BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 18:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kurier
PostNapisane: 20 maja 2009, 14:26 
Forumowicz

Moje BMW: 316i E36
Kod silnika: M43
Witam wszystkich
Zwracam się do was z zapytaniem. Otóż dzisiaj był u mnie kurier z przesyłką, przywiózł mi felgi :hyhy: No i po raz pierwszy spotkałem się z taką sytuacją.. Gdy poprosiłem go o otwarcie przesyłki, ten stwierdził że nie może tego zrobić. Zdębiałem gdy to usłyszałem :zdziwko: Zapytałem się go dlaczego i wytłumaczyłem, że odkąd zamawiam przez internet każdy kurier pozwalał mi sprawdzić czy przesyłka nie jest uszkodzona, czy w ogóle jest to co zamawiałem i nie miałem z tym problemu. Jednak ten pan się uparł i stwierdził że nie może tego zrobić, zapytałem więc na jakiej podstawie i powiedział mi że jak otworzy a ja jej nie odbiorę to w firmie będą go podejrzewać o to że on podmienił przesyłkę, po raz kolejny zdębiałem :zdziwko: Wiedziałem że jak odbiorę te felgi to nie będzie już odwrotu... Zadzwoniłem do sprzedającego , no i zapewnił mnie że wszystko z nimi ok (ale wiadomo, nie mogłem być pewny jak zniosły transport przez kuriera), postanowiłem zaryzykować i wziąłem w ciemno, na całe szczęście wszystko jest z nimi ok. Teraz kieruję się z pytaniem do was, czy kurier ma prawo odmówić mi sprawdzenia paczki przed jej odbiorem?? wiem że jeśli chodzi o pocztę Polską to tak. Ale ten kurier był z firmy DHL. wcześniej też mi przywozili paczki i nie robili problemów :kwasny: Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 14:28 
Uzależniony od forum :)

Chyba na pewno mozna otworzyc,ale trzeba najpierw zaplacic.Przynajmniej ja mialem taka sytuacje

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 14:55 
Forumowicz

No ale po zapłacie jest już fakt dokonany w sumie to oznacza że przyjęliśmy przesyłkę i wg. nas wszystko jest z nią ok.....

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 21:54 
Przyjaciel forum

Dopiero po zapłacie za przesyłke można ją sprawdzić , w razie uszkodzonej przesylki jest reklamacja , tak to działa mniej wiecej. Żaden kurier nie pozwoli Ci otworzyć przed zapłatą.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 22:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
Na pewno jest możliwość sprawdzenia przesyłki, z tego co wiem jest to opcja za którą trzeba dopłacić.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 22:14 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Kuba. napisał(a):
Na pewno jest możliwość sprawdzenia przesyłki, z tego co wiem jest to opcja za którą trzeba dopłacić.

Dokładnie.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 22:21 
Zacna persona forum

Przed zaplata jest to opcja dodatkowa tak jak koledzy wczesniej pisali. Jednak z rozmow z pracownikami min UPS i TNT ktorzy odbieraja przesylki od mojego znajomego po zaplaceniu mozesz otworzyc w towarzystwie kuriera i jesli bedzie cos nie tak zglaszasz mu reklamacje, spisujecie formularz reklamacyjny i sprawa idzie do rozpatrzenia. Nie trwa to jakos specjalnie dlugo i z rozmowy wynikalo ze firmy raczej szybko takie reklamacje rozpatruja.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 22:30 
Forumowicz

Ok dzięki wielkie za odpowiedzi i rozwianie moich wątpilowści ;)
Wychodzi na to że wcześniej trafiałem na wyrozumiałych kurierów :hyhy:

Tytuł: Re: Kurier
PostNapisane: 21 maja 2009, 09:43 
Forumowicz

Moje BMW: E38 740iA [m62]
MauerFranz napisał(a):
... czy kurier ma prawo odmówić mi sprawdzenia paczki przed jej odbiorem?? wiem że jeśli chodzi o pocztę Polską to tak. ...

Wysyłając przesyłkę poprzez Pocztę Polską masz możliwosć wyboru opcji sprawdzenie zawartości przesyłki pobraniowej przez odbiorcę. Koszt takiej opcji całe....5 zł :P

PostNapisane: 21 maja 2009, 10:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: e66 750Li 2005r.
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=124085
ventola napisał(a):
MauerFranz napisał(a):
... czy kurier ma prawo odmówić mi sprawdzenia paczki przed jej odbiorem?? wiem że jeśli chodzi o pocztę Polską to tak. ...

Wysyłając przesyłkę poprzez Pocztę Polską masz możliwosć wyboru opcji sprawdzenie zawartości przesyłki pobraniowej przez odbiorcę. Koszt takiej opcji całe....5 zł :P

Tak, ale i tak musisz wcześniej przyjąć paczkę, a jeśli jest to przesyłka pobraniowa to najpierw musisz zapłacić.

