BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 12:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ogrzewanie podłogowe
PostNapisane: 1 października 2012, 19:17 
Zacna persona forum

szukam osoby która zamierza w niedalekiej przyszłości instalować ogrzewanie podłogowe w domku lub mieszkaniu. Chodzi o wymiane doświadczeń

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: ogrzewanie podłogowe
PostNapisane: 1 października 2012, 19:26 
E34 lover

kazio1919, pytaj o co Ci chodzi? Z chęci Ci doradzę.....

PostNapisane: 1 października 2012, 19:32 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
genialna sprawa jest zabezpieczenie podłogi aerożelami, ale nie wiem czy tutaj razem z ogrzewaniem się to robi

PostNapisane: 1 października 2012, 20:29 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Najważniejsza sprawą jest dobra izolacja od wylewki. Jeżeli chcesz mieć ogrzewanie takowe w kazdej chwili dostępne można je zrobic w jednej sieci z ciepłą wodą w kranach. O domu prywatnym mowimy rzeczy jasna?

PostNapisane: 1 października 2012, 20:32 
E34 lover

Benyy napisał(a):
Jeżeli chcesz mieć ogrzewanie takowe w kazdej chwili dostępne można je zrobic w jednej sieci z ciepłą wodą w kranach.

:szok: Benyy, rozwiń swoją myśl.....

PostNapisane: 1 października 2012, 20:36 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
hehe chyba chodziło o instalacje sanitarną po prostu w podłodze , jakieś szlaczki itp :D i będzie ciepło od rurek szło :D

PostNapisane: 1 października 2012, 20:44 
E34 lover

Pany... ogrzewanie podłogowe to ogrzewanie grawitacyjne co oznacza że woda w rurkach prowadzonych w podłodze, powinna być o stałej temp. 36-40 stopni C i ta temperatura powinna być utrzymana co najmniej 24h. Nie ma czegoś takiego że mi zimno to odkręcam i mam. Tak działają grzejniki a nie podłogówka. Podstawa to dwa oddzielne obiegi z kotła: 1. obieg na grzejniki 2. obieg na podłogówkę z układem mieszającym wodę i zaworem trójdrogowym. Pamiętajmy też że nie każda podłoga (np: parkiet) nadaję się do podłogówki. Nie każdy kocioł nadaje się do podłogówki.

Ostatnio edytowano 1 października 2012, 21:03 przez Kamil_, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 października 2012, 20:44 

Kamil nie pamiętam dokładnych schematów itd instalacji, ale wiem, że była ona zasilana tą samą ciepłą wodą co kran. Nie była ani moja budowa, ani mój projekt więc wiem tylko z tego co widziałem i słyszałem. Ogrzewanie podłogowe nie współgra z parkietami, deskami, panelami. Płytki, gumolit, wykładziny jak najbardziej. Osobiście uważam, że ogrzewanie podłogowe największy sens ma w łazienkach, przedpokoju i kuchni. Resztą to raczej zbędny bajer.

Ostatnio edytowano 2 października 2012, 05:45 przez Benyy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 października 2012, 20:57 

