BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pośrednicy nieruchomości...tragedia!!
PostNapisane: 10 października 2009, 10:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
Dzwonię do pośrednika nieruchomości - pytam o dom w Warszawie. Pani pyta się o numer oferty,podaję, przełącza mnie. Nikt nie odbiera. Wyłącza mnie. Dzwonię ponownie. Ta sama sytuacja. Dzwonię trzeci raz - sekretarka (czy kto tam) mówi: proszę sobie (sobie!!!!!) zadzwonić, bezpośrednio do pan XY. Po czym bezceremonialnie podaje mi numer komórki.
Sytuacje bardzo podobne w czterech innych agencjach. Jednych z większych. Tych znanych ze słyszenia. I nie ma znaczenia czy chcę sprzedać, kupić czy komercja.
Pisanie e-mailii - odezwa po....tygodniu i walą mi pytanie: o jaką nieruchomość mi chodzi??? A przecież ze strony www wysyłam, więc muszą mieć info z tytułem. A ja po tysiacach ofert skąd mam pamiętać czy z więch-wigro to było i na jakiej ulicy czy od strzelczyków???

Pośrednicy walczą o klienta? A skąd! To ja klient, nie ważne czy kupuję (to chyba lepiej niż sprzedaż) to ja mam zabiegać o chęci. No....za skromnie pewnie u mnie jest i z chęciami i z możliwościami :)

A ja, chcę sprzedać...i kupić :)
Wynająć też :)

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 10:58 
Uzależniony od forum :)

Cytuj:
Pośrednicy walczą o klienta? A skąd! To ja klient, nie ważne czy kupuję (to chyba lepiej niż sprzedaż) to ja mam zabiegać o chęci.

To dosc popularne u nas w kraju,ze jak sie potrzebuje pieniedzy to sie walczy o klienta a jak ma sie za duzo pieniedzy to sie klienta olewa.Widocznie maja az tylu klientow,ze maja wszystko gdzies i stad takie zachowanie.Bo sie nie przejmuja,ze np.kilku przez to straca,jak na ich miejsce maja kilkunastu nastepnych.Podobna sytuacja zauwazylem jest z mechanikami i lakiernikami samochodowymi,maja klienta gdzies,a jak sie nie podoba to sobie zabieraj auto i wypad. :wstyd: :mur: Tak czy siak olewaj takie agencje i szukaj do skutku taka w ktorej cie nalezycie potraktuja.

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 11:12 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Niech wprowadzają kolejne ograniczenia w dostępie do zawodu, licencje, certyfikaty, etc, to napewno się poprawi :/

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 11:23 
Przyjaciel forum

spider napisał(a):
Cytuj:
Pośrednicy walczą o klienta? A skąd! To ja klient, nie ważne czy kupuję (to chyba lepiej niż sprzedaż) to ja mam zabiegać o chęci.

To dosc popularne u nas w kraju,ze jak sie potrzebuje pieniedzy to sie walczy o klienta a jak ma sie za duzo pieniedzy to sie klienta olewa.Widocznie maja az tylu klientow,ze maja wszystko gdzies i stad takie zachowanie.Bo sie nie przejmuja,ze np.kilku przez to straca,jak na ich miejsce maja kilkunastu nastepnych.Podobna sytuacja zauwazylem jest z mechanikami i lakiernikami samochodowymi,maja klienta gdzies,a jak sie nie podoba to sobie zabieraj auto i wypad. :wstyd: :mur: Tak czy siak olewaj takie agencje i szukaj do skutku taka w ktorej cie nalezycie potraktuja.

Teraz taka dygresja - jak się sparzyłam na firmie XXX, dostaję pracę w dużej korporacji, która szuka nowego lokum. Zlecają mi to. I co robię? Omijam szerokim łukiem firmę XXX bo mnie wcześniej olali, bojąc się straty czasu.

Podejrzewam, że dla nich jestem takim zuczkiem który tylko mieszkanie chce kupić i ledwo dom kupić.... Po co się mną interesować jak tam za rogiem biurowiec budują :) Mają na rok procenty :)

Przykre, ale też - mogę dzieki temu zaoszczędzić kasy. Stracę czas na szukanie kupca i szukaniu nowego loku ale...no chyba cos za coś w dzisiejszych czasach :)

Kiedyś miałam na sprzedaż ośrodek wczasowy - koleżanka miała z przyjacielem i nie mieli kompletnie czasu na szukanie pośrednika. Jak sobie dzisiaj przypomne ile czasu spędziłam na szukaniu takich...to do dzisiaj mi się adrenalina podnosi. To samo - przełączanie, podawanie telefonów, itp..

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 11:28 

agrafka napisał(a):
Omijam szerokim łukiem firmę XXX bo mnie wcześniej olali, bojąc się straty czasu.

I prawidlowo
agrafka napisał(a):
Podejrzewam, że dla nich jestem takim zuczkiem który tylko mieszkanie chce kupić i ledwo dom kupić.... Po co się mną interesować jak tam za rogiem biurowiec budują Mają na rok procenty

Typowe beznadziejne rozumowanie,klient to klient,bez wzgledu na to ile kasy zostawia.Kazdy zadowolony klient to duzy plus dla firmy.Ale skoro tak sie zachowuja,to niech napisza w ogloszeniu,ze obsluguja tylko tych bogatych i juz.