Jeśli będzie coś nie tak to pracownik poczty może spisać stosowny protokół. Jeśli chodzi o kurierów to ja np. mam podpisaną umowę z GLS i też jest tak że najpierw należy przyjąć paczkę i dopiero wtedy możesz rozpakować w obecności kuriera i ewentualnie spisać protokół jeśli coś jest nie tak na podstawie którego wysyłający może żądać odszkodowania.

Moje byłe e39 M5
Moje byłe e65 745i
Moje byłe e39 540i Touring
Moje byłe e36 325i Coupe

Obczaj mojego kota, nie bój się, nie gryzie:
Obrazek

V8 sound is my only drug!

PostNapisane: 21 maja 2009, 12:37 
Forumowicz

Moje BMW: E38 740iA [m62]
Cobi napisał(a):
ventola napisał(a):
MauerFranz napisał(a):

Tak, ale i tak musisz wcześniej przyjąć paczkę, a jeśli jest to przesyłka pobraniowa to najpierw musisz zapłacić.....

Nic z tych rzeczy. Jest to przesyłka pobraniowa z opcją sprawdzenia zawartości. Nic nie płacisz dopóki nie otworzysz paczki i nie sprawdzisz zawartości. Jeśli okaże się, że zawartość paczki odbiega od zadeklarowanej, spisywany jest protokół reklamacyjny i wraz z paczką odsyłany do nadawcy. Po to jest ta opcja, żeby przed zapłatą sprawdzić co jest w paczce. :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2009, 21:21 
Forumowy terrorysta

Dokladnie tak jak mowi Ventola, najpierw sie sprawdza zawartość i potem sie płaci, ale odbior paczki następuje na poczcie. Korzystałem z tego i kosztuje ta opcja dodatkowe 5 zł. Listonosz przyniosl zawiadomienie, ze paczka pobraniowa do odbioru na poczcie i trzeba się pofatygowac na pocztę.

PostNapisane: 24 maja 2010, 14:48 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Odgrzewam kotleta bo to modne ostatnio na forum :)

Szybkie pytanko: Ile razy kurier musi przyjechac do mnie z paczka? Az do skutku czyli do dostarczenia czy ma powiedzmy powiedziane ze 3 razy i koniec?

PostNapisane: 24 maja 2010, 15:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 / CBR F4
Kod silnika: M47 / 600cc
Pracowałem jako kurier - mała spedycja na busie. Obowiązkiem było okazać towar potencjalnemu nabywcy. Powiedzmy miałem sytuacje że zawiozłem na magazyn pewnego sklepu paletę wódki i okazało się że w środku była jedna butelka pęknięta. Centralnie w połowie wysokości i połowie szerokości - central full :P cała paleta zafoliowana elegancko bez żadnych widocznych uszkodzeń. Zwrot do dystrybutora tej jeden flaszki (jechała ze mna w szoferce ze względu na małe wymiary i miły zapach :rotfl: ) Nie była to moja wina jako dostawcy, więc nie miałem się czego obawiać. Na liście przewozowym (to właśnie podpisujemy gdy odbieramy przesyłkę, pisze bo może nie każdy wie :P ) było odnotowane że towar przyjęty lecz do zwrotu jedna butelka która znajdowała się itp itd cała notatka. Sprawa rozwiązana zero problemów. Więc nie wiem czego kurier się bał ? jeśli były widoczne zew uszkodzenia to podczas brania towaru z magazynu powinien mieć już podkładkę w postaci notatki na magazynie. Raz brałem karton (w środku był przyrząd do odssysania gazów spawalniczych) i był on na zwykłej przemysłowej palecie - zabezpieczony w kartonie. Na kartonie było lekkie odgięcie - na magazynie powiedziałem że albo mi piszą że towar ma uszkodzone opakowanie albo go nie biorę. Po zajechaniu na miejsce gość chciał brać to w ciemno - tekst - PANIE DAJ TO PAN TAM, GDZIE MAM PODPISAĆ ? wytłumaczyłem że tam może być coś nie halo i lepiej sprawdzic - okazało sie że ten lekko podgięty kartonik to wgniecenie na obudowie urządzenia wartego 16 tys zł.

uff napisałem się ale jednak niech te dwa fakty bedą przestrogą i pamietajmy że ZAWSZE trzeba otworzyć przesyłkę ;) nie wspominam o kartoflach zamiast telefonów, te dwie historie zdarzyły mi się osobiście więc naprawdę uważajcie

PostNapisane: 24 maja 2010, 21:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
No troche sie rozpisales ale na moje pytanie to juz nie odpowiedziales :)