kawałek mojej pracy dyplomowej :P

Cytuj:
Aby instalacja taka działała poprawnie musi zostać prawidłowo wykonana. Pierwszym krokiem jest ułożenie na wyrównanym betonie folii polietylenowej jako izolacji przeciwwilgociowej. Należy ją wywinąć na ściany kilka centymetrów wyżej niż planowana wysokość wykończonej podłogi.
Następnie ułożyć należy izolację termiczną, która w tym przypadku będzie składała się dwu warstw. Pierwsza to styropian FS20 grubości 10cm, tak jak pierwotnie założono w projekcie. Drugą warstwę stanowi płyta styropianowa TACKER EPS100 038 (PS20) z folią metalizowaną, grubości 30mm. Produkowana jest ona w rolkach o wymiarach 1x5m. Wierzchnia folia spełnia rolę izolacji refleksyjnej, odbijającej promieniowanie cielne ku górze. Przy układaniu drugiej warstwy styropianu należy pamiętać o przesunięciu połączeń płyt, aby uniknąć mostków termicznych. Przy ścianach ułożyć trzeba ułożyć izolację brzegową, a przy powierzchniach podłogi o bokach większych niż 6m wykonać dylatacje ze specjalnych profili w celu uniknięcia zbyt dużych naprężeń w warstwie jastrychu, a co za tym idzie, spękań.
Kolejnym krokiem jest ułożenie rur ogrzewania podłogowego zgodnie z projektem opartym o elementy systemu KAN-therm. Przewidziano rury typu PE-Xc 18x2 ø18mm z osłoną antydyfuzyjną. Należy pamiętać aby długość jednej pętli nie była większa niż 120m. Wiąż się to ze stratą ciśnienia wody przy przewodzie o znacznej długości, oraz ze zbytnią stratą temperatury w końcowej części pętli. Przy ścianach zewnętrznych, oknach, należy zagęścić ułożenie rur, gdyż w tych miejscach występują mostki cieplne i temperatura tych rejonach jest zazwyczaj niższa. Rozstaw rur nie powinien być większy niż 30cm, gdyż istnieje prawdopodobieństwo, że odczuwalna będzie różnica temperatur w miejscu gdzie znajdować się będzie rurka, a pomiędzy nimi. Nie należy również układać ich gęściej niż 5cm, gdyż rozwiązanie nie będzie to efektywne, przyrosty cieplne nie będą bardziej odczuwalne. Omijać należy miejsc w których będą stały na trwałe meble czy urządzenia sanitarne, wanny, brodziki. Grzanie pod ich powierzchniami będzie nieefektywne, a dodatkowo istniej prawdopodobieństwo uszkodzenia rur przy ich mocowaniu. Rury mocuje się do styropianu za pomocą specjalnych spinek. Poszczególne pętle układa się i od rozdzielacza zasilania rurami poprzez poszczególne pomieszczenia i podłącza do rozdzielacza powrotu. Przy tym rozdzielaczu odcina się ją i mocuje do króćca. Przed wykonaniem wylewki układ należy odpowietrzyć poddać próbie ciśnieniowej.
Po pomyślnych próbach wykonać należy wykonać warstwę jastrychu z dodatkiem plastyfikatorów. Dodatki te poprawiają właściwości mechaniczne, czyniąc ją mniej podatną na pęknięcia. Warstwa wylewki powinna mieć ok. 7cm, czyli tyle ile pierwotnie wynosiła w projekcie. Po wylaniu zaprawy należy przeprowadzić proces wygrzewania wylewki w celu usunięcia nadmiaru wody przed rozpoczęciem wykańczania podłogi. Wygrzewanie rozpocząc należy od podgrzania wody w instalacji do 25°C i utrzymywaniu jej przez 3 dni. Następnie co 24 godziny podnosić temperaturę o 5°C aż do 45°C. Po 24 godzinach z temperaturą wody 45°C należy zmniejszać ją o 5°C aż do 25°C.
Tak przygotowana podłoga jest gotowa na układanie wykończeniach warstw. Pamiętać należy aby przy tego typu ogrzewaniu materiały wykończeniowe miały jak najmniejszy opór cieplny. Zaleca się stosowanie płytek ceramicznych, gresowych, terakoty. Parkiety i panele stosować tylko specjalnie przygotowane na tego typu podłogi, charakteryzujące się małą grubością i oporem cieplnym, oraz przystosowane do podwyższonych temperatur.

PostNapisane: 1 października 2012, 21:00 
E34 lover

Benyy napisał(a):
Ogrzewanie podłogowe współgra z parkietami, deskami, panelami.

Nie prawda. Drewno jest za dużym izolatorem.
Sylwek_ch, :25:

PostNapisane: 2 października 2012, 05:44 

Kamil_ napisał(a):
Benyy napisał(a):
Ogrzewanie podłogowe współgra z parkietami, deskami, panelami.

