekawych informacji, pokazuje nawet przejechaną trasę, możesz też porównywać wyniki poszczególnych prób.

PostNapisane: 11 listopada 2011, 20:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
A gdzie można pobrać ten program?

Ja jedyne dane jakie mam z GPS'a :

to trzy próby 0-100, dwa razy 7,9 i raz 7,8 (wobec 8 katalogowo)
nie startowałem z obrotów bo się sram o skrzynie (GM :/ )

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 11 listopada 2011, 20:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Faktycznie tylko muszę pokasować bzdurne testy które porobiłem bo on podaje wszystkie testy jakie mamy.

PostNapisane: 11 listopada 2011, 20:59 
Gumiś, http://www.racechrono.com/download/ :piwo:

PostNapisane: 11 listopada 2011, 21:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Mam Nokię E55 więc widzę że kiszka..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]