PostNapisane: 24 maja 2010, 22:49 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Kolega pracujacy w dhl opowiadal ze zawsze jest mozliwosc reklamacji z tytulu uszkodzenia. Najlepiej sprawdzac przy kurierze i jesli cos nie tak to protokol uszkodzenia (czy jakos tak) spisac. Twierdzil ze jesli np nie mialbym czasu sprawdzic od razu tylko przyjal paczka, a potem okazaloby sie ze zawartosc jest uszkodzona to tez moge to reklamowac na tej samej zasadzie ale wtedy moga tego nie uwzglednic. Sam przyjmuje paczki co kilka dni i w dhl i ups nie ma problemow ze sprawdzeniem zawartosci. Jest to sprzet z hurtowni wiec o ile nikt mnie nie oszuka to jesli opakowanie jest uszkodzone kurier zawsze proponowal sprawdzenie. Mysle ze kurier laski nie robi, duze firmy oferuja sprawdzenie w standardzie.

PostNapisane: 25 maja 2010, 07:03 

MauerFranz, a nie proście zadzwonić na darmową infolinię DHL???

Tytuł: Re:
PostNapisane: 25 maja 2010, 07:33 

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
Bobby_Valentino napisał(a):
Kuba. napisał(a):

Dokładnie.

nieprawda !! kurier ma obowiązek poczekać aż odbiorca sprawdzi paczkę, jesli jest uszkodzona spisuje się protokół uszkodzenia paczki.

jedynie poczta polska karze sobie za to płacic bo muszą wtedy ubezpieczenie wykupić..

PostNapisane: 25 maja 2010, 16:02 
Forumowy terrorysta

kickboxing1 napisał(a):
jedynie poczta polska karze sobie za to płacic bo muszą wtedy ubezpieczenie wykupić..

Jak wyżej czyli dopłata, ale za sprawdzenie zawartości przed zapłatą.

PostNapisane: 25 maja 2010, 16:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
MauerFranz napisał(a):
Witam wszystkich
Zwracam się do was z zapytaniem. Otóż dzisiaj był u mnie kurier z przesyłką, przywiózł mi felgi :hyhy: No i po raz pierwszy spotkałem się z taką sytuacją.. Gdy poprosiłem go o otwarcie przesyłki, ten stwierdził że nie może tego zrobić. Zdębiałem gdy to usłyszałem :zdziwko: Zapytałem się go dlaczego i wytłumaczyłem, że odkąd zamawiam przez internet każdy kurier pozwalał mi sprawdzić czy przesyłka nie jest uszkodzona, czy w ogóle jest to co zamawiałem i nie miałem z tym problemu. Jednak ten pan się uparł i stwierdził że nie może tego zrobić, zapytałem więc na jakiej podstawie i powiedział mi że jak otworzy a ja jej nie odbiorę to w firmie będą go podejrzewać o to że on podmienił przesyłkę, po raz kolejny zdębiałem :zdziwko: Wiedziałem że jak odbiorę te felgi to nie będzie już odwrotu... Zadzwoniłem do sprzedającego , no i zapewnił mnie że wszystko z nimi ok (ale wiadomo, nie mogłem być pewny jak zniosły transport przez kuriera), postanowiłem zaryzykować i wziąłem w ciemno, na całe szczęście wszystko jest z nimi ok. Teraz kieruję się z pytaniem do was, czy kurier ma prawo odmówić mi sprawdzenia paczki przed jej odbiorem?? wiem że jeśli chodzi o pocztę Polską to tak. Ale ten kurier był z firmy DHL. wcześniej też mi przywozili paczki i nie robili problemów :kwasny: Pozdrawiam

Pracuje w UPS od czterech lat. Nie ma opcji sprawdzenia(otwarcia paczki) przed podpisem i w razie pobrania uiszczeniem opłaty! Jest to jeden z minusów zakupów w ten sposób, ale niestety nie można otwierać czegoś co jeszcze nie jest Wasze,a oglądać można w sklepie :) W razie uszkodzeń lub braku w zawartości kurier ma obowiązek poczekać i spisać protokół szkody który jest podstawą do reklamacji( oczywiście jeśli paczka jest źle zapakowana to o jakimkolwiek zwrocie pieniędzy można zapomnieć).
Zdarzają się momenty kiedy kurier nie ma czasu poczekać, uwierzcie mi ta praca nie jest posta, ale wtedy zawsze kurier może zostawią telefon do siebie i w razie jakiś zastrzeżeń można telefonicznie zgłosić uszkodzenie i poprosić by przyjechał spisać protokół.

Bobby_Valentino napisał(a):
Kuba. napisał(a):

Nie ma takiej usługi w zadniej firmie kurierskiej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1