Nie prawda. Drewno jest za dużym izolatorem.
Sylwek_ch, :25:

Sory, miało być nie współgra. Drewno spuchnie

PostNapisane: 2 października 2012, 06:06 
Dla Waszej informacji , w całej Skandynawii stosowane jest ogrzewanie podłogowe w ponad 90 % elektryczne ,tzw. 'varme kabel' . Kładzie się to w od schodów i chodników przed domem , poprzez przedpokój , pokoje i łazienki. Oni nawet kładą specjalny przewód do rynień aby topił lód i rynny nie rozwaliło. Instalacja i podłączenie dość proste i można kupić całe zestawy do montażu i zalania wylewką. :cwaniak:

Jedna ważna sprawa ; mają zupełnie inne ceny prądu w zależności do zarobków więć nikt tam sie specjalnie nie przejmuje kiedy to sie ma włączyć i na ile - ma być ciepło. :hyhy: .........

PostNapisane: 2 października 2012, 07:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Mam takie u siebie w domu. W porównaniu do grzejników jest odczuwalnie cieplej przy takim samym zużywaniu energii. W zimę jest też przyjemniej bo ciepło w nogi :) Ja mam u siebie zrobione na gresie bo podobno drewno może się rozejść.

PostNapisane: 2 października 2012, 07:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525i
Kod silnika: M54B25
Planuję montować ogrzewanie podłogowe na wiosnę, bo w tym roku już się nie wyrobię.
Też chętnie poczytam opinie osób które już mają i korzystają ;)

PostNapisane: 2 października 2012, 09:17 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
swistar napisał(a):
Ale przez prawie rok posadzka się ułożyła, osiadła i spokojnie mogłem położyć gres.
Znam przypadki zbyt szybkiego kładzenia płytek, a potem pęknięcia na progach, przy drzwiach tarasowych itd. A jeśli ktoś kładzie troszkę droższy materiał na podłogówkę to potem same straty i koszta poniesione przy wymianach.

Dokładnie stąd się bierze opinia o drewnie. Jakby ktoś dobre deski przesezonował w domu 3 lata to nic by się nie rozeszło. A nie ma nic lepszego niż prawdziwe drewno pod stopami :)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 2 października 2012, 10:16 

z tym drewnem to jest tak, że nie chodzi tu o samo wykonanie, bo da się położyć parkiet, czy drewniane panele na ogrzewaniu podlogowym, bo da się :) i nic się nie będzie dziać niepokojącego

chodzi bardziej o akumulację ciepła i przekazywanie go dalej. Drewno ma inną przewodność cieplną niż beton czy plytki. Wolniej się nagrzewa i nie da tylu stopni na powierzchni niż płytki, dlatego można spotkać się z takimi opiniami, że nie można stosować drewna na podlogach. Dodatkowo przychodzi aspekt grubości. Jest korzystniej gdy grubość posadzki nad rurami jest jak najmniejsza, a przy parkiecie wychodzi to wraz sporo

PostNapisane: 2 października 2012, 10:19 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
No tak, racja. Inna sprawa że drewna nie trzeba za specjalnie podgrzewać bo samo w sobie jest naturalnie przyjemne. W przeciwieństwie do betonu czy kamienia, dla mnie to jest porażka takie podłogi mieć :/

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 2 października 2012, 10:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: Z3 Coupe M-Power
Kod silnika: S50B32
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=84460
dla mnie najwiekszym minusem jest bardzo suche powietrze a tak to ogrzewanie podlogowe jest :super:

PostNapisane: 2 października 2012, 14:16 

Tomek napisał(a):
prawdziwe drewno pod stopami :)

=

Prawdziwa cena :hyhy:

PostNapisane: 2 października 2012, 15:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
kazio1919, Po pierwsze to szukasz dobrego instalatora (hydraulika) :P chyba że sam będziesz układał ?
Do podłogówki (i nie tylko :) ) polecam rurę pex firmy Viega
http://www.instaleks.pl/porady_cieplown ... _podlogowe

chyba że masz na myśli elektryczne ???

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1