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 11:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Dokładnie, zadowolony klient = stały klient, dobra reklama. Poza tym każdy może zostać kiedyś milionerem i potem mogą czegoś b. żałować. Po prostu prymitywne podejście, które prędzej, czy później narazi ich na straty.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 18:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Jeżeli chodzi o pośredników nieruchomości, to najlepiej zlecać to osobom niejako prywatnym, które albo w przeszłości pracowały w agencjach nieruchomości albo nadal w nich pracują - mają i tak branżowe rozległe kontakty, a usługa pośrednictwa jest u nich sporo tańsza. Sprawdza się to jednak w przypadku tylko i wyłącznie osoby prywatnej - nie potrzebującej oficjalnego potwierdzenia w postaci rachunku czy też faktury za ich działalność.

Coupe, czyli historia o tym jak kupić seryjne auto i nie dać się zwariować

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 19:17 
Forumowicz

w dużych aglomeracjach miejskich ,AGRAFKA jest tylko pioneczkiem,przemialjest tak ogromny,że jeden telefon w lewo ,w prawo-to detal.agent po rozmowie z klientem czuje czy warto sobię gitarę zawracać.pewnie AGRAFKA nie znalazlaś sięw kręgu ich zainteresowania.nie ma czym się martwić-jest tyle ,ofert i biur ,że jest gdzie dzwonić i szukać

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 20:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Baby to tylko narzekaja :P

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 21:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
jurand38, dokladnie ten zawod jak i pare innych polega na dobrym sciemnianiu, ja obieram po kilkadziesct telefonow dziennie i roznymi ofertami (spedycja) i czasem nawet jak moego cos sprzedac a nie zatrybie od poczatku to pozniej jest np o 5 czy 15 min za pozno :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 20:25 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Ja ostatnio zobaczyłem ogłoszenie: "Wynajmę mieszkania w tek okolicy dla moich klientów" Więc zadzwoniłem i mówię że mam do wynajęcia takie mieszkanie i co on mi może zaproponować. Facet mówi że zrobi fotki, da ogłoszenie i kasuje 50% kwoty za którą chcę je wynająć. Pytam się no dobrze ale czy w takim razie zapewnia on później jakąś ochronę prawną jeżeli miałbym problemy z najemcami, oczywiście nie :) Niezła opcja płacić komuś 1,5 tyś zł za wystawienie ogłoszenia :rotfl:

Ale najlepsze jest to że jest masa głupich ludzi którzy swoje mieszkania wynajmują przez Agencje. Jakieś 2 lata temu wynajmowałem mieszkanie i przyszła Pani z agencji oraz właścicielka na podpisanie umowy. Skasowała mnie na 1800 wynajmującą też na 1800 po czym dała umowę na wynajem wydrukowaną z internetu z błędami ! Jak tylko dostała hajs zniknęła w minutę :D

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 20:36 
Przyjaciel forum

Bobby_Valentino napisał(a):
Ja ostatnio zobaczyłem ogłoszenie: "Wynajmę mieszkania w tek okolicy dla moich klientów" Więc zadzwoniłem i mówię że mam do wynajęcia takie mieszkanie i co on mi może zaproponować. Facet mówi że zrobi fotki, da ogłoszenie i kasuje 50% kwoty za którą chcę je wynająć. Pytam się no dobrze ale czy w takim razie zapewnia on później jakąś ochronę prawną jeżeli miałbym problemy z najemcami, oczywiście nie :) Niezła opcja płacić komuś 1,5 tyś zł za wystawienie ogłoszenia :rotfl:

Ale najlepsze jest to że jest masa głupich ludzi którzy swoje mieszkania wynajmują przez Agencje. Jakieś 2 lata temu wynajmowałem mieszkanie i przyszła Pani z agencji oraz właścicielka na podpisanie umowy. Skasowała mnie na 1800 wynajmującą też na 1800 po czym dała umowę na wynajem wydrukowaną z internetu z błędami ! Jak tylko dostała hajs zniknęła w minutę :D

Niegłupie. Bez haraczu, bez firmy, bo podejrzewam że na umowie widnieje fikcja. Biorę się za takie akcje. Zacznę kasować :) CZAD! :D

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 06:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
Bobby_Valentino napisał(a):
Facet mówi że zrobi fotki, da ogłoszenie i kasuje 50% kwoty za którą chcę je wynająć. Pytam się no dobrze ale czy w takim razie zapewnia on później jakąś ochronę prawną jeżeli miałbym problemy z najemcami, oczywiście nie Niezła opcja płacić komuś 1,5 tyś zł za wystawienie ogłoszenia

Standardowo pośrednik po dokonaniu takiej transakcji (nagonieniu klienta do wynajmu) inkasuje równowartość jednego czynszu, więc w tym przypadku dostałeś 50% rabatu ;)

Mozna się oczywiście oburzać, ale przecież z drugiej strony nikt nie każe nam korzystać z usług pośredników